Yaptıkları tahta arabalarla yarış düzenleyip çocukluk eğlencelerini geleneksel hale getiriyorlar

Burdur’un gölhisar ilçesine bağlı yeşildere köylüleri çocukken oynadıkları tahta arabaları tekrar yaparak bayramlarda geleneksel hale gelen tahta araba yarışı düzenliyor.

Gündem - 2 hafta önce

Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı Yeşildere köylüleri çocukken oynadıkları tahta arabaları tekrar yaparak bayramlarda geleneksel hale gelen tahta araba yarışı düzenliyor. Tasarladıkları araçların hünerlerini de sergileyen köylüler, kurdukları dernek koordinesinde düzenledikleri bu etkinlikle hem kaynaşıyor hem de doyasıya eğleniyor.

Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı Yeşildere köyünde yıllardır Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde tüm köylülerin katılımıyla tahta araba yarışı düzenleniyor. Köyde kurdukları Gölhisar Yeşildere Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği koordinesinde düzenledikleri bu etkinlikle bayramlarda bütün köylülerin bir arada toplanıp kaynaşması sağlanırken köylülerin geçmişte oynadıkları tahta arabaların gelecek nesillere de aktarılması hedefleniyor. Akdeniz bölgesinde olmasına rağmen Karadeniz köylerinin yapısını andıran Yeşildere köyünde farklı ağaç türlerinin karışımıyla yaptıkları birbirinden farklı tahta arabalarla yarışan köylüler, bunu bir gelenek haline getirip bundan sonraki senelerde de devam ettireceklerini dile getiriyor.

Yeşildere köyü sakinlerinden Adem Semerci, "Bu tahta arabayı biz çocukluğumuzdan beri yapıyoruz. Geleneksel olarak Ramazan Bayramı’nda düzenlediğimiz tahta araba yarışı için bu arabaları yaptık. Arabada pinar, çam, selvi gibi farklı ağaç türlerini kullanıyoruz. Neredeyse 10 dakika içinde bir arabayı hazır hale getiriyoruz" dedi.

Yine Yeşildere köyünün bir başka sakini Sait Yıldırım ise, "Bu tahta arabalarını yaparak Ramazan Bayramlarının ikinci gününde geleneksel olarak yarışma yapıyoruz ve çok eğlenceli oluyor. Biz çocukluğumuzdan beri bu arabalara biniyoruz. Hem eğleniyoruz hem de eskileri hatırlamış oluyoruz" şeklinde konuştu.

Yeşildere Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sait Yıldırım da yaptıkları bu yarışma hakkında, "Çocukluğumuzda ve gençliğimizde bindiğimiz tahta araçlarla yaptığımız tahta araba yarışlarını geleneksel hale getirerek Ramazan Bayramı’nın ikinci günleri yarış düzenliyoruz. Bu yarışı biz çocukluğumuzda da yapardık. Şimdilerde bu araçlara binilmediği için gençlerimiz ile birlikte bayramları neşeli bir hale getirmek adına bu etkinliği düzenliyoruz. Bizim köyümüz orman köyü olduğu için Karadeniz iklimine benziyor. O yüzden engebeli bir arazimiz var. Köyümüzün yukarısından aşağıya kadar 800 metrelik bir parkurda yarış yapıyoruz. Gençlerimiz ve köylülerimiz ile birlikte neşeli bir bayram geçiriyoruz" dedi.

Yaptıkları arabalarla köy içerisinde yokuş aşağı yarışan gençler, düşe kalka tamamladıkları yarışla hem köylülerin yüzünü güldürüyor hem de bir arada olmalarını sağlıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

ASO Yönetim Kurulu Başkanı Ardıç: “İhracata değil, daha fazla döviz kazancı sağlayacak süreçlere ve iş birliklerine odaklanmalıyız”

2024-05-06 12:48 - Ekonomi

Alinur Aktaş'tan, Mustafa Bozbey'e sert cevaplar

2024-05-08 15:50 - Bursa

Bursa'da iş dünyasının acı kaybı!

2024-05-03 22:00 - Bursa

Gece vardiyasında 3 erkek 1 kadın ilişki sırasında yakalandı

2024-05-04 09:31 - Bursa

Erdek’te uyuşturucu yuvalarına baskın

2024-05-05 13:09 - Asayiş

Başkan Bozbey sözünü tuttu; cadde ve bulvardaki BURBAK noktalarına ücretsiz park edilecek!

2024-05-02 21:47 - Bursa

Ünlü voleybolcu ve sevgilisi Bursa'da araç kiralayıp hırsızlık yaptı

2024-05-06 09:25 - Bursa

"Arapça değil Türkçe konuş" deyince bir öğretmen öldürüldü!

2024-05-08 17:45 - Bursa

Bursaspor'un rakibi Vanspor sahadan çekildi!

2024-05-04 15:29 - Bursaspor

Mustafa Bozbey'in Türkiye gündemine oturan 'Yeğen ataması' hakkında net açıklama

2024-05-07 13:52 - Bursa

İlgili Haberler

Beşiktaş Belediyesi altyapı çalışmalarına bir yenisini daha ekledi

10:55 - Gündem

Kurak geçen havalardan dolayı yağmur duasına çıktılar

10:52 - Gündem

Vali Pehlivan, ’Doğada Gençlik Yürüyüşü’ne katıldı

10:48 - Gündem

Öğrenciler, okullarının eksikleri için hayır çarşısı açtı

10:39 - Gündem

Asırlık meçhul mezar gizemini koruyor

10:41 - Gündem

Günün Manşetleri

Bursa'da sahte genç kız profili açarak vatandaşları dolandıran çete çökertildi

10:39 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'ın yanındayız

10:34 - Gündem

Bursa Yıldırım'da 'Okul Sporları Şenlikleri' tamamlandı

10:08 - Bursa

Bursa 600 yıllık ‘Erguvan Bayramı'na hazır

10:02 - Bursa

Bursa’da kontrolden çıkan kamyonet ağaca çarptı

09:59 - Bursa