Şimdi tüketmenin tam zamanı...

Çok yıllık bir bitki olan semizotu tüketmenin şimdi tam vakti. Peki semizotunun faydaları neler?

Sağlık - 9 yıl önce

Yaz aylarının vazgeçilmezi, diyet listelerinin baştacı olan semizotunun faydalarını sizler için derledik. Pişirilerek ya da çiğ olarak tüketilebilen semizotunun sebzeler arasında en çok Omega-3 içerdiği belirtiliyor. Semizotunun faydalarını, içerdiği besin değerini ve semizotu yemeği tarifini haberimizde bulabilirsiniz. Omega 3 Yağ Asitleri: Hayvansal gıdalarda bulunan EPA, DHA ve bitkilerde bulunan ALA omega 3 yağ asitleri için tek kaynağımız tükettiğimiz besinler. Çünkü vücudumuz bu yağ asitlerini kendi kendine üretemiyor. Omega 3 yağ asitlerinin sağlığımıza en önemli etkisi ise kandaki yağ oranını (trigliseridler) düşürerek kalp ve damar hastalıklarından korunmamızı sağlaması. Son yıllarda yapılan bazı araştırmalarda omega 3 yağ asitlerinin depresyon, astım, dikkat eksikliği gibi sorunların görülme riskini azalttığı ve bu hastalıkların tedavi sürecine yardımcı olduğunun altı çiziliyor. Yine yapılan bilimsel çalışmalara göre yeterli miktarda omega 3 yağ asidi almak Alzheimer ve bunama gibi beyin fonksiyonlarında meydana gelen problemlerin ortaya çıkmasını önlüyor. Vitamin ve Mineraller: Semizotu başta C ve A vitamini olmak üzere pek çok vitamin (niasin, riboflavin, folat, B6 vitamini) içeriyor. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez mineralleri bakımından oldukça zengin bir sebze olarak öne çıkıyor.

DEMİR: Demir minerali, oksijenin vücut geneline taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin üretiminde kritik bir rol oynar. Demir eksikliği halsizlik başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ispanakla aynı oranda demir içeren semizotu demir eksikliğine karşı tüketilmesi önerilen sebzeler arasında yer alıyor.

Antioksidan Etkisi: Antioksidan vitaminler olarak kabul edilen A ve C vitaminlerini bol miktarda içeren semizotu bu özelliğiyle "süper sebze" olarak bilinen ıspanaktan daha fazla antioksidan etkiye sahip.

SEMİZOTU: içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir. Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir. Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır. Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor. Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Sokak ortasında seks yaptılar, hem de...

2015-06-10 20:39 - Dünya

Serkan Yazıcı: Bursaspor küçük kardeş olmamalı!

2015-06-10 23:31 - Röportajlar

Bursa Oyuncak Kütüphanesi'ne kavuştu

2015-06-10 17:13 - Bursa

Kumla’da kıyıya köpekbalığı vurdu

2015-06-10 12:34 - Bursa

Beren Saat ile görümcesi kavgalı mı?

2015-06-10 18:13 - Magazin

Sarımsaklı Plajı'nda tepki çeken görüntüler

2015-06-04 19:49 - Gündem

Survivor Hakan Gizem'den ne istedi

2015-06-11 15:55 - Magazin

Bursa'da şiddetli yağış sonrası yaralar sarılıyor

2015-06-11 13:26 - Bursa

Barış Lions'ta devir teslim

2015-06-10 12:35 - Magazin

Hatice Şendil hayranlarına bu yazıyla seslendi...

2015-06-10 15:52 - Magazin

İlgili Haberler

Toroslar Belediyesi, ’Evde Sağlık’ hizmeti ile vatandaşlara destek veriyor

16:51 - Sağlık

Dize Mahallesi yeni aile sağlık merkezine kavuşuyor

16:11 - Sağlık

Güneyyurt Aile Sağlığı Merkezi yeni yerinde hizmete başladı

15:41 - Sağlık

Dünya, Türk hekimlerini parmakla gösteriyor

15:12 - Sağlık

Ankara Sağlık Turizmi Federasyonu’ndan Afrika ülkeleriyle sağlık turizminde işbirliği açıklaması

14:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Dikkaldırım'da bir şahıs husumetlisinin evine kurşun yağdırdı

00:31 - Bursa

Bursa’da öğrenciler "Minik Eller Büyük Hayaller Projesi" ile etkinliklere katılıyor

00:03 - Bursa

Gürses:”Her şeyin başı eğitimse eğitimin başı da öğretmendir!”

23:56 - Bursa

BTÜ’lü öğrenciden doku mühendisliğinde fark yaratacak proje: Hücrelerden üretilen biyomalzeme yara iyileşmesini hızlandıracak!

23:56 - Bursa

11. Gıda Mühendisliği Sektör Zirvesi Gerçekleştirildi

23:46 - Bursa