PRP ile kireçlenmeye çözüm!

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Uzmanı Dr. Dilek Koç Yılmaz, kireçlenmenin ne olduğunu, sebeplerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Sağlık - 6 yıl önce

Koç Yılmaz, kireçlenmenin, kıkırdakların, bağların, tendonların yapısının bozulması olduğunu özellikle yaşın ilerlemesi ile beraber ortaya çıktığını anlatarak, "Tekrarlayıcı hareket yapanlarda, dizini sürekli kıvıranlarda, çömelerek iş yapanlarda, sürekli ayakta kalanlarda, sporcularda, obezlerde daha sık görülüyor. Diz, kalça, omurga gibi yük taşıyan eklemlerde kireçlenme daha fazla görülüyor. En sık görülen belirtinin ağrıdır. Bunun yanı sıra hareket kısıtlılıkları, eklemden ses gelmesi ve tutukluk belirtileri de görülür” dedi.

"FAZLA KİLODAN KAÇININ"

Kireçlemeyi önlemek için tavsiyelerde bulunan Fizyomer Terapia Uzman Dr. Dilek Koç Yılmaz, şunları kaydetti: “Çok hareket kadar çok hareketsizlik de kötü. Belirli bir kiloda olmamız, çömelerek iş yapmamamız gerekiyor. Kilo bu anlamda çok önemli. Çünkü kilolu kişilerde eklem fazladan yük taşımış oluyor. Bağdaş kurup oturmamamız gerekiyor. Oturduğumuzda dizler ve kalça 90 derece açıda olmalı. Eklem rahatsızlıkları olanlar, hayvansal gıdalar, doymuş gıdalar, işlenmiş, rafine edilmiş besinlerden kaçınmalı. Bunlar hem kilo yapıyor hem de bu rahatsızlığı tetikliyor. Kireçlenme rahatsızlığı olan kişiler yeşil çay, parlak renkli ve taze besinler, yaban mersini, pancar gibi kırmızı renkli besinleri tüketmeliler.”

FİZİK TEDAVİ

Kireçlenme ve eklem rahatsızlıkları tedavisinde uygulanan fizik tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Dr. Dilek Koç Yılmaz, şöyle konuştu:“Fizik tedavi ile eklemin iyileşme sürecini hızlandırıyoruz. Hastanın ağrısını azaltıyoruz, kas spazmını azaltıyoruz. Birtakım elektrik akımları vererek ağrısını kesiyoruz. Eklem sıvısı veriyoruz. Ekleme verdiğimiz sıvı ile kemiklerin birbirine sürtünmesini azaltıyoruz. Hasta daha rahat hareket ediyor ve ağrısı azalıyor. Bunun yanında hasta mutlaka egzersiz yaparak kaslarını güçlendirmeli. Kaslarınızı güçlendireceksiniz ki ekleme binen yük azalsın. Diz çevresi kaslarını güçlendirecek egzersizler yapılmalı. Hafif yürüyüşler ve yüzme yapılmalı.”

"PRP İLE KALICI TEDAVİ MÜMKÜN"

Kireçlenme tedavisinde uygulanan PRP tedavisinin ağrıyı azaltmanın yanı sıra yenileyici ve onarıcı olduğunu belirten Koç Yılmaz, yönteme ilişkin bilgi verdi. Koç Yılmaz, “PRP, kişinin kanından bir miktar 10- 200 cc kadar alınarak biyoteknolojik yöntemlerle kendi kanında 3- 5 kat daha yüksek konsantrasyonlarda trombosit adı verilen kırmızı kan pulcuklarından zengin hale getirilerek hastanın hasarlı bölgelerine uygulanmasıdır. Hazırlanan bu serum çok sayıda büyüme faktörü içerdiğinden hasarlı dokuların kendi kendini yenilemesini hızlandıran bir tedavi yöntemidir” dedi.

"TAMİR MEKANİZMASI HAREKETE GEÇER"

PRP’deki amacın, vücudun kendi tamir mekanizmalarını harekete geçirmek olduğunu ifade eden Koç Yılmaz şunları söyledi: “PRP tedavi yönteminin hasta açısından önemli yararları vardır. Ağrıları azaltır, eklem kireçlenmelerini yavaşlatır, eklem fonksiyonlarını iyileştirir, vücudun hasarlı dokuları kendi kendini tamir etmesini sağlar. Bu yöntem doğal ve güvenli bir yöntemdir. Kişinin kendi serumu kullanıldığından alerji sorunu bulunmamaktadır. Bu özelliklerinden dolayı özellikle son yıllarda PRP enjeksiyonları ile doğal iyileşmeyi arttırarak kronik, iyileşmeyen ve dirençli tendon, bağ, kas ve eklem rahatsızlıklarında da kullanılmaya başlanmış ve kalıcı iyi sonuçlar alınmıştır.”

HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANIYOR?

Hangi hastalıklarda PRP tedavisinin kullanıldığı hakkında konuşan Koç Yılmaz, bunları şöyle sıraladı: “Diz eklemi kireçlenmesi- aşınması, dizde menüsküs yırtıkları, dizde ön çapraz bağ ve iç çapraz bağ yaralanmaları, erken yaş kıkırdak aşınmaları, omuz ekleminin kronik tendinitleri, topuk dikeni, el bileği tendiniti, tenisçi dirseği, kırık iyileşme sorunları, sporcularda iyileşmeyen stres kırıklarının tedavisinde, ayak bileği iç ve dış yan bağ yaralanmaları.”

HANGİ DURUMLARDA UYGULANMAZ

Koç Yılmaz, bu yöntemin bazı durumlarda uygulanamayacağını belirterek, şunları söyledi: “Pıhtılaşma bozukluğu olanlarda, trombosit sayısı düşük olanlarda, tedavi edilecek bölgede enfeksiyonu olanlarda, ateşli hastalıklarda, kronik karaciğer hastalıklarında, heparin ya da warfanin gibi kan sulandırıcı kullananlarda, bilinen major malignite hastalığı bulunanlarda uygulama yapılmaz.” (İHA)

Haftanın Öne Çıkanları

Ali Tandoğan'dan bomba açıklamalar!

2018-04-05 17:59 - Röportajlar

Le Guen çok takıntılı!

2018-04-02 18:42 - Röportajlar

Hayvanlar için su kadar önemli: ’Mermer tozu’

2018-04-09 16:00 - Gündem

Cudi Dağı operasyonun ardından ziyarete açılacak

2018-04-08 14:45 - Asayiş

Vezirhan'da meydan ve park inşaatı devam ediyor

2018-04-07 22:46 - Yerel Haberler

İstanbul’da bin 512 parça tarihi eser ele geçirildi

2018-04-09 15:42 - Asayiş

Osmaneli'de 25'inci Geleneksel Tek Kurşun ve Trap Atış Müsabakaları

2018-04-09 14:33 - Yaşam

Trabzonspor'un yeni başkanı Ahmet Ağaoğlu oldu

2018-04-08 22:17 - Spor

İhtiyaç sahipleri yararına kermes açıldı

2018-04-07 19:45 - Yerel Haberler

Başkan Şahin İş'te Eşit Kadın sertifikası aldı

2018-04-09 13:31 - Gündem

İlgili Haberler

Burun estetiğinde hedef: Yüze uyumlu ve doğal burun

17:03 - Sağlık

Tabela asıldı, yakında açılacak

16:25 - Sağlık

Mardin’de spor hekimi hasta kabulüne başladı

16:11 - Sağlık

Girişimsel Radyoloji ile birçok hastalıktan ameliyatsız kurtulmak mümkün

16:07 - Sağlık

Karaciğer kanserlerinde yeni teknolojiler hayat kurtarıyor

15:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursa’da 3 çocuğu ısıran köpeklere polis müdahale etti

18:54 - Bursa

Seçil Erzan davasında mağdur sayısı 27’ye yükseldi

17:16 - Gündem

Irak'ın kuzeyinde 16 terörist öldürüldü

17:11 - Gündem

Bursa’da sinir krizi geçiren genç kız sevgilisini bıçakladı

15:47 - Bursa

3 ilçe, 4 beldede 2 Haziran'da seçimler tekrarlanacak

15:46 - Gündem