CHP Genel Başkanı Özel: Unutursak yüreğimiz kurusun

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gündem - 2 hafta önce

Özel'in sözlerinden satır başları şöyle:

“Dün parti tarihinde ilk kez MYK bir ilçede toplandı. Hep birlikte memleketim Manisa Soma'daydık. Soma maden katliamının tarihimizin en büyük iş cinayetlerinden birinin 10. yılında hep birlikte Soma'daydık.

'UNUTURSAK YÜREĞİMİZ KURUSUN DEDİK'

301 kişi hayatını kaybettiğinde Türkiye’de hayat durdu. Sadece medya mensupları değil dünyanın bütün televizyonları ilk bir hafta eksiksiz neredeyse bir aya yakın Soma’nın tepelerinden yayın yaptılar. 301 kişi birden hayatını kaybetti ve dün haber bültenlerinde izlediğiniz o 10 yıl önceki görüntüler. Anneleri yaralı sansın diye ağızlarında oksijen maskesiyle çıkarılıp soğuk hava deposuna kaldırılan, acı dört günü orada yaşadık. Unutursak yüreğimiz kurusun dedik.

MHP'YE SOMA ELEŞTİRİSİ

İlk duruşmada 4 kilometre kuyruk kapıda 10 bin kişi salon 400 kişi her aileden 1 kişi alındı. Son duruşmada salonda 200 kişiydik. CHP kurumsal olarak hiç yalnız bırakmadı orayı. Salonun 87 duruşmada yaşadığı, yavaş yavaş artan ilgisizlik, medyanın büyük oranda kayıtsızlığı, ilk günler, muhalefet partisiyken orada bulunan MHP’nin milletvekillerinin, yöneticilerinin, Saray ile ittifak yaptıktan sonra sanki sorumlular değişmiş gibi adeta kamuoyunda taraf değiştirmeleri, ilgisizlikleri gözlerimizden kaçmadı.

SOMA İÇİN YARGITAY VURGUSU

Dürüst namuslu bir hakimin karardan önce değiştirilmesiyle, Adalet katletmek üzere Elbistan’dan Soma’ya sevkiyle önce birinci kademe mahkemesinde hepimizin yüreklerini sızlatan bir karar alındı. Yargıtay kararı bozdu. ‘yahu ne bilinçli taksiri, 301 kere müebbet istemelisin’ diyerek yolladı. Yolladım sandı yollayamadı. 5 günde gidecek karar 5,5 ay bekledi. Mahkeme heyetinin 3’ünü görevden alıp yerine 3 seyyar giyotin daha getirdiler. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı karara itiraz etti. Yeni gelen 3’ü 3’e 2 kendi dairesinin kararını bozdu. Soma’daki mahkeme apar topar yeni karara uydu. Ölen işçi başına 5 gün yatanlar çıktılar dolaştılar dün de küstahlık yaptılar “Soma demeyin biz onu geride bıraktık” dediler.

İŞÇİ SINIFINA ÖRGÜTLENİN ÇAĞRISI

Dün Soma’da tarihin en büyük kalabalığı vardı. Çünkü karar değişmedi ama atmosfer değişti. Oradaki anneler ‘ilk kez biz adaletin bir gün geleceğine inandık’ dedi. Getireceğiz ant olsun. Soma’da 301 kişi öldü bütün dünya durdu Türkiye’de hayat durdu. Soma’dan bugüne 649 madenci daha öldü. Soma’dan bugüne iki Soma daha oldu ama kimsenin haberi olmadı. Mesaj Türkiye İşçi Sınıfı’nadır. Sermaye medyaya hakim sermaye diyor ki örgütlenin. Birer birer ölürseniz biz sizi göremeyiz biz siz duymayız. Ölecekseniz bile hep birlikte ölün ki haberimiz olsun diyorlar. Bu mesajı alın ama ölmek için değil. Yaşamak için örgütlenin örgütlenin örgütlenin. Bütün işçileri sarı sendikalara değil, mücadele sendikalarına üye olmaya davet ediyorum.

'DÜNYADA İŞÇİ HAYATININ TÜRKİYE KADAR UCUZ VE TEHDİT ALTINDA OLDUĞU BAŞKA ÜLKE YOK'

ILO rakamları açıkladı, Türkiye ölümlü işçi kazalarında dünya birincisi. Bu ülkede yarın senin evladın, senin komşun en sevdikleriniz hayatını kaybederler çünkü dünyada işçi hayatının Türkiye kadar ucuz ve tehdit altında olduğu başka ülke yok.

ECZACILIK GÜNÜ MESAJI

Eczacılar çok kutsal bir mesleği çok büyük zorluklarla yapıyorlar. Gece gündüz çalışıyorlar. Sabahlara kadar herkes uyurken birimizin çocuğu ateşlenirse ‘ben buradayım’ diyerek çalışıyorlar. Çok sorunları var ama dinleyin kendilerinden çok hastaların sorunlarını dile getiriyorlar. 1 yıl önce tedbir alınmazsa her iki eczaneden birini kaybederiz dedik. Yeni mezunlar geleceklerini endişeyle takip ediyorlar. Eczacı odasının her kademesinde görev yapmış, birisi olarak 14 Mayıs Eczacılık Günü'nü kutluyorum sorunlarını biliyorum dile getirmeye devam edeceğiz.

'AK Parti DÖNEMİNDE İKİ TRAKYA KADAR TARIM ALANI KAYBETTİK'

Alın terini toprağa damlatan nasırlı elleriyle kah kızgın güneşin kah dondurucu soğuğun altında çalışan, ancak emeğinin karşılığını alamayan çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü kutluyoruz. Dünyanın en eski mesleklerinden biri değil en eski uğraşı. Cumhuriyet en doğru tespiti yaptı ve tarım potansiyelinin planlı bir şekilde geliştirilesi için önemli hamleler yaptı. Fabrikalarla donatılırken başta aşar vergisi olmak üzere çiftçinin üzerindeki yükleri kaldırdı. İkinci Dünya Savaşı zamanında toprak reformuyla topraksız köylüyü topraklandırma, köy enstitüleri üzerinden kırsal restorasyon ve motivasyon çalışmaları inanılmaz derece umut verici ve sonuç alıcıydı. İkinci Dünya Savaşı sırasında bile yapılırken, savaşı takip eden dönemde gerek egemen güçlerin gerek de Türkiye’yi yönetenlerin Cumhuriyet’in kurucu kadrolarının yolu ve vizyonundan sapmaları ve bir takım oyunlara gelmesi sonucunda bu yürüyüşün içi boşaltıldı. Bugün ağır bir tarım ve gıda krizi ile karşı karşıyayız. AKP döneminde iki Trakya kadar tarım alanı kaybettik.

'TÜRKİYE’DEN KÖTÜ ÜÇ ÜLKE VAR; ARJANTİN, LÜBNAN VE VENEZUELA'

Tarım kanuna göre Gayri Safi Milli hasılanın yüzde 1’ini çiftçilere vermeyi kanuna bağlamışken bu rakam zorla yüzde 1’in 5’te 1’i buluyor. Kanuna göre 263 milyar destekleme primi hak etmişken 85 milyar ödenmiş 178 milyar hakları duruyor. O para nereye gitti KKM’ye gitti. 5’li çetenin vergi borcu aflarına gitti. Siyaset öncelik belirleme işidir. Birilerinin önceliği yandaşlar CHP’nin önceliği çiftçiler, hayvancılıkla uğraşanlar ve milletin efendileri. SGK’nin verilere göre çiftçi sayımız 10 yılda yüzde 55 azaldı. Nüfus artıyor 100 çiftçiden 55’i şehre fabrikaya gidiyor. İşte esas beka sorunlarından bir tanesi bu. Türkiye yaş ortalaması düşül bir ülke olmasına rağmen çiftçilerin yaş ortalaması 58. Yani genç çiftçi yok. Bu noktada çok ciddi tedbirler alması lazım. Türkiye kendini doyuramayan bir ülke haline getirilmiş durumda. TÜİK Nisan gıda enflasyonunu yüzde 68 olarak açıkladı. OECD ülkelerinde bu ortamla yüzde 5,3. Türkiye gıda enflasyonunda en yüksek 4. sırada Türkiye’den kötü üç ülke var; Arjantin, Lübnan ve Venezuela.

'CHP'Lİ BELEDİYELER YARI FİYATINA İKİ KAT İŞ YAPMIŞTIR'

CHP'li belediyeler geçmiş hesaplarına bakıldığında, yarı fiyatına iki kat iş yapmıştır. Biz üretirken verimliliğimiz yüksek. Bu kendiliğinden olmuyor. CHP'li belediye başkanları yandaş firmalara ihale vermek yerine istihdam yaratıp işi yarı fiyatına tamamlayabiliyor."

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa Mudanya'da dayanıksız siteye tahliye kararı

2024-05-10 09:44 - Bursa

Bursaspor karşıtlığı ile bilenen Amedspor'un tribünlerinden çarpıcı sloganlar

2024-05-12 13:12 - Bursa

Enes Çelik Bursaspor Başkan Adaylığını Açıkladı

2024-05-12 15:08 - Bursa

Günlerdir Müge Anlı'da aranan Şaban Ataş'ın cesedi bulundu

2024-05-13 19:30 - Asayiş

Alinur Aktaş'tan, Mustafa Bozbey'e sert cevaplar

2024-05-08 15:50 - Bursa

Bursa basketbolunun duayen ismi Necmi Ton vefat etti

2024-05-14 14:23 - Bursa

Bursa Şehir Hastanesi'ni 20 milyon çarptılar!

2024-05-10 19:19 - Bursa

"Arapça değil Türkçe konuş" deyince bir öğretmen öldürüldü!

2024-05-08 17:45 - Bursa

Bursaspor başkan aday adayları belli oldu

2024-05-12 17:21 - Bursaspor

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu üreten kadınları bir araya getirdi

2024-05-08 13:43 - Gündem

İlgili Haberler

İstanbul’da köprüler Azerbaycan bayrağının renkleriyle aydınlatıldı

03:14 - Gündem

Osmancık’ta fırtına, sağanak ve dolu etkili oldu

01:09 - Gündem

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: "Cumhurbaşkanımızın yönetiminde birçok esere imza attık"

23:13 - Gündem

Okul müdürü Heimlich manevrasıyla öğrencinin hayatını kurtardı: O anlar kamerada

21:48 - Gündem

Ünlü oyuncu Robert De Niro’dan Trump’a: “Palyaçonun teki”

21:56 - Gündem

Günün Manşetleri

Mahmut Orhan Bursaspor İçin Geliyor

01:31 - Bursa

Başkan Aydın: 'İznik Gölü, Orhangazi ile İznik'in can damarıdır'

22:58 - Bursa

Nilüfer’in geleceğini Nilüferliler şekillendirecek

22:49 - Bursa

'Üstün zekalı çocuklar ülke için nimet! Sahip çıkılması şart'

21:44 - Eğitim

Burdur’da meydana gelen kazada hayatını kaybeden genç toprağa verildi

19:45 - Asayiş