Başkan Akay: "Kayseri Şeker sektörün, Turhal Şeker özelleştirmenin yüz akı"

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Kayseri Şeker Fabrikasının sektörün, Turhal Şeker Fabrikasının ise özelleştirmenin yüz akı olduğunu söyledi.

Ekonomi - 5 yıl önce

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, yeni kota hesaplamasında kendilerine ilave kota düştüğü takdirde çiftçilerin üretme potansiyeli olduğunu söyleyerek, "Talep konusunda bizim açımızdan bir problem yok, her zaman yüksek seviyelerde seyir ediyor. Ama belli bir sınır içerisinde olması gerekiyor, kota ile sınırlıyız. Bu yüzden dikkat etmek durumundayız. Serbest bırakacak olsak çiftçimiz şuandaki üretimimizin belki hemen hemen yüzde 50 fazlasını üretecek bir potansiyele sahip. Ama maalesef bu kotaya dikkat etmemiz gerekiyor. Kotanın arttırılması her zaman talep ettiğimiz bir konu. Ama Türkiye'de 2 milyon 700 bin ton şeker kotası tespit ediliyor Şeker Dairesi tarafından. Bunun yüzde 2 buçuğu nişasta bazlı şekere verilmiş durumda, geri kalan yüzde 97 buçuğu da şeker pancarından şeker üreten çiftçiler tarafından üretilen bir şeker. Dolayısıyla bu çerçevede tabi kotalar bir şekilde hesaplanıyor ve yeniden eksik olanlar dağıtılıyor. Bu dağıtımlar öncelikle kamu kuruluşu dikkate alınıyor. Türk Şeker’in fabrikaları öncelikli olarak değerlendiriliyor. Onun için bize maalesef yeni kota hesaplamasında ilave bir kota düşmedi, düşerse bizim üretme gücümüz var" dedi.

"Kayseri Şeker imkan olduğu takdirde 600 bin ton üretme potansiyeline sahip" Kayseri Şeker, Boğazlıyan Şeker ve Turhal Şeker Fabrikalarının toplam 430 bin ton kotası olduğunu, imkan verildiği takdirde Kayseri Şeker Fabrikası'nın 600 bin ton şeker üretme potansiyeline sahip olduğunu aktaran Başkan Akay; “Şuandaki 3 fabrikamızda toplam 430 bin ton şeker kotamız var. Kayseri Şeker imkan olduğu takdirde rahatlıkla 600 bin ton şeker üretme potansiyeline sahip. Ama Türkiye'de bu işler kanunlar tarafından belirleniyor ve onlar çerçevesin de hesaplamalar yapılıyor. Onun için bunlara uymak durumunda kalıyoruz. Özelleştirmenin gerçekten yüz akı Turhal Şeker Fabrikası. Başarıyla üretimi tamamladı, Turhal bölgesinde tekrardan çiftçilerimizden taahhütler alındı, sözleşmeler gerçekleşti. Oranın kotası çerçevesinde çiftçilerimiz yoğun bir talepte bulunmasına rağmen sınırlandırmak durumunda kalıyoruz. Ama oranın da yüksek bir potansiyeli var, çiftçimiz orada önemli eksikliklerle karşılaşmış şimdiye kadar. Özellikle makineleşme konusunda ciddi eksiklikler var, bunların hepsini giderecek şekilde tespit ve değerlendirmeler yapıyoruz ve tüm ihtiyaçları karşılıyoruz. İlk planda ihtiyacını karşılayacağımız husus pancarı topraktan temizleme ve yükleme makinesi, ilk planda o ihtiyacı karşılayacağız. Bu makine çiftçimizin işini oldukça kolaylaştırıyor ve masrafını da düşürüyor. Erozyona ve toprakların korunmasına da çok ciddi katkı sağlıyor. Bizim bu işin üstünde durmamızdaki en önemli etken bu toprağın korunuyor olması. Çiftçimiz 25 tonluk kamyonu elini değmeden 5 dakika da yükletiyor, cebinden para çıkmıyor. O yüzden çiftçiler açısından da önemli bir avantajdır diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kayseri Şeker Fabrikası'nın sektörün, Turhal Şeker Fabrikası'nın da özelleştirmenin yüz akı olduğunun altını çizen Başkan Akay konuşmasını şöyle sürdürdü; "Turhal bölgesi çiftçilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için bölge ve şube müdürlüklerimiz bünyesinde küçük tarım marketleri oluştu ilk planda hemen çiftçilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için. Ayrıca yine o bölgede pancar bedelleri Ocak ayı içerisinde ödendi. Biz oraya ekim faaliyeti için gittik, şaşkınlıkla karşılaştık. Çiftçimiz bir şaşkınlık içerisindeydi. Biz de sorduk 'neden bu şaşkınlık?' diye. Böyle bir şeye alışkın olmadıklarını söylediler. Bir kurumun başkanı, yönetim kurulu, genel müdürü gibi bütün yetkililer gelip tarlada çiftçiyle birlikte pancar ekecekler, sofraya oturup beraber kahvaltı yapacaklar gibi şeylere alışkın olmadıklarını söylediler. Biz bu işleri çiftçiyle iç içe yaparak başarılı olduk, bundan sonra da aynı anlayış içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz inşallah. Turhal Şeker fabrikası özelleşmenin yüz akı olmaya devam edecek, Kayseri Şeker Fabrikası sektörün yüz akı olmaya devam edecek."

Haftanın Öne Çıkanları

Çukur'un Kemal'i Hadise'nin...

2019-04-05 14:55 - Magazin

Hububat üreticisine uyarı

2019-04-06 13:13 - Ekonomi

Hemzemin geçitte kaza: 1 ölü

2019-04-06 01:10 - Asayiş

Bursaspor'a maaş dopingi

2019-04-05 20:54 - Bursaspor

Bursa trafiğine fetih yürüyüşü düzenlemesi

2019-04-05 22:50 - Bursa

Başkan Cavit Erdoğan'dan veda mesajı

2019-04-06 01:13 - Siyaset

Matematik ve atletizm, Mathletic 2019'da buluşuyor

2019-04-06 12:47 - Eğitim

Aydın’da TIMSS 2019 Uygulamaları başarıyla sona erdi

2019-04-06 12:52 - Eğitim

Ahşap gemi yapımı ona terapi gibi geliyor

2019-04-06 13:13 - Gündem

Baharla birlikte kenger görücüye çıktı

2019-04-06 13:03 - Gündem

İlgili Haberler

Kütahya’da 2025, 2026 ve 2027 yılları bitkisel üretiminin planlaması çalışmaları

07:23 - Ekonomi

13’üncü Çalışma Meclisi’nin kapanış toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı

23:53 - Ekonomi

"Turquality ve Marka Destek Programı ile 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından desteklenmekte"

23:15 - Ekonomi

Antalya’da 4. Aşama Raylı Sistem ihalesi yapıldı

19:59 - Ekonomi

Arya tesisleri Kuşadalıların vazgeçilmez adresi oldu

19:05 - Ekonomi

Günün Manşetleri

DEAŞ terör örgütüne baskın!

07:48 - Gündem

Bursa'da kapalı ve yağmurlu günler devam edecek!

07:29 - Bursa

ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri sürüyor

05:06 - Dünya

Mobilya imalathanesi alev alev yandı

04:11 - Bursa

Dikkaldırım'da bir şahıs husumetlisinin evine kurşun yağdırdı

00:31 - Bursa