Cerrahpaşa Dekanı Sait Gönen'den uyarı

Nüfusun tamamı aşılansa bile 8-10 aya ihtiyaç var

Gündem - 3 yıl önce

Cerrahpaşa Dekanı Sait Gönen'den uyarı: Nüfusun tamamı aşılansa bile 8-10 aya ihtiyaç var Türkiye'nin aşılama konusunda dünyanın en iyi sistemine sahip ülkelerden biri olduğunu söyleyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, "Yeter ki aşılar gelsin. Bizim bu konudaki alt yapımız ve deneyimimiz çok iyi. Tüm nüfusun aşılanmasını Avrupa ülkelerinden bile önce bitirebiliriz" dedi. Koronavirüs tedbirlerine bir süre daha devam edilmesi gerektiğini söyleyen Gönen, ''Nüfusun tamamı aşılansa bile sürü bağışıklığının oluşabilmesi için 8-10 aya ihtiyacımız olacak. Bu sürede maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyumaya devam etmek zorundayız'' diye uyardı.Koronavirüs salgınında ikinci dalga ile mücadele eden Türkiye'de uygulanan kısıtlamalarla beraber vaka sayılarında belirgin bir düşüş yaşanmaya başlasa da uzmanlar, kısıtlamaların gevşetilmesi için bu sayıların da henüz yeterli olmadığını söylüyor.

İstanbul'un en büyük pandemi merkezlerinden biri olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde PCR pozitiflik oranları yüzde 20'lerden yüzde 5'lere düştüğüne işaret eden İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, "Son 10 gündür vaka sayılarında çok belirgin bir azalmanın olduğunu gözlemliyoruz. Bu ikinci pikte merkezimizde günlük 2 bine yakın PCR testi yapıyorduk ve pozitiflik oranı da yüzde 20'lerin üzerindeydi. Şu anda ilk başvuru polikliniğimize ortalama 350-400 müracaat oluyor ve testlerdeki pozitiflik oranı da yüzde 5'lere düştü. Hem müracaatta, testlerdeki pozitiflik oranlarında belirgin bir düşüş var. Ama yeni tespit edilen vaka sayısı, iyileşen vaka sayısının hala üzerinde. Onun için bu tedbirlere bir süre daha devam edilmesi gerektiği kanaatindeyim'' dedi.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARI RİSK ÖNCELİKLERİNE GÖRE AŞILANACAK"

Eskiye dönüşün ancak aşılamaların başlamasıyla mümkün olabileceğini belirten Prof. Dr. Gönen, aşı konusunda Türkiye'nin çok deneyimli bir ülke olduğunu vurgulayarak "Yeter ki aşılar gelsin. Sağlık Bakanlığı aile hekimlikleri, halk sağlığı ekipleri, özel, kamu, üniversite hastanelerinin hepsine aşı yapma yetkisi verdi. Biz de hazırlıklarımızı ona göre yapıyoruz. Aşılar geldikten sonra Avrupa ülkelerinden bile daha kısa sürede Türkiye genelinde bu süreci başarıyla bitirebiliriz" diye konuştu.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de Türkiye genelinde olduğu gibi aşılamalara öncelikle sağlık çalışanlarından başlanacak. Bunun için hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını belirten Prof. Dr. Gönen, şu bilgileri verdi: "Çalışanlarımız için 4 bine yakın aşı talebimiz oldu. Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'nın koordinatörlüğünde çalışmaları yürütüyoruz. Çalışanlarımızı da yüksek, orta ve düşük risk grubu olarak klasifiye ederek sırayla aşılamaya alacağız. İlk önce yüksek riskli grup yani yoğun bakım ünitelerinde, acil servislerde ve Kovid servislerinde çalışan hekim, yardımcı sağlık personeli, hemşireler, temizlik elemanı gibi tüm personelimizi aşılayacağız. Daha sonra da Kovid olmayan servislerde çalışanlar ve ardından temel bilimler gibi daha geri planda çalışanları aşılayacağız."

Sağlık çalışanları için koronavirüs aşısı randevu sistemi açıldı"5 AŞI POLİKLİNİĞİNDE GÜNDE 500-1000 VATANDAŞA AŞI YAPILABİLECEK"

Sağlık çalışanlarının ardından vatandaşların aşılanmasında da bölgeye hizmet verecek büyük bir hastane olduklarını anlatan Prof. Dr. Gönen, bunun için de 5 aşı polikliniği açacaklarını ve mesai saatleri içinde günlük ortalama 500 ila 1000 kişiyi aşılayabilecek kapasitede çalışabileceklerini belirtti.

Prof. Dr. Gönen, sözlerini şöyle sürdürdü:"Tabii ki aşı yapıldıktan sonra hasta hemen gönderilmeyecek. En az 10-15 dakika bekletilecek. Acil komplikasyonu olup olmadığı, alerji olup olmadığı gibi durumlar için gözlem altında tutulacak. Buradan şunu söylemek istiyorum mart ayından bu yana hem ülkemiz, hem dünya, yüzyılın salgını ile mücadele ediyor. Bu salgınla baş etmenin yegane yolu aşılamadır. Çok kayıplarımız oldu, 120 bin sağlık çalışanı Kovid'e yakalandı, 363 sağlık çalışanını kaybettik. Hala da kaybetmeye devam ediyoruz. Böyle bir durumda (aşı olmadan) sürü bağışıklığı gelişmesi için yıllar gerekiyor. Burada sürü bağışıklığın oluşturacak elimizdeki yegane silah aşı. Biz Kovid'in ne yaptığını her gün görüyoruz. Hangi dramlara yol açtığını, hangi hayatları kararttığını her gün yaşıyoruz Mart'tan beri. İlaçların da milyonda bir yan etkisi olabilir ama burada milyonda bir yan etkiyi ön plana çıkararak insanların aşı konusunda kafalarını karıştırmanın son derece yanlış olduğunu düşünüyorum."

Haftanın Öne Çıkanları

Naz Mila'dan ormanda yarı çıplak poz

2021-01-12 00:30 - Magazin

Bursa’da salça kazanı yüzünden oğlunu öldüren baba

2021-01-13 23:43 - Bursa

Carrefour Türkiye'den çekiliyor mu?

2021-01-08 01:03 - Ekonomi

4 gün boyunca tecavüz ettiler...

2021-01-13 14:05 - Asayiş

Bursa'da tarihe büyük ihanet

2021-01-13 12:11 - Bursa

Bursa Yıldırımspor’un Liderlik Keyfi

2021-01-10 19:09 - Spor

Adnan Hoca ve Kediciklerine şok!

2021-01-11 16:24 - Gündem

12 yaşındaki kıza toplu tecavüz

2021-01-10 21:22 - Dünya

Adnan Hoca ve Kedicikler davasında...

2021-01-11 13:45 - Gündem

Yine o kadın olay çıkardı

2021-01-13 15:09 - Asayiş

İlgili Haberler

Asırlardır Hıdırellez’ı mezarlıkta kutluyorlar

22:22 - Gündem

Burhaniyeli güvenlik görevlisi gözyaşları arasında toprağa verildi

21:10 - Gündem

Kuşadası Belediyesi’nden ücretsiz danışmanlık hizmeti

20:55 - Gündem

İskoçya’da Edinburgh Üniversitesi ve parlamento binası önünde Gazze’ye destek protestosu

20:41 - Gündem

DBB Başkanları birimleri denetledi

19:05 - Gündem

Günün Manşetleri

Osmangazi Göz’den ‘Canlı Cerrahi Sempozyumu”

22:54 - Bursa

BOZBEY: 'ATATÜRK VE 30 AĞUSTOS SÖZCÜKLERİNE SOSYAL MEDYA KISITI!"

22:18 - Bursa

BOZBEY'İN MATRUŞKA BEBEKLERİ!

22:18 - YAZARLAR

Bursaspor Fenerbahçe maçı biletleri satışa çıktı

19:15 - Bursa

Bursa Uludağ Üniversitesinin acı günü

18:33 - Bursa