Tunus ile iş birliği fırsatları İZTO’da değerlendirildi

?zmir ticaret odasında düzenlenen tunus cumhuriyeti ülke tanıtım toplantısı; izmir ticaret odasında gerçekleştirildi.

Ekonomi - 2 hafta önce

İzmir ile Tunus arasındaki iş birliği fırsatlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Avrupa Birliği tarafından yürütülen, Akdeniz limanlarında Akdeniz Dijital Inovasyon Merkezlerinin kurulmasını hedefleyen proje kapsamında, İzmir Alsancak Limanı ve Tunus Goulette Limanının yer almasının, iki ülke arasında kruvaziyer turizmi, ekonomi ve kültürel konulara ilişkin bağları daha da güçlendireceğini belirtti.

İzmir Ticaret Odasında düzenlenen Tunus Cumhuriyeti ülke tanıtım toplantısı; İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Tunus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ahmed Ben Sghaier ile Tunus Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu Sabuhi Attar’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Toplantıya, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Abdullah Salkım, Mehmet Şahin Çakan, Serdar Gökhan Arıkan, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcıları Mehmet Tahir Özdemir ve Nevzat Artkıy, katip üyesi Ali Yaramışlı, meclis ve komite üyeleri katıldı.

Konuşmasında Tunus’un dün olduğu gibi bugün de İzmir’in geleneksel ticaret partnerlerinin başında geldiğini ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Yabancı yatırımların, ülkemiz ve kentimiz ekonomisinin kalkınmasında büyük önem taşıdığını görüyoruz. Türkiye’de 2023 yılı itibariyle 221 adet Tunus sermayeli ?rma faaliyet göstermekte. Ülkemiz-Tunus ticari ilişkilerinin güçlendirilmesi, kentimiz ticaretine de pozitif yansıyor. Bildiğiniz üzere İzmir, net ihracatçı bir şehir konumunda. Tunus’a 87 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken 20 milyon dolara yakın ithalat ile 67 milyon doları aşkın bir ticaret fazlasına sahibiz. Ülkemizden Tunus’a yapılan toplam ihracatın yüzde 7’sini İzmir gerçekleştiriyor” dedi. Özgener, Tunus ile iş birliği önerilerini sıraladı

Tunus ile ihracat kalemlerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özgener, Akdeniz havzasındaki aşırı ısınmayı önlemek ve bölgenin artan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla Tunus ile birçok ortak projenin hayata geçirebileceği vurguladı.

Özgener sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akdeniz’deki tüm paydaşları bir araya getirecek, yenilenebilir enerji projeleri ile çevre koruma, temiz su temini ve yeşil altyapı gibi alanlarda bilgi ve teknoloji paylaşımı sağlayacak Akdeniz’de Sürdürülebilirlik Sempozyumunu kentimizde düzenleyebiliriz. Tunus’un tarım potansiyeli ile İzmir’in ileri teknoloji uygulamalarıyla birleşen üretim deneyimini içeren ortaklıklar kurabileceğimize inanıyoruz. Yanı sıra; odamız ve Tunus Ticaret ve Sanayi Odaları Avrupa Birliği tarafından sürdürülen INTERREG NEXT MED Programı kapsamında bir projede yer alıyor. Akdeniz limanlarında Akdeniz Dijital Inovasyon Merkezlerinin kurulmasını hedefleyen proje kapsamında İzmir Alsancak Limanı ve Tunus Goulette Limanı’nın iştirakçi olarak yer almasının her iki ülke arasında kruvaziyer turizmi, ekonomi ve kültürel konulara ilişkin bağları daha da güçlendireceği kanaatindeyiz.”

Tunus Ankara Büyükelçisi Ahmed Ben Sghaier, toplantıda gerçekleştirdiği bilgilendirme sunumunda, Tunus’un Avrupa, Afrika ve Orta Doğu arasında köprü niteliğine sahip stratejik bir pozisyonda bulunduğunu vurguladı. Ülkede bulunan; 9 uluslararası havalimanı, 7 ticari liman, 2 bin kilometrenin üzerinde demir yolu hattının güçlü bir lojistik altyapı sunduğunu belirten Sghaier, Tunus’un Kuzey Afrika bölgesinde yetenek rekabeti, girişimcilik ekosistemi, yenilik, rekabetçi endüstriyel performans, bilgi ve iletişim teknolojileri geliştirme, e-ticarete geçiş alanlarında ilk sırada yer aldığını; ayrıca çok verimli topraklara sahip olduğunu söyledi.

Sghaier konuşmasında şunları kaydetti:

“Tunus ve Türkiye iki kardeş ülke ve halkları arasındaki tarihi bağlar, kültür ve medeniyet ortaklıkları, güçlü iş birliği ilişkilerinin kurulması için sağlam temel ve uygun zemin teşkil ediyor, özellikle de zengin ve çeşitli yasal çerçeveye dayanan ekonomik alanlarda. Kuşkusuz ülkelerimizin sahip oldukları muazzam imkânlar, her iki taraf için de kazan-kazan ortaklığı çerçevesinde bu ilişkileri güçlendirmek ve tabanını genişletmek için bizleri birlikte daha fazla çalışmaya motive ediyor.”

Haftanın Öne Çıkanları

Mustafa Bozbey Sözünü Tuttu

2024-04-30 08:51 - Bursa

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden yeni atamalar

2024-04-30 22:06 - Bursa

Son dakika... Podyum Park'ta silahlı saldırı

2024-04-28 21:23 - Bursa

Adıyaman’da polis karakolunda silahlı saldırı: 2 polis şehit

2024-04-27 21:09 - Asayiş

"Bursa'ya büyük haksızlık yapılıyor"

2024-04-26 15:49 - Bursa

Son dakika... Podyum Park'ta İHA muhabirine menfur saldırı

2024-04-28 21:59 - Bursa

Cavit Çağlar ve Aziz Yıldırım Fenerbahçe tesislerinde

2024-04-27 12:13 - Spor

Bursaspor’da ilk aday belli oldu

2024-05-01 15:50 - Bursaspor

Başkan Bozbey sözünü tuttu; cadde ve bulvardaki BURBAK noktalarına ücretsiz park edilecek!

2024-05-02 21:47 - Bursa

Başkan Bozbey, "İnegöl mobilyasını dünyada tanıtmak hepimizin sorumluluğudur"

2024-04-26 16:34 - Bursa

İlgili Haberler

Çankırı ve Kastamonu’da Nisan ayında 428 konut satıldı

21:06 - Ekonomi

AK Partili Belediye Başkanı devraldığı belediyenin borcunu açıkladı

20:55 - Ekonomi

Kütahya 30 Ağustos OSB yatırımcısı ile İŞ-KUR arasında işbirliği protokolü

20:26 - Ekonomi

Mis kokulu bahçelerle çevrili “Gül Yolu” açıldı

19:05 - Ekonomi

Manisa’da istilacı kokarcaya karşı ‘Samuray Arıcığı’ salımı yapıldı

19:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bursa 2023 trafik kazaları bilançosu: 12 bin 189 yaralı; 168 can kaybı  

23:11 - Bursa

Başkan Bozbey, muhtar toplantılarına İnegöl’den başladı

18:21 - Bursa

"Bursa Nilüfer kadınlarla gelişecek"

17:49 - Bursa

Erkan Aydın: Görevimiz Bursa'daki özel bireylerimize çözüm üretmektir

17:13 - Bursa

Bursa'da araç trafiğine kapatılacak yollar açıklandı

16:22 - Bursa