Dağlarda çiriş otu bereketi

Doğu anadolu bölgesinde ve erzurum’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen ‘‘çiriş otu’’ dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor.

Gündem - 1 ay önce

Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Erzurum’da bugünlerde çarşı pazarda sıkça görülen "çiriş otu" dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor.

Bahar ayları ile birlikte Erzurum’un yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Kendini doğaya veren ve İspir ilçesinde yaşayan Bülent Erkan, yaptığı gözlemlerde yaban keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen cirişten bir çok yemek yapıldığını anlatan Bülent Erkan, “kiriş gulik turşusu”nun ise vazgeçilmez bir lezzet olduğunu söyledi. Halk tarafından tedavi için de kullanılıyor

İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede asphodelus aestivus l. olarak bilinen ve zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alıyor. Cirişten birçok yemek yapılıyor

Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp içerisine bulgur katılarak katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden Kur'an Kursları açıklaması

2024-04-16 14:57 - Bursa

Teleferik kabini düştü, seferlere ara verildi

2024-04-12 18:37 - Asayiş

İGA, Burulaş'ı iptal edip, İstanbul Seyahat'le anlaşmış

2024-04-13 21:17 - Bursa

Arapça tabelalar tek tek sökülüyor

2024-04-15 17:02 - Gündem

Bursa’da 3 genç tartıştıkları kişiyi öldüresiye dövdü

2024-04-17 10:25 - Bursa

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursaspor maçı biletlerinin tamamını satın aldı

2024-04-12 21:19 - Bursaspor

Bursa'da trafik kazası: 2 yaralı

2024-04-11 16:45 - Bursa

Kızılçukurspor Kulübü yararına etkinlik düzenlendi

2024-04-14 13:48 - Spor

Bozbey: “İsteğimiz ülke ve dünya pazarında öne çıkmak”

2024-04-17 19:52 - Bursa

Bursa’da kız meselesi nedeniyle çıkan silahlı kavga

2024-04-14 02:44 - Bursa

İlgili Haberler

Mardin’de iki kız kardeşin okuma azmi engel tanımıyor

20:51 - Gündem

Depremde ineğini bağışlayan nineden Kaymakam’a ziyaret

20:43 - Gündem

Çerkes Soykırımı’nda hayatını kaybedenler için yürüdüler

20:14 - Gündem

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 177 yaşında

19:43 - Gündem

KALEFEST heyecanı başlıyor: SOLOTÜRK’ten nefes kesen prova

19:29 - Gündem

Günün Manşetleri

Başkan Bozbey: "Zincir marketlere nüfus kriteri getirmek zorundayız"

19:54 - Bursa

Cenaze dönüşü freni patlayan belediyeye ait midibüs uçuruma yuvarlandı: 9 yaralı

17:49 - Gündem

Türkiye ile Çin arasında ’Enerji Dönüşümü’ anlaşması imzalandı

17:19 - Ekonomi

Bursa'da bir evden tonlarca çöp çıkarıldı

16:38 - Bursa

Bursa Nilüfer'de yarın su kesintisi uygulanacak mahalleler!

15:59 - Bursa