Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştireceği iki günlük resmi ziyaret için Pekin’de. Çin'in başkenti Pekin'e gece yarısı inen Erdoğan, ayağının tozuyla Ürdün Kralı Abdullah bin Hüseyin ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirerek, IŞİD ve PKK’ya karşı düzenlenen operasyonları ele aldı.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ilk görüşme Erdoğan Pekin Uluslararası Havalimanı’na indiği sırada Ürdün Kralı Abdullah bin Hüseyin ile gerçekleşti. Kral'a, "Türkiye’nin BM Şartı’nın 51’inci Maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanmak suretiyle 24 Temmuz’da Suriye sınırları içindeki DAİŞ unsurlarını vurduklarını" anlatan Erdoğan, "Suriye’deki kaosun Türkiye’nin yanı sıra Ürdün’ü de olumsuz etkilediğine" işaret etti.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ÇİN'DEErdoğan’ın inişinden hemen sonra uçaktayken yapılan görüşmede Ürdün Kralı ise, son günlerdeki PKK terörü nedeniyle asker ve polislerin hayatlarını kaybetmelerinden derin üzüntü duyduğunu belirterek, Erdoğan’ın şahsında tüm Türkiye halkına taziyelerini iletti. Ürdün Kralı, "DAİŞ dahil olmak üzere terörizmin her türüne karşı verilen mücadelede Türkiye’ye desteklerinin tam olduğunu" da vurguladı.
OTELE GELİNCE DE RENZİ İLE GÖRÜŞTÜGörüşmenin ardından havalimanından yerel saatle gece 02.00 civarında Pekin’e konaklayacağı otele geçen Erdoğan, ikinci telefon görüşmesini İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile yaptı. Türkiye’nin düzenlediği operasyonlara ilişkin olarak Renzi’ye bilgi veren Erdoğan, "Esad görevde kaldığı müddetçe Suriye’ye istikrar gelmeyeceğini" ifade etti.
İtalya Başbakanı’yla görüşmede, Mısır ve Libya’daki idam kararlarının da gündeme geldiği öğrenildi. Renzi’nin "İtalya olarak idam cezalarına karşı olduklarını" ifade ettiği, Erdoğan’ın ise "idam kararlarından vazgeçilmesi için uluslararası toplumun gerekli duyarlılığı sergilemesi gerektiğini vurguladığı" belirtildi.
ÇKP’NİN ÜST DÜZEY ÜÇ YETKİLİSİYLE GÖRÜŞECEKErdoğan, bugün Çin Komünist Partisi hiyerarşisi içindeki en üst düzey üç yetkiliyle resmi görüşmeler gerçekleştirecek.
İlk görüşme Pekin’in merkezinde yer alan Halk Sarayı’nda Başbakan Li Keqiang ile yapılacak. Görüşmede öncelikle ekonomi, ticaret ve yatırım gibi konuların gündeme gelecek. Bu çerçevede, özellikle Pekin yönetiminin ortaya koyduğu İpek Yolu’nu canlandırma hedefi doğrultusunda işbirliğinin konuşulacağı tahmin ediliyor.
UYGUR SORUNU GÜNDEME GELECEKErdoğan, yine aynı binada Ulusal Halk Kongresi Başkanı Zhang Deciang ile görüştükten sonra, mevkidaşı ve Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Şi Cinping tarafından resmi törenle karşılanacak. Taraflar törenin ardından heyetler arası görüşmeye oturacak. Görüşmede, Suriye ve Irak’taki son gelişmelerin yanı sıra, Uygur sorununun da konuşulması bekleniyor.