“Kadına yönelik şiddetle mücadele sürecek”

Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu’nca, 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle yapılan açıklamada, “ülkemizin her yerinde, kadının, insan haklarının ihlaline yol açan her türlü davranışın, tutumun, kadınların Cumhuriyetle elde ettiği kazanımlara aykırı yasal değişikliklerin karşısında olmaya devam edeceğiz” denildi.

Bursa - 6 yıl önce

Bursa Barosu Başkanlık makamında yapılan açıklama öncesi Bursa Adalet Sarayı giriş salonunda oluşturulan stantta, Bursa Barosu’nca bastırılan bilinçlendirme broşürleri dağıtıldı. Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun ile yönetim kurulu üyeleri ve avukatların katıldığı basın açıklamasını, Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Nazlı Ceren Şendoğan okudu. TÜBAKKOM tarafından hazırlanan bildiri şöyle:

“Kadına yönelik şiddetle mücadele için ulusal eylem planları yapılmasına rağmen, ülkemizde kadına yönelik şiddetin arttığı görülmektedir. Kadınlarımız, kız çocuklarımız her alanda eğitim, yaş, sosyo-ekonomik durum ayırt etmeksizin şiddet görmekte, tacize, tecavüze uğramakta, sakat kalmakta ve öldürülmektedir. Yasalarımızda yapılan değişikliklerin kadına yönelik şiddeti azaltmaya yetmediği, hatta en önemli insan hakkı olan yaşam hakkını ihlal eden öldürme filinin çok arttığı bir gerçektir. Bu artışın önemli bir nedeninin de ülkemizde mevzuatla uygulama arasındaki yetersizliktir. Mücadelede sonuca varılmak isteniyorsa devletin bu soruna odaklanması gerekmektedir. Öncelikle kadına yönelik şiddetin kadının sosyal hayata katılımını engelleyen sosyal bir olgu olduğunun kabulüyle ;mücadeleyi şiddet uygulandıktan sonraki mücadele yerine, şiddetin uygulanmasının önüne geçilmesi yönündeki mücadele yöntemlerine ağırlık vermemiz gerekmektedir .Bu nedenle kadına yönelik şiddetin önlenmesi için devletin çok yönlü, bütüncül politikalar üretmesi yanında;bu mücadelenin toplumsal düzeyde ortak ve kararlı bir şekilde yürütülmesi, herşeyden önce kadının birey olduğunun kabulünü sağlayacak toplumsal zihniyet dönüşümünün sağlanması zorunludur. Kadınlara yönelik şiddeti doğuran ve sürekli hale getiren olumsuz tutum ve davranışları ortadan kaldırmak için cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle ilgili sosyal farkındalık yaratmak, zihniyet değişikliği yaratarak bireylerin ve toplumun kadına bakış açısını dönüştürmek zorunluluktur.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi mücadelesinde bu mücadelenin paydaşı olan herkesin samimi olması gerekmektedir. Özellikle devletin, hükümetin, siyasi makamların kadına bakış açılarını kadın sorununu çözecek yönde dönüştürmeleri gerekmektedir. Yasaları çözüme odaklı değiştirirken, kullanılan dilin siyasi amaçlı olarak kadın haklarına aykırı olması, toplumsal zihniyet değişikliğinin önündeki en önemli engeldir. Cumhuriyetle kazandığımız kadın haklarımızın ortadan kaldırılmasına yol açacak yasal değişikliklerin yapılması, laik eğitimden uzaklaştırılması, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı kurumlarda kullanılan dilin ve açıklamaların kadın haklarına aykırı olması, kadının her şeyden önce birey olduğunun kabul edilmemesi yönündeki beyan ve tutumlar kadının insan haklarının ihlalinin artmasına yol açmakta ve yapılan mücadeleyi engellemektedir. Bu nedenle kadına yönelik şiddetle mücadele alanında karar alma sürecinin kapsayıcı bir süreç olması ve tüm paydaşların rol oynamasının sağlanması gerekmektedir. Kadın alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin karar alma sürecine katılımı mutlaka sağlanmalı, kadın örgütlerine danışılmalı, dinlenmeli ve destek olunmalıdır. Karar alma mekanizmasında insan hakları ön planda yer almalı, kadına yönelik şiddet bireysel kadın hakları ihlali olarak kabul edilmelidir.

İstanbul sözleşmesine ilk imza atan ülke olmamıza ve sözleşmede açıkça yasaklanmasına rağmen; aile hukuku ve kadına karşı şiddet alanında uzlaşma ve arabuluculuk uygulamasına gidilmesinin düşünülmesi hukuki dayanaktan yoksundur. Böyle bir kabul sözleşmenin ihlaline yol açacağı gibi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi mücadelesine de engel olacaktır.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu olarak dün olduğu gibi bugün de; ülkemizin her yerinde, kadının insan haklarının ihlaline yol açan her türlü davranışın, tutumun, kadınların Cumhuriyetle elde ettiği kazanımlara aykırı yasal değişikliklerin karşısında olmaya devam ederek, kadına karşı şiddetin tamamıyla ortadan kaldırılmasına yönelik politikaların ortaya konulması mücadelemizi kararlıkla sürdüreceğiz.”

Haftanın Öne Çıkanları

Pasajda kuş sesleri ile çalışıyor

2017-11-23 14:44 - Röportajlar

PKK’lı teröristlerin mezar taşları değiştirildi

2017-11-21 02:33 - Asayiş

Bursa’da uluslararası bilgi şöleninde geri sayım

2017-11-22 15:22 - Bursa

Vizyonda bu hafta

2017-11-23 21:20 - Sinemalar

Bursa Barosu Geleneksel “Çocuk Ve Hukuk” Konulu Resim Yarışması sonuçlandı

2017-11-21 13:03 - Bursa

Prof. Dr. Hakan Vuruşkan’dan Lıonlara özel sunum

2017-11-22 14:19 - Bursa

Bursa'da şehit öğretmenler unutulmadı

2017-11-24 15:21 - Bursa

Avukat Özgür Aksoy Gemlik’te anıldı

2017-11-23 17:57 - Bursa

Bursa'da Çekirge Meydanı projesini akademisyenler tartıştı

2017-11-23 18:03 - Bursa

Bursa'da yol durumu ( 24 Kasım 2017)

2017-11-24 19:24 - Bursa

İlgili Haberler

Arnavut iş insanları Kosova'da buluşacak

11:17 - Bursa

Büyük Birlik Partisi Bursa İl Yönetimi'nden Mustafa Bozbey ve Oktay Yılmaz'a ziyaret

10:33 - Bursa

Bursa'da aranması olan çok sayıda kişi yakalandı

10:26 - Bursa

Bursa’da kamyonet kasasında halay

10:05 - Bursa

Bursa'da 1938 model Berner Alpenwagen marka otobüs son haliyle göz kamaştırdı

09:59 - Bursa

Günün Manşetleri

Sosyal medya dolandırıcıları tek tek yakalandı

11:12 - Gündem

Büyük Birlik Partisi Bursa İl Yönetimi'nden Mustafa Bozbey ve Oktay Yılmaz'a ziyaret

10:33 - Bursa

Bursa'da aranması olan çok sayıda kişi yakalandı

10:26 - Bursa

Bursa'da 1938 model Berner Alpenwagen marka otobüs son haliyle göz kamaştırdı

09:59 - Bursa

Bursa'nın 100 yıllık balık mezadı

09:17 - Bursa