Mangalda tavuk yapanlar dikkat!

Sağlıklı Tavuk bilgi Platformu, lezzetli ve sağlıklı mangal yapmanın püf noktalarını açıkladı

Sağlık - 9 yıl önce

Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu mangal sezonu öncesinde bilgilendiriyor Tüketiciyi bilinçlendirerek bireylerin sağlıklı ve dengeli beslenme hakkını koruma hedefiyle yola çıkan Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu, mangal sezonu öncesinde “sağlıklı ve lezzetli” mangal yapmanın püf noktalarını açıkladı. Yaz sezonunda Türk insanının vazgeçilmezlerinden olan mangal, pişirilecek etin ya da yöntemin yanlış olması nedeniyle, sağlığı tehdit edici olabiliyor. Mangalın vazgeçilmezi protein kaynağı tavuk eti de, uygun koşullarda ve belirli püf noktalarla harmanlanarak mangalla buluştuğunda beyin gücü yerinde, sağlıklı, başarılı ve mutlu nesiller yetişmesine katkı sağlıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Ankara ÜniversitesiVeteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.Muammer Göncüoğlu, etin mangal üzerinde yüksek ateşte uzun süre kalmasının kanserojen maddelerin açığa çıkmasına yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Özellikle pişirme sırasında, kömür tozlarının besinlerin üzerine yapışması sonucunda kanser riskinin oluşabileceğini belirtenGöncüoğlu, mangal yaparken yapılan hatalar hakkında da bilgi verdiler. Mangal yaparken en sık yapılan hataların pişirilecek etin seçiminden ve yönteminden kaynaklandığını belirtenGöncüoğlu; “Eti yağlı seçmek ve ateşe çok yakın yerleştirmek en büyük iki mangal hatası. Sağlıklı mangal için pişirme yönteminde et ve et ürünlerini uzun süreli mangal üzerinde pişirmek kanserojen maddelerin çıkmasına sebebiyet verdiği için, mangaldan önce biraz pişirmek bu riski azaltacaktır.

Örneğin; 5 dakika fırında pişirmek gibi. Küçük parçalı etler daha çabuk pişer, bu nedenle pişirme süresini azaltmak için küçük parçalı ürünler tercih edilmelidir. Kömürün iyice kor haline gelmesine özen gösterilmeli, etle kömür arasındaki mesafeyi mümkün olduğu kadar uzak tutun.

Kömür iyice kor haline geldikten sonra pişirme işlemine başlanmalı ve et ile ısı kaynağı arasında belirli bir mesafe bırakılmalıdır. 15 cm’lik bir mesafe yeterli olacaktır. Böylece etin yavaş yavaş pişmesi sağlanmalıdır. ” dedi. Etlerin direk ateşe maruz kalmaması ve yanmaması gerektiğini vurgulayan Muammer Göncüoğlu; “Çiğ etle, pişmiş et birbirine temas etmemeli,çiğ et için kullandığınız maşa ile pişmiş eti kullandığınız maşa birbirinden ayrı olmalı, et ürünleri ile sebzeler ayrı ekipmanlarda kesilmeli.

Piştikten sonra da çiğ etlerin tutulduğu kaba kesinlikle pişmiş et ürünleri konulmamalı. Bakteri üremesini artırabilir. Yapılan en önemli yanlışlardan biri de etlerin yanmaya yakın pişirilmesi. Dışı kabuklaşmış, içi pişmemiş etlerin kanser yapma ihtimali var.

Bunlar etin yüksek ateşe maruz kaldığını gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Filenin Sultanı Kraliçe oldu!

2015-06-12 12:43 - Spor

Nuri Kolaylı, kızını evlendirdi

2015-06-14 00:27 - Magazin

Türkiye’nin en güzel kızı Bursa'dan çıktı!

2015-06-12 02:51 - Magazin

Bursastore'a yeni müdür

2015-06-13 15:10 - Bursaspor

Diyete başlamadan önce bu haberi okuyun

2015-06-13 12:24 - Sağlık

Kahraman, DOSAB'da güven tazeledi

2015-06-14 11:52 - Bursa

Pelin Karahan'a Beyrut'tan büyük ödül

2015-06-13 17:14 - Magazin

İşte hamile Kim Kardashian

2015-06-13 22:56 - Magazin

Uzayda çektiği son fotoğraf büyüledi

2015-06-13 17:18 - Dünya

İstanbul’da yangın

2015-06-14 23:50 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye’de alanında geleneksel hale gelen ilk ve tek kongre

15:38 - Sağlık

Türk Böbrek Vakfı ile işbirliği protokolü

14:23 - Sağlık

Obezite hastalığında uzmanından korkutan açıklama

13:17 - Sağlık

Toz taşınımı akciğerlerde tahribat oluşturuyor

11:05 - Sağlık

Bahar alerjisine karşı Anadolu propolisi önerisi

10:46 - Sağlık

Günün Manşetleri

Üniversite öğrencilerini taşıyan tur otobüsü şarampole devrildi: Çok sayıda yaralı var!

17:30 - Gündem

Bulunan kemikler Korhan Berzeg'e ait olduğu belirlendi

17:19 - Gündem

Muş semalarında tanımlanamayan cismin kamera görüntüleri

17:11 - Gündem

Kendini yerden yere atan AK Partili meclis üyesinin son durumu

16:49 - Gündem

PKK'nın 'ideolojik alan yapılanmasına' darbe

16:03 - Gündem