Savunma sanayiinde elektromanyetik girişime önlem alan proje

PROF. DR. MUSTAFA SEÇMEN VE ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ZEYNEP ERTEKİN, SAVUNMA SANAYİİNDE ELEKTROMANYETİK GİRİŞİME ÖNLEM ALAN PROJE GELİŞTİRDİ.

Teknoloji - 1 yıl önce

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün gerçekleştirdiği ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyle tasarlanan kalkan malzeme ile elektronik sistemlerin, cihazların ve araçların elektromanyetik girişimden korunması hedefleniyor.

Günümüzde tüm teknolojik cihazlar elektriksel sinyaller ile çalışıyor ve özellikle kablosuz haberleşmede elektromanyetik dalgalar benzer frekans bantlarında birbirleri ile etkileşiyor. Bu etkileşim, cihaz ya da sistem üzerinde elektromanyetik girişime sebep oluyor. Elektromanyetik girişim ise veri kaybından cihazların ve sistemlerin çökmesine kadar birçok zarara yol açabiliyor. Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Seçmen ve Araştırma Görevlisi Zeynep Ertekin’in gerçekleştirdiği projeyle karbon türevleri tabanlı elektronik kalkanlama malzemesi geliştirildi. Proje çerçevesinde, özellikle savunma sanayi ve uydu haberleşmesi gibi uygulamalarda kullanılan X ve Ku bantlarını kapsayacak şekilde, 8-18 GHz gibi geniş bant frekans aralığında, yansıtma esaslı elektromanyetik kalkanlama özelliği olan yenilikçi ve hafif karbon esaslı malzemeler hazırlandı.

Radyo ve mikrodalga frekanslarında çalışan telekomünikasyon, savunma sanayi, havacılık, otomotiv gibi ekipmanların elektromanyetik girişimlerden etkilenme ve zarar görme risklerinin yüksek olduğu, hatta savunma sanayinde İHA ve savaş uçaklarının yüksek güçlü elektromanyetik dalgalar kullanılarak düşürülmesine yönelik elektronik savaş uygulamaları olduğu biliniyor. TÜBİTAK tarafından da desteklenmeye hak kazanan proje, tasarlanan kalkan malzeme ile elektronik sistemlerin, cihazların ve araçların elektromanyetik girişimden korunması hedefliyor. Hafif ve yüksek sıcaklığa dayanıklı

Bilimsel Araştırma Projesi Programı çerçevesinde Yaşar Üniversitesi tarafından desteklenen projenin detaylarından bahseden Araştırma Görevlisi Zeynep Ertekin, Temel olarak elektronik birim kutularında kullanılan kütlece ağır metallere alternatif olarak hafif karbon türevleri tabanlı bir elektromanyetik kalkanlama malzemesi geliştirildi. Frekans seçimlerinde özellikle RF ve mikrodalga frekans spektrumu içerisindeki askeri ve sivil uygulamalara yönelik radar, uydu haberleşmesi gibi yüksek RF iletim güçlerinin basılabildiği ve bu sistemlerde kullanılan cihaz ve sistemlerin elektromanyetik kalkanmaya ihtiyacı olduğu uygulamalar dikkate alındı. Projenin üretilen malzeme tasarımı ve karakterizasyonunda Dokuz Eylül Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden destek alınmış olup elektromanyetik kalkanlama ve elektriksel/manyetik parametre değerlerine yönelik benzetim ve ölçüm çalışmaları ise Yaşar Üniversitesi Anten ve Mikrodalga ile RF ve Radar laboratuvarlarında bulunan cihazlar ve sistemler ile gerçekleştirildi. Üretilen malzemeler ile belirtilen frekans bant aralığında, 3 milimetre kalınlıkla bile en az 2 bin kat elektromanyetik kalkanlama elde edilmiş olup malzeme kalınlığındaki her 1 milimetre artış, elektromanyetik kalkanlama değerini en az 10 kat daha artırdı. Tasarlanan ve üretilen karbon esaslı polimerik malzemeler, en hafif metallerden biri olan alüminyumun ağırlığının yarısından bile daha hafif olup 250 santigrat gibi çok yüksek sıcaklık derecelerine kadar dayanabiliyor diye konuştu. Elektronik birim kutusu

Geliştirilen malzemelere yönelik elde edilen deneysel ve simülasyon çıktılarının yeni bir araştırma fikrini doğurduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Seçmen, Bu malzemelerin ürüne dönüştürülmesi amacıyla TÜBİTAK 1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programına yapılan proje başvurusu TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. İlgili TÜBİTAK projesinde, özellikle kablosuz haberleşme ve 5G sistemlerini de kapsayacak şekilde frekans bant aralığını genişletip (2-30 GHz) geliştirilen malzemelerin bir elektronik birim kutusu olarak üretilmesini hedefliyoruz dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

1500 yıllık tarih şeftali bahçesinden çıktı

2023-01-26 09:57 - Gündem

Karneyi getiren bileti alacak

2023-01-22 13:21 - Bursa

Uludağ'da kar kalınlığı artıyor!

2023-01-28 11:37 - Bursa

Bursa'da çevik kuvvet polisi dehşet saçtı: 4 ölü

2023-01-27 17:00 - Bursa

Bursaspor aradığı forveti buldu

2023-01-26 05:28 - Bursaspor

Bandırma’da hizmet sektöründe yenilikler devam ediyor

2023-01-23 22:26 - Asayiş

Bursa esnafından İmamoğlu'na protesto

2023-01-27 17:34 - Bursa

Siirt’te 17 milyon 482 bin TL’lik yatırım için imzalar atıldı

2023-01-27 15:55 - Ekonomi

Simge Sağın ve Aybüke Pusat pozlarıyla şaşkına çevirdi

2023-01-28 12:41 - Magazin

Bursaspor'un, Batman Petrolspor maç kadrosu açıklandı

2023-01-28 17:10 - Bursaspor

İlgili Haberler

Şehirdeki sorunlara yapay zeka ile çözüm ürettiler

19:15 - Teknoloji

Çocuklar Mercan’da ilk kez ’Gece Gözlem Etkinliği’ne katıldı

10:54 - Teknoloji

Türkiye kompozit üssü olacak

10:50 - Teknoloji

Dünyaca ünlü fizikçiler Fethiye’de buluştu

19:36 - Teknoloji

Çilimli’de bilim fuarı açıldı

12:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Sinan Ateş cinayetinde sıcak gelişme!

13:08 - Bursa

Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nden öğrencilere bilgilendirme

12:47 - Bursa

Bursa'da TikTok üzerinden rezil yayınlar yapan anne ve çocuğu hakkında yeni gelişme

12:36 - Bursa

ŞAMPİYON OLMAK GÜZEL DE...

12:31 - Bursaspor

Bursa’da 1 Mayıs kutlamaları Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndan yapılacak

11:51 - Bursa