Erdoğan: Putin'in yüzüne söyledim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bayburt'ta açılış töreninde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Siyaset - 8 yıl önce

Toplu açılış törenlerine katılmak üzere Bayburt'a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan burada vatandaşlara  hitap etti.

Bayburt'un ünlü deyişinden örnek veren Erdoğan şöyle konuştu: "Biz Bayburt'u görmeyince, kucaklaşmayınca kendimizi işte böyle kötü hissediyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerin hemen ardından ilk ziyaretlerimizden birini Bayburt'a yapmıştım. Her seçimde verdiğiniz destek için sizlere teşekkür etmiştim. Geçtiğimiz 13 yılda Bayburt'u gerçekten çok önemli hizmetlerle buluşturduk." 

EZAN OKUNUNCA KONUŞMAYA ARA VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması esnasında ikindi ezanının okunması üzerine konuşmasına ara verdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle;

HIZLI TREN BAYBURT'TAN GEÇECEK

Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullarımızın sayısı bir kısmı yeni inşa edilerek bir kısmı yeniden yapılarak 177'ye yükseltildi. Sağlık alanında kadın, doğum, çocuk hastalıkları hastanesi, aile sağlığı, diş sağlığı merkezleri Bayburt'a kazandırıldı. Trabzon-Bayburt arasında inşaatı süren 318 trilyon proje bedeli olan Salmankeş tüneli inşallah 2018 yılında tamamlanıyor. Hızlı Tren hattı inşallah Bayburt'tan geçecek. TOKİ aracılığıyla Bayburt'umuza 988 konut kazandırdık. Proje ve ihale aşamasında olan 1.500 konut çalışması sürüyor. Demirözü Barajı'nı tamamlamak bize nasip oldu. Bayburt'a 18 gölet sözümüz vardı. Bugün açılışını yaptıklarımızla birlikte 12'si tamamlandı. 

BAYBURT'UN TÜM TÜRKİYE'YE MESAJI VAR

Bayburt'ta bugüne kadar 113 trilyon lira kaynak aktardık. Doğalgaz yine bizim dönemimizde Bayburt'a geldi. Bu hizmetler yeni hükümetimiz döneminde de kesintisiz şekilde devam edecek. Bugün ilk Bakanlar Kurulu toplantısı yapılıyor. Bugün gerek Naci Bey gerek Binali Bey sizinle kucaklaşmaya geldiler. Bayburt'a yapılan yatırımları Başbakanlığım döneminde olduğu gibi Cumhurbaşkanı olarak da takip etmeyi sürdüreceğim. Burada Dede Korkut türbesi var. O türbenin üzerinde yazan tarih 718. Bu topraklarda en az 1300 yıllık damgamız var mühürümüz var. Bayburt, Malazgirt zaferinden beri ceddimizin Anadolu'ya giriş kapılarından biridir. Bayburt'un Türkiye'ye vereceği mesaj çok önemlidir. 

ONLARA ANLADIĞI DİLDEN CEVAP VERİLECEKTİR

Herkese anladığı dilden hakettiği cevap verildi verilmeye devam ediyor. Sen kalkıp belediyenin iş makinalarıyla kanallar açacaksın, insanları mağdur edeceksin ve devleti yok farzedeceksin, yok öyle şey! Gereken cevabı almaya devam edecekler. Bayburt bu seçimde şanlı geçmişine yakışır şekilde istikrar ve güvenden yana olduğunu en açık şekilde ortaya koydu. Şimdi yönümüzü geleceğe dönme zamanıdır. Türkiye'nin bulunduğu coğrafya en küçük bir rehavete izin vermiyor. Dört bir yanımız ekonomik, sosyal, siyasi krizlerle yaşıyor. Bin yıldır kader ortaklığı yaptığımız kardeşlerimiz gerçekten zor günler yaşıyor. Suriye'nin durumu ortada, Balkanlar şimdilik durulmuş halde ama sıkıntılar sürüyor. Kırım'da yakın zamanda yaşananları unutmuş değiliz. 

BİZ SADECE RABBİMİZİN HUZURUNDA RÜKUYA EĞİLİRİZ

Biz bir yandan bölücü terör örgütünün alçakça saldırılarıyla diğer yandan Paralel yapının ihanetiyle mücadele ediyoruz. Biz rabbimizin huzurunda rükuya eğiliriz, başka hiçbir yerde değil. Bu coğrafyada nice yenilgiler, nice zaferler yaşandı. Biz 78 milyon insanımızla bölgesel ve küresel misyonumuzla dimdik ayaktayız. Allah'ın izniyle ebediyyen ayakta kalmaya devam edeceğiz. Salı günü sabah saatlerinde Hatay ilimizin güneyinde sınırımızı ihlal eden iki savaş uçağından biri F-16'larımız tarafından düşürüldü. Öncesinde yapılan tüm ikazlara rağmen 5 dakika içinde 10 kez Suriye topraklarında, Suriye hava sahasında iken yapılan uyarılara rağmen sınırımıza doğru gelmekte olan bu uçakların aidiyeti, hangi millete mensup olduğu tabii ki belli değildi.

DAHA ÖNCE DE BİRKAÇ KEZ SINIR İHLALLERİ OLDU

Fakat buna rağmen, ikazlara rağmen geldiler sınırımızdan içeri girdiler. 17 saniyelik sınır ihlalinden bir tanesi tekrar Suriye topraklarına geçti ama o esnada iki F-16 uçağımız ikinci uçağı düşürdüler. Daha sonra bunun Rusya'ya ait olduğu anlaşıldı. Suriye sınırlarımız daha önce de rejimin ve terör örgütlerinin uçak, helikopter, top mermisi ve havan mermisi gibi tacizlere maruz kaldı. Belirlediğimiz angajman kurallarımızı tüm dünyaya ilan ettik. Bu kuralları bugüne kadar defaatle işlettik. Bir Suriye helikopteri Cilvegözü yakınlarında F-16'larımız tarafından vurularak düşürüldü. 

PUTİN'İN YÜZÜNE SÖYLEDİM: DAVETSİZ MİSAFİR OLMAZ!

Rus savaş uçakları daha önce de Karadeniz'de 15 dakika kadar sınır ihlali yaptılar. Uyarılar, uyarılar daha sonra çıkıp gittiler. Bu olaydan önce yine iki kez sınır ihlali yaptılar. Bu üçüncü kez sınır ihlalidir. Dediler ki, bizim aramızda stratejik işbirliği var, eyvallah. Ama bu ihlallere izin vermez. Ben sayın Putin'i telefonla arayıp, 'Bunlar çirkin gelişmeler' dedim. Buna rağmen üçüncüsü oldu. G-20'de kendisiyle bunu yine konuştuk. Kendisi 'bunu bir misafirlik olarak kabul edeceksiniz' Dedim ki, 'davetsiz misafirlik olmaz'...

TÜRKİYE KASITLI OLARAK RUS UÇAĞINI DÜŞÜRMÜŞ DEĞİL

Sınırlarımızın ihlaline bigane kalmamız mümkün değildir. Büyükelçi Dışişleri'ne çağrıldı, askeri ateşe aynı şekilde çağrıldı. Kendilerine her türlü teknik bilgi verildi. Yaşanan hadiseler karşısında duyduğumuz üzüntüyü söyledik. Rusya'nın bu olay üzerine gösterdiği tepkiyi yine anlayışla karşılamaya çalışıyoruz. Meseleyi asıl mecradan çıkarıp farklı alanlara taşımasından son derece kaygılıyız. Putin'in sayın Hollande'yle yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamalar asla kabul edilebilir değildir.  Türkiye kasıtlı olarak Rus savaş uçağını düşürmüş değildir. Bu olay sınır ihlaline verilen otomotik bir tepkiden ibarettir, angajman kurallarının uygulanmasıdır. 

BİZİM İSLAMLAŞTIRMA HAREKETİNE İHTİYACIMIZ YOKTUR

Bu açıklamalarda hedef saptırmak suretiyle 'Biz DAEŞ'e karşı mücadele veriyoruz' diyen Rus yönetimine sesleniyorum, Bayırbucak Türkmenlerinin yaşadığı bölge DAEŞ bölgesi değildir, kimseyi aldatmayın. DAEŞ rejimle ortak çalışan bir terör örgütüdür. DAEŞ'e karşı böyle bir mücadeleyi veren Türkiye'dir. Cerablus'ta, ülkemizde verdiğimiz mücadeleler ortada. Rus yönetimine şunu söylüyorum; Türkiye'nin yüzde 99'u müslümandır. Türkiye'nin böyle bir İslamlaştırma hareketine ihtiyacı yoktur. Böyle bir yakıştırmayı ben Rusya yönetimine hiç yakıştıramıyorum. Ben kalkıp da 30 milyonun yaşadığı Rusya için 'Sayın Rus yönetimi bir hristiyanlaşma hareketi yapıyor' desem doğru mu? 

TERÖR ÖRGÜTÜNDEN PETROL ALACAK KADAR HAYSİYETSİZ DEĞİLİZ

DAEŞ Türkiye'ye petrol veriyor deniliyor, yazıklar olsun. ABD'li yetkililer açıkladı. Türkiye tam aksine Rus şirketleri ile DAEŞ'in ortaklaşa Suriye rejimine petrol sattığını ifade ettiler. Biz petrolu Rusya'dan alıyoruz. İran'dan alıyoruz. Azerbaycan'dan, Kuzey Irak'tan, Katar'dan, Cezayir'den alıyoruz. Bizim kaynaklarımız belli, bize böyle bir iftirayı nasıl yaparsınız. Biz terör örgütünden petrol alacak kadar haysiyetsiz değiliz. 

ANA MUHALEFET RUSYA'NIN YANINDA YERALIYOR...

Ana muhalefet şu anda Rusya'nın yanında yer alıyor. Bu nasıl bir siyaset. Kendi hükümetinin yanında değil orada yer alıyor. Bunlar daha önce Suriye'de devlet terörü estiren rejimin yanında yer almadılar mı? Ama biz milletimizi yanımızda geliyoruz ya, bu güzel. Koalisyon güçlerinin DAEŞ'e karşı yürüttükleri mücadeleye destek veriyoruz. Bu örgütün faaliyetine karşı her türlü önlemi aldık, alıyoruz. Buna rağmen Türkiye'yi DAEŞ'le birlikte gösteriyor olmak Türkiye'ye saygısızlıktır. 

SAYIN PUTİN'İ ARADIM TELEFONUMA ÇIKMADI HALA BANA DÖNMEDİ

Sayın Putin Türkiye'ye petrol taşıyan birtakım kamyonlardan bahsetti. Uluslararası ilişkiler dedikodu ile yürümüz. Hele hele sayın Putin'e hiç yakışmaz. Bunu ispat etmek mecburiyetindeyiz. Yakında Paris'te bir zirve var. Ben kendilerinden olayın olduğu gün randevu talebinde bulundum, telefonda görüşelim istedim. O günden bugüne dönmediler. Şimdi Paris'te iklim değişikliği zirvesi var. Zannediyorum kendileri oraya gelecek, orada da bu konuyu konuşabiliriz. Biz Rus savaş uçaklarının sınırlarımızı ihlal ettiğini radar görüntüleriyle tüm dünyaya duyurduk.

KİMSEYİ SIRTINDAN BIÇAKLAMAYIZ MÜCADELEYİ GÖĞÜS GÖĞÜSE YAPARIZ

DAİŞ'i vurma buhanesiyle ılımlı muhalifleri vurmak ateşle oynamaktır. Bir fuara katılmak için Rusya'ya giden işadamlarımıza eziyet etmek ateşle oynamaktır. Rusya'ya çok samimi olarak ateşle oynamamasını tavsiye ediyorum. Devletlerarası ilişkiler çocuk oyuncağı değil. Rusya bizim gözümüzde önemli, köklü bir devlettir. Rusya'dan bu tür konularda devlet ciddiyetine yakışır bir tavır bekliyoruz. Sayın Putin kendilerini sırtından bıçaklandığını söylüyor, hayır. Bu millet hiç kimseyi sırtından bıçaklamamıştır. Bu millet göğüs göğüse mücadele veren bir millettir. İlişkilerimize zarar verecek tutumda olmamız mümkün değildir. İhlal meselesi kendi mecrasında takip edilir, her şey araştırılır. Sonuçta kimin kastı olduğu ortaya çıkar. Ama bu mesele üzerinden Türkiye'ye yönelik iftira kampanyası başlatılmasını, 

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da gökkuşağı büyüledi

2015-11-27 11:34 - Bursa

Bursaspor parkına ‘Timsah’ heykeli

2015-11-26 17:06 - Bursaspor

Coca Cola'nın Bursa tesisine Avrupa'dan ödül

2015-11-27 16:00 - Bursa

Bahtiyar Özdemir'den hayranlarına, yeni albüm müjdesi

2015-11-27 10:28 - Röportajlar

Beyaz'ın 'Psikopat' karakteri geri döndü!

2015-11-26 16:15 - Magazin

Rus uçakları Türkiye sınırını vurdu

2015-11-27 13:49 - Dünya

Osmangazi Koleji öğrencilerinden Öğretmenler Günü sergisi

2015-11-27 15:20 - Bursa

Emre Altuğ dövmesini değiştirdi

2015-11-27 15:55 - Magazin

Adana'da pompalı tüfekli kuyumcu soygunu

2015-11-22 19:47 - Asayiş

Hakan Peker dede oldu!

2015-11-26 11:24 - Magazin

İlgili Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 7 Ekim’den bu yana 7. kez İsrail’de

22:33 - Siyaset

İsrail, UNRWA Genel Komiseri Lazzarini’ye vize vermeyi reddetti

22:42 - Siyaset

İsrail muhalefet lideri Lapid: "İsrail devleti sorumsuz delilerin rehinesi haline geldi"

21:40 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "1 Mayıs'a gölge düşürülmeye çalışılıyor"

21:01 - Siyaset

Guterres: “(Refah’a planlanan saldırı) İsrail üzerinde nüfuzu olan herkesi bunu önlemek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyorum"

20:23 - Siyaset

Günün Manşetleri

Bakan Yerlikaya: "Şırnak’ta zırhlı aracın devrilmesi sonucu 2 asker şehit oldu"

22:29 - Asayiş

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden yeni atamalar

22:06 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "1 Mayıs'a gölge düşürülmeye çalışılıyor"

21:01 - Siyaset

Uludağ’da nefes kesen tatbikat gerçeğini aratmadı

20:00 - Bursa

ULUTEK Teknopark Türkiye’nin inovasyon liderleri arasında 6. sırada yer aldı

18:18 - Bursa