Türkiye savaş gemilerini sahaya indiriyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Sahada cevabı verilecek" talimatını verdiği, Türk gemisinin Doğu Akdeniz'de hukuk dışı şekilde aranmasına karşı atılacak adımlar için düğmeye basıldı. Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinden bir çalışma grubu oluşturuldu ve ilk toplantı yapıldı. Toplantıda savaş gemilerinin sahaya sürüleceği belirtildi.

Gündem - 3 yıl önce

Türk bandıralı ticaret gemisi Roseline-A'ya dönük hukuk dışı arama ve denetlemenin ardından Ankara hem yasal çerçevede, hem de sahada atacağı adımları belirlemek için düğmeye bastı. Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla bir çalışma grubu oluşturuldu.

NTV'nin haberine göre; ilk toplantıda öncelikli olarak hukuki ve diplomatik süreçler üzerinde duruldu. Seyrinden zorla alıkonulan ve personeline suçlu muamelesi yapılan Roseline-A gemisinin bağlı bulunduğu şirketin izleyeceği hukuki prosedür ele alındı. Toplantıda Türkiye'nin Bayrak devlet olarak tazminat hakkı bulunduğu, İrini Harekatı'nın komuta kademesinden ve denetlemeyi yapan ülkeden tazminat talep edebileceği değerlendirildi.

CEZA DAVASI DA AÇIKLABİLECEK

Gemi mürettebatının hürriyetlerinden yoksun bırakıldıkları için tazminat davasının yanı sıra ceza davası açılabileceği belirtildi. Ayrıca suç Türk bandıralı bir gemide gerçekleştiği için Türk mahkemelerine de eylemi gerçekleştirenlerin gıyabında dava açılabileceğine vurgu yapıldı.

DONANMA, HAFTER'E MALZEME TAŞIYAN ŞÜPHELİ GEMİLERİ ARAYACAK

Edinilen bilgelere göre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan üst düzey isimlerin de katıldığı toplantıda askeri seçenekler de masaya yatırıldı. İrini harekatında darbeci Hafter güçlerine malzeme taşıyan ticari gemilere dönük sergilenen pasif tavra karşılık atılabilecek adımlar değerlendirildi. Seçenekler arasında bölgede bulunan Türk donanmasına ait fırkateynlerin Tobruk ve Bingazi'ye giden şüpheli gemileri aramasının da bulunduğu belirtildi.

BENZER DURUMLARDA SAVAŞ GEMİLERİ DEVREYE GİRECEK

Bölgeye ticari seferlerini sürdüren Türk bayraklı gemilere dönük olası benzer müdahaleler karşısında Türk savaş gemileri ile alınacak tedbirler ve gerektiğinde icra edilecek refakat görevleri konusunda da değerlendirme yapıldı.

Türk bandıralı Roseline-A gemisinde 22 Kasım tarihinde yapılan hukuk dışı aramanın ardından, AB, İtalya ve Almanya'nın diplomatik temsilcileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak olay protesto edilmiş, Birleşmiş Milletler, NATO ve Uluslararası Denizcilik Örgütüne de mektup yazılmıştı.

ERDOĞAN TALİMAT VERMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İrini Harekatı'nda görevli bir Alman fırtakeyninin Türkiye'den Libya'ya insani malzeme taşıyan Türk bandıralı gemiyi Doğu Akdeniz'de durdurarak uluslararası hukuka aykırı bir şekilde aramasına sert tepki göstermişti Çavuşoğlu konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatını açıklayarak, "Cevabımızı sahada da vereceğiz. Bu işin peşini bırakmayacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Haftanın Öne Çıkanları

"Kedi eti helaldir, haram değildir"

2020-11-22 17:34 - Gündem

O kentimizdeki genelev kapatıldı

2020-11-21 16:18 - Gündem

Bursa'dan Türkiye'ye örnek olacak proje

2020-11-24 12:46 - Bursa

Koronavirüse yakalanan CNN Türk muhabiri Fulya Öztürk

2020-11-26 01:37 - Magazin

Tuğba Özerk'ten Nusret'e bomba gönderme: Kolpacı 75 kuruş yardım yapmıyor

2020-11-22 01:07 - Magazin

Şevval Sam'ın göğüs dekoltesi olay oldu!

2020-11-24 00:24 - Magazin

13 yaşındaki kızı okula giderken kaçırıp tecavüz ettiler

2020-11-24 13:29 - Gündem

Borsa İstanbul'un yüzde 10'u Katarlıların oldu.

2020-11-26 19:42 - Gündem

Şarkıcı Emrah'ın oğlu Tayfun Erdoğan virüse yakalandı

2020-11-24 02:50 - Magazin

Karısını küvette küçük çocukla cinsel ilişki sırasında yakaladı

2020-11-20 17:57 - Dünya

İlgili Haberler

Kayseri’de şimşekler geceyi aydınlattı

23:29 - Gündem

Kozluk’ta taziyelerde verilen yemekler sınırlandırıldı

21:50 - Gündem

Edremit sahilleri uçurtma ile renklendi

21:39 - Gündem

KEİPA üyeleri Gökgöl Mağarası ve Maden Müzesi’ni ziyaret etti

19:06 - Gündem

Başkan Durgut’tan sanata destek

18:59 - Gündem

Günün Manşetleri

Son dakika... Podyum Park'ta İHA muhabirine menfur saldırı

21:59 - Bursa

Son dakika... Podyum Park'ta silahlı saldırı

21:23 - Bursa

Korhan Berzeg’e ait olduğu düşünülen kafatası kemikleri bulundu

21:00 - Asayiş

Başkan Bozbey şampiyon Nilüfer'i kutladı

19:34 - Bursa

Bıçaklanan kadını kurtardılar, tutuklandılar! Aileleri adalet istiyor

19:32 - Asayiş