Uzmanlardan "stres çarkı" uyarısı

Son günlerde özellikle çocuklar arasında yaygın olarak kullanılan "stres çarkı"nın, dikkat dağınıklığına ve bağımlılığa yol açabileceği ifade edildi.

Sağlık - 7 yıl önce

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Pedagog Doç. Dr. Tuncay Dilci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde yaygınlaşan "stres çarkı"nın özellikle çocuklar tarafından tercih edildiğini söyledi. Dilci, çocukların stresli oldukları için ürünü almadıklarını ifade ederek, "Çocukla stres kavramı arasındaki ilişki, çocuğun oyun ve oyalama araçlarından yoksunluğundan kaynaklıdır. Bu boşluk doldurulmazsa çocuğun panik halde olması, sıkılması şeklindeki halleri tabii ki stres gibi görünür. 'Çocukta stres yok' demiyoruz ama direkt strese bağlı bir yönelimden dolayı değil, oyun boşluğundan kaynaklı 'stres çarkı'na yönelim söz konusu." diye konuştu.

"ÇOCUKLARDA STRES YOK, OYUN İHTİYACININ AZLIĞI VAR"

Eskiden topaç, fırıldak ya da tahta parçalarıyla oyun ihtiyacının karşılandığını anımsatan Dilci, "Şimdi popüler kültür, toplum üzerinde etki eden birtakım mekanizmaları kullanarak bazı ticari kazançlar elde ediyor. 'Stres çarkı' da bunlardan biri. Çocuklarda stres yok, oyun ihtiyacının azlığı var." dedi. Dilci, "stres çarkı"nın sürekli kullanımın çocuğun derse olan dikkatini azaltacağına da işaret ederek, ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkelerde ürünün öğrencilere yasaklandığını hatırlattı. "Stres çarkı"nın oyalama aracı olarak göründüğünü ancak çocuklar üzerinde olumsuz etkiler bırakabileceğini vurgulayan Dilci, şu değerlendirmede bulundu: "Bu araçlar çocukların gelişim dönemlerinde küçük kas gelişiminin daha sağlıklı yürümesi için belki bir fırsat olabilir. Zaman geçirme ve oyalama aracı olarak görülse de otistik ya da dikkat eksikliği olan çocukların 'stres çarkı'nın dönüşünü sürekli takip etme eğiliminde olmaları, onlarda dikkati toplamak için kullanılabilir ancak stres çarkı sağlıklı çocukta antisosyal kişilik gelişimine zemin hazırlayabilir. Farklı ve dikkat çekici renklerin bu cihaz üzerinde kullanılması sağlıklı çocuklarda o renkleri bilinç altında takibe zorlayacağı için dikkat dağınıklığına neden olabilir. Çocukların gelişim döneminde 14-15 yaşına kadar bu olumsuz etkileri gözlemlenebilir. Bu nedenle ailelerin çocuklarına bunu kullandırtma noktasında dikkatli olmaları gerekir ve çocuklarında bağımlılık yapabilir." "Stres çarkı"nın stresi azalttığına dair bilimsel bir çalışmanın olmadığını da işaret eden Dilci, "Yetişkinlerin kullandığı tespih bile uzun süre kullanıldığında bağımlılık haline gelebiliyor. Kişi elinde gereç yoksunluğu yaşıyor ve sürekli arayış içerisinde tedirgin oluyor. Bu 'stres çarkı' denilen nesneyle de çocuk arasında bir bağ gelişebilir ve ondan kurtulamama gibi bir durumu olabilir." ifadesini kullandı.

AA

Haftanın Öne Çıkanları

Gemlik’te sahil birleşiyor

2017-05-15 13:37 - Bursa

Yeni moda kirli sakal

2017-05-10 12:22 - Yaşam

Vücudunuzu deldirirken bir kez daha düşünün

2017-05-15 16:39 - Sağlık

Didem Soydan, şimdi de yatak pozunu paylaştı

2017-05-15 12:14 - Magazin

BUİKAD’da İpek Yalçın dönemi devam ediyor

2017-05-15 15:10 - Ekonomi

Bursa Barosu: Kimseyi ayarlarımızla oynatmayız

2017-05-11 20:46 - Gündem

“O kupa Gemlik'e gelecek”

2017-05-15 13:41 - Spor

Serenay Sarıkaya yine ateşli sahnelerde yer aldı

2017-05-13 13:38 - Magazin

Diyarbakır surlarına ‘özçekim’ yasağı

2017-05-12 13:10 - Yaşam

Efsane çubuklu ile sahadayız

2017-05-15 12:44 - Bursaspor

İlgili Haberler

Karaciğer kanserlerinde yeni teknolojiler hayat kurtarıyor

15:27 - Sağlık

MEÜ’lü öğrenciler Ulusal Ralli Travma Rallisi’nde üçüncü oldu

15:13 - Sağlık

Doktor kontrolü olmaksızın astım ilacını bırakmak krize neden olabilir

14:39 - Sağlık

Sağlık hizmeti vatandaşın ayağına gidiyor

14:13 - Sağlık

Tanısı konulamayan hastadan kolanjiyoskop yöntemiyle dokudan biyopsi alındı

14:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

3 ilçe, 4 beldede 2 Haziran'da seçimler tekrarlanacak

15:46 - Gündem

Nilüfer’in genç sultanları Türkiye finallerinde

15:16 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'e karşı baskıyı yükseltiyoruz

15:06 - Gündem

AB’ye üye 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

14:08 - Dünya

CHP Lideri Özel: Herkes görüşmeyle ilgili kendine ait kısımlar hakkında bilgi verebilir

13:39 - Gündem