Bu hastalık fark edilmezse ölümcül olabiliyor

Nefroloji uzmanı dr. Pınar ergin, hayat kalitesini düşüren ve ölümcül olabilen kronik böbrek yetmezliğinin sanılanın aksine toplumda oldukça sık görüldüğünü söyledi.

Sağlık - 2 hafta önce

Nefroloji Uzmanı Dr. Pınar Ergin, hayat kalitesini düşüren ve ölümcül olabilen kronik böbrek yetmezliğinin sanılanın aksine toplumda oldukça sık görüldüğünü söyledi.

Medline Adana Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Pınar Ergin, böbrekler çalışmadığında elektrolitler ile atık sıvılar vücutta birikiyor ve bunların seviyesi yükseldikçe vücutta ölümcül sonuçlar doğurabilen sorunlar ortaya çıkmaya başladığını kaydetti. Ergin, hayati tehlike oluşturması nedeniyle tedavisi güç bir hastalık olan kronik böbrek yetmezliğinin ne kadar erken teşhis edilirse organ kayıpları ve hayati riskin de o derece azaltılmış olacağını söyleyerek uyarılarda bulundu.

Nefroloji Uzmanı Dr. Pınar Ergin, kronik böbrek yetmezliği, böbreklerin işlevlerini yavaş yavaş kaybettiği uzun bir süreç olduğunun altını çizerek, “Hastalık, erken evrelerde özel bir belirti vermediği için farkındalığı görece olarak az olan hastalıklar grubunda yer alır. Oysa ki bu hastalık günümüzde tüm dünyada yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunu halini almıştır. Hastalığın tanısı için birtakım tahliller ve ultrasonografiye başvurulur. Tanı konduktan sonra ayrıntılı testler ve gerek olursa böbrek biyopsisi ile hastalığa yol açan sebep belirlenir. Ancak hastaların yaklaşık yüzde 13’ünde ise herhangi bir neden tespit edilememektedir” dedi.

Nefroloji Uzmanı Dr. Pınar Ergin, kronik böbrek yetmezliğinin tedavi yöntemlerini şöyle sıraladı:

"Hemodiyaliz tedavisi: Hastanın kanının vücut dışına alınıp hemodiyaliz cihazında bulunan ve içinden özel sentezli sıvı geçen filtreden geçirilip zehirli atıklardan ayrıldıktan sonra başka bir damardan hastaya geri verilme işlemidir.

Periton diyaliz tedavisi: Hemodiyalizdeki filtre görevini hastanın kendi karın zarı görür. Bu tedavi görece olarak böbreklerin henüz tüm fonksiyonunu yitirmemiş, önceden karın zarı bütünlüğünü bozacak herhangi bir ameliyat geçirmemiş hastalarda uygulanabilir.

Böbrek nakli: Kronik böbrek yetmezliğinde nakil, altın standart tedavidir ve en etkili yöntemdir. İlk tedavi seçeneği olarak başlanabileceği gibi, hemodiyaliz veya periton diyaliz tedavisi başlandıktan sonra da uygulanabilir ve canlı vericiden veya kadavradan bağış yoluyla gerçekleştirilir.” Rutin kontroller ihmal edilmemeli

Ergin, hayat kalitesini düşüren, aynı zamanda büyük mali yük getiren ve ölümcül olabilen kronik böbrek yetmezliğinin sanılanın aksine toplumda oldukça sık görüldüğünü söyleyerek, “Hipertansiyon, diyabet, kalp ve damar hastalığı olanlar, ailesinde kalıtsal kistik böbrek hastalığı veya böbrek taşı bulunanlar, obezite hastaları ve sigara kullananlar yüksek risk grubunda yer alırlar. Hastalar, rutin kontrollerini aksatmazlar ise sorun henüz klinik belirti vermeden fark edilebilir ve bu sayede de gerekli tedbirler alınabilir” diye konuştu.

Uzm. Dr. Ergin, kronik böbrek yetmezliğinin belirtilerini şu şekilde sıraladı:

“Halsizlik, iştahsızlık, nefes darlığı, mide bulantısı, Kan basıncı dengesizliği, cilt renginde soluklaşma, nefeste çürük elma kokusu, bacaklarda ve göz kapaklarında ödem, İdrar miktarında azalma, idrar renginde değişiklik, gece yattıktan ortalama 2 saat sonra idrar ihtiyacı ile uyanmak.”

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa Mudanya'da dayanıksız siteye tahliye kararı

2024-05-10 09:44 - Bursa

19 Mayıs'ta birbirinden ünlü sanatçılar Bursa'da sahne alacak

2024-05-14 16:19 - Bursa

Bursaspor karşıtlığı ile bilenen Amedspor'un tribünlerinden çarpıcı sloganlar

2024-05-12 13:12 - Bursa

Enes Çelik Bursaspor Başkan Adaylığını Açıkladı

2024-05-12 15:08 - Bursa

Enes Çelik Yönetim Kurulu Listesini Sundu !

2024-05-16 16:25 - Bursa

ACI KAYBIMIZ! Bursa eğlence dünyasının önde gelen işletmecisi Şenol Dolar'ın cenaze töreni belli oldu

2024-05-15 15:08 - Bursa

Günlerdir Müge Anlı'da aranan Şaban Ataş'ın cesedi bulundu

2024-05-13 19:30 - Asayiş

Eski kocasını sevgilisi öldürdü

2024-05-14 16:33 - Gündem

Bursa basketbolunun duayen ismi Necmi Ton vefat etti

2024-05-14 14:23 - Bursa

Bursa Şehir Hastanesi'ni 20 milyon çarptılar!

2024-05-10 19:19 - Bursa

İlgili Haberler

Kırklareli’nde ‘Sigarayı Bırakma Polikliniğini’ açıldı

20:39 - Sağlık

TİKA’dan Bosna Hersek’teki sağlık evine ultrason cihazı desteği

17:13 - Sağlık

Turistik işletmelerde gıda denetimi

17:14 - Sağlık

Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nde ’Dünya Tütünsüz Günü’ etkinliği

16:47 - Sağlık

’Tütünsüz sağlıklı yaşama’ dikkat çekmek için yürüdüler

16:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursa Gazeteciler Cemiyeti ödül töreni gerçekleşti

00:32 - Bursa

Gemlik'te motosiklet kazası: 3 yaralı

00:23 - Bursa

Vali Mahmut Demirtaş kavurucu sıcaklar konusunda uyardı

00:08 - Bursa

Tekstil fabrikasının bacasında korkutan yangın

21:48 - Bursa

TOFAŞ Orhun Ene ile devam dedi

19:19 - Bursa