Uçuk nasıl geçer?

Sağlık - 4 yıl önce

Uçuk nasıl geçer? Doğal yollarla uçuk tedavisiÇoğunlukla ağız içinde, dudaklarda ve ağız çevresinde hafif bir kaşıntı olarak ortaya çıkan uçuklar, zamanla kabarcıklara ve ağrılı yaralara dönüşür. Ağrı ve acıların yanı sıra kişilerde estetik kaygılara sebep olan uçuklar, konuşma ve yemek yeme gibi eylemleri de zorlaştırır. Peki, birçok kişi için tekrarlayan bir sorun haline gelen uçukların ne olduğunu ve neden oluştuğunu biliyor musunuz? Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hicran Ercan uçuk hakkında bilinmeyenleri ve uçuğun doğal tedavi yöntemlerini anlattı.“Herpes Simpleks” olarak adlandırılan virüsler nedeniyle oluşan uçukların halk arasında korkulu rüyalar, stres ya da soğuk algınlığı gibi sebeplerle ortaya çıktığına inanılır. Bu inanışlar yanlış bir kanı değildir. Ancak yalnızca uçuk virüslerini harekete geçiren sebepler arasındadır. Fakat bilinmelidir ki ağız çevresinde çıkan uçukların temel nedeni, çocukluk döneminde istem dışı vücuda alınan uçuk virüsleridir. Yapılan araştırmaların sonuçları da uçukların, kişilerin genetik sistemlerinde yer alan kalıtsal bir durum olduğunu da gösteriyor.

BAĞIŞIKLIĞIN DÜŞMESİ UÇUK OLUŞUMUNU TETİKLEYEBİLİRVücuda giren uçuk (herpes) virüsü, öncelikle yerleştiği bölgede enfeksiyon oluşturur. Daha sonra o bölgedeki sinirlere yerleşir. Vücudun bağışıklığının düştüğü durumlarda çoğalan bu virüs, uçukların oluşmasına zemin hazırlar. Ayrıca uykusuzluk, yorgunluk, aşırı stres, korku ve panik, soğuk algınlığı ve grip, aşırı güneş ışığı ve UV ışınları, hormonal değişimler ve dengesiz beslenme gibi durumlarda da vücuttaki uçuk virüsü yeniden aktif bir hal alabilir.

ÇÖZÜM İÇİN UÇUĞUN ÇEŞİDİ ÖNEM TAŞIYORUçuk virüsünden tamamen kurtulmanın günümüzde kesin bir yolu yoktur. Fakat uçuk oluşumlarını önlemeye, en azından azaltmaya yönelik yollar izlenebilir. Örneğin; strese bağlı gelişen uçuğun yeniden nüksetmemesi için stres sebepli durumlardan uzak durulmalı ve stresi azaltacak gevşeme teknikleri uygulanmalıdır. Uykusuzluk veya yorgunluk sebepli uçuklarda ise, kaliteli bir uyku sağlanmalı ve iyice dinlenilmelidir. Aşırı güneş ışığı ve UV ışınları sebepli uçuklarda ise dudak ve ağız çevresine yüksek koruma faktörlü güneş kremleri uygulanabilir. Ayrıca şapka kullanarak direkt güneş ışınlarından korunabilirsiniz. Uçuğu olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, bu kişilerin makyaj malzemesi, tıraş bıçağı veya havlu gibi kişisel eşyaları kesinlikle kullanılmamalıdır. Eller gün içerisinde sık sık yıkanmalı, dezenfekte edilmeyen ellerle ağız ve yüze temas edilmemelidir. Mevcut uçuklara ise asla dokunulmamalıdır.

UÇUK İÇİN EVDE YAPILABİLECEK EN DOĞAL YÖNTEMLERTüm önlemlere rağmen yine de uçuk oluşumu ile karşılaşılabilir. Uçuk tedavisi için de evde bazı tedavi yöntemleri denenebilir.

1. Uçuk kendini genellikle kaşınma, sızlama veya yanma gibi belirtilerle gösterir. Bu gibi belirtiler hissedilmeye başlandığında, uçuğun verdiği rahatsızlığı azaltabilmek için antiviral uçuk kremleri kullanılabilir. Ayrıca uçuklu bölgeye uygulanacak alkol, bölgedeki enfeksiyonun önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

2. Uçuklar can sıkıcı ağrı ve sızılara yol açabilir. Bu ağrıları azaltmak için uçuklu bölgeye buz uygulanabilir.

3. En önemlisi ise dudak çevresinde uçuk dışında birçok farklı dermatolojik hastalık olabileceği göz önüne alınarak bir uzman görüşüyle hareket edilmelidir.

Haftanın Öne Çıkanları

Mehmet Ali Erbil’den kızı Yasmin Erbil’in sosyal medya paylaşımlarına olay yorum!

2020-08-24 00:56 - Magazin

Sibel Can kızı Melisa Ural siyah mayosu ile yakalandı! Melisa Ural'ın göbeği sosyal medyada olay oldu!

2020-08-28 23:43 - Magazin

Bebekli kadının uygunsuz fotoğraflarını paylaşan sapık adliyede

2020-08-26 14:41 - Asayiş

İzmir'de yangın araçlara sıçradı, müdahale sürüyor

2020-08-23 22:11 - Konuk Yazar

Bursa Valiliği'nden açıklama

2020-08-26 13:26 - Bursa

Sevdikleri kişinin cesedini mezardan çıkarıp fotoğraf çektiriyorlar

2020-08-27 01:12 - Dünya

Dünyanın en kaliteli inciri Bursa'nın o köyünde üretiliyor

2020-08-28 15:21 - Bursa

Bursa'da 100 bin liralık güvercin hırsızlığı

2020-08-23 12:44 - Bursa

Basketbol şubesi yeni yapıda devam edecek

2020-08-29 22:35 - Bursaspor

Tarlaları talan eden domuz yakalandı.

2020-08-29 17:41 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye’de alanında geleneksel hale gelen ilk ve tek kongre

15:38 - Sağlık

Türk Böbrek Vakfı ile işbirliği protokolü

14:23 - Sağlık

Obezite hastalığında uzmanından korkutan açıklama

13:17 - Sağlık

Toz taşınımı akciğerlerde tahribat oluşturuyor

11:05 - Sağlık

Bahar alerjisine karşı Anadolu propolisi önerisi

10:46 - Sağlık

Günün Manşetleri

Adıyaman’da polis karakolunda silahlı saldırı: 2 polis şehit

21:09 - Asayiş

İYİ Parti'de yeni genel başkan: Müsavat Dervişoğlu

20:05 - Siyaset

Üniversite öğrencilerini taşıyan tur otobüsü şarampole devrildi: Çok sayıda yaralı var!

17:30 - Gündem

Bulunan kemikler Korhan Berzeg'e ait olduğu belirlendi

17:19 - Gündem

Muş semalarında tanımlanamayan cismin kamera görüntüleri

17:11 - Gündem