USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

13. Gün İftar Menüsü  

Bugünkü Ramazan iftar menüsünde ana yemek kısmında yine lezzetli bir çorba, zengin içerikli bir pilav, sağlıklı bir zeytinyağlı yemek var.

13. Gün İftar Menüsü   
30-06-2015 13:27
Google News

Çok hafif bir sütlü tatlı olan güllaçla finali yapılacak hayli lezzetli yemeklerden oluşuyor. Günlük iftar menüsü tariflerinin 13. sü sizlerle…

*Şehriyeli Tavuk Çorbası

*Etli Pilav - Zeytinyağlı Fasulye

*Patates Salatası

*Yoğurtlu kırmızı biber

*Güllaç

İftarda ne pişirsem sorusu bugün de cevabını buldu sanırız..

 

Şehriyeli Tavuk Çorbası

Hem hafif, hem çok fazla malzeme gerektirmeyen ama bir o kadar da lezzetli bir çorba yapmak istiyorum diyorsanız, size bir önerimiz var: Şehriyeli Tavuk Çorbası…

Malzemeler:

1 adet tavuk budu

6 su bardağı tavuk suyu

1 su bardağı arpa şehriye

2 çorba kaşığı un

4 çorba kaşığı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Tavuk budunu iyice yumuşayana kadar haşlayın. Biraz soğuyunca elinizle ince ince didikleyin. Bir tencereye sıvıyağ ve unu koyun ve karıştırarak kavurun. Üzerine, tavuk budunu haşladığınız 6 bardak suyu ve şehriyeleri ekleyin, şehriyeler yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika haşlayın. Daha sonra didiklediğiniz tavuk etini de üzerine ilave edin, tuzunu atın, bir taşım daha kaynatın ve ocağn altını kapatın.

Kaselere aldığınız çorbanızın üzerini dilerseniz kıyılmış maydanoz  ile süsleyebilirsiniz.

Not: Eğer sade çorba sevmiyorsanız, un ve yağı kavurma aşamasında tencereye 1-2 çorba kaşığı domates salçası koyup kavurun ve daha sonra tavuk suyunu ekleyin.

 

Etli Pilav

Türk mutfağının en geleneksel ve klasik yemeklerinden biri olan etli pilav; hem tek başına, hem de yanında tencere yahut fırın yemeğiyle sevilerek yenilen bir lezzettir.

Mlzemeler:

500 gram -yumuşak yerinden- kuşbaşı dana eti

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 çorba kaşığı tereyağı

1,5 su bardağı pirinç

2 kaşık tel şehriye

3 su bardağı sıcak su

Tuz

Nasıl Yapılır:

Pirinci birkaç kez yıkayın ve bir kasede üzerini geçecek kadar su koyup bekletin.

Başka bir yerde teflon, çelik yahut döküm bir tavada yahut tencerede etleri sıvıyağ ekleyerek kavurun. Tencerenin kapağını kapatın altını kısın ve etler suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirin. Etler yeterince yumuşamazsa tencereye biraz sıcak su ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin. Etler iyice yumuşayınca tuzunu ekleyin ve altını kapatın.

Pilav tenceresine tereyağını ve şehriyeleri alın, renkleri hafif dönene kadar kavurun. Suda beklettiğiniz pirinçleri süzün ve tencereye ekleyin. Pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun. Ardından 3 su bardağı ılık suyu ekleyin, suyunu çekene kadar pişirin ve biraz demlendirin.

Yuvarlak bir kek kalıbını yahut yuvarlak bir cam kabı biraz sıvı yağ ile yağlayın ve pişen etleri dizin.

Üzerine de pilavı yayın, bastırın. 2 dakika kadar bekleyip, büyükçe ve düz bir tabağı, kalıbın üzerine kapatın ve dikkatlice ters çevirin. Kalıbı çekip alın. Etli pilavınız hazır

Zeytinyağlı Fasulye

Malzemeler:

500 gram taze fasulye

2 adet kuru soğan

3 adet domates

Tuz

 

Yapılışı:

Tencereye 1 çay bardağı zeytinyağının yarısını ve yemeklik doğranmış soğanları alın ve kavurun. Kılçıklarını ayıklayıp, istediğiniz şekilde doğrayıp yıkadığınız fasulyeleri de ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 6-7 dakika daha kavurun. Daha sonra kabukları soyulmuş ve doğranmış 3 adet domatesi ve 1 su bardağı suyu da ekleyin. Fasulyeler yumuşayana kadar tencerenin kapağı kapalı vaziyette kısık ateşte pişirin. Ocaktan indirmeden önce tuzunu ekleyin. Kalan yarım çay bardağını zeytinyağını da ekleyerek geniş bir kaba alın. Soğuduğunda servis yapın.

 

Patates Salatası

5 adet irice patates

3 dal taze soğan veya 1 orta boy kuru soğan

Yarım demet maydanoz

Yarım demet dereotu

3 adet sivribiber

2 adet iri domates

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

1 adet orta boy limon

Tuz, karabiber, kırmızı toz biber, nane

Yapılışı:

Patatesleri yumuşayana kadar haşlayın. Soğuyunca kabuklarını soyun ve biraz büyük küpler halinde doğrayın. Geniş ve derin bir salata kabının içine doğradığınız patatesleri alın. Sivri biberleri, domatesleri küçük küçük doğrayın, maydanoz ve dereotunu ince ince kıyın, patateslerin üzerine ekleyin. Taze soğan kullanacaksanız, ince ince kıyın. Kuru soğan kullanacaksanız yarım ay şeklinde doğrayın, tuzlu suda acısını çıkarın, suyunu süzün ve salataya karıştırın. Bir kasede sıkılmış limon suyu, zeytinyağı ve baharatları karıştırın, salatanın üzerinde gezdirin. Salatanızı son bir kez karıştırın ve servis tabağına alın. Üzerine susam, zeytin, mısır taneleri, haşlanmış ve dilimlenmiş yumurta gibi ek malzemeler de koyabilirsiniz. Damak zevkinize kalmış.

 

Yoğurtlu Kırmızı Biber

Nefis bir meze olan yoğurtlu kırmızı biber, her mevsim rahatlıkla tüketilse de sanki yaz sofralarına daha bir yakışır. Hele o gün menüde zeytinyağlı taze fasulye varsa, yoğurtlu kırmızı biber coştukça coşar. Hazırlaması kolay ama lezzeti yoğun olan tatlardan biri de bu mezedir.

Gelelim malzemelerine:

4-5 adet hazır közlenmiş kırmızı biber (konservesini kullanabilirsiniz)

3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt

Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

2 diş sarımsak (daha fazla yahut daha az kullanabilirsiniz)

Tuz

 

Yapılışı:

Közlenmiş kırmızı biberi uzun şeritler halinde doğrayın. Yapışmaz tavaya alın ve suyu çekilene kadar kavurun. Suyunu çekince tavaya zeytinyağı ekleyin ve 5-6 dakika da bu şekilde kavurun. Süre sonunda ocağın altını kapatın ve biberleri soğumaya bırakın. Süzme yoğurdu birkaç kaşık su ekleyerek hafif inceltin, tuz ve dövülmüş sarımsak ekleyerek inceltin, soğuyan biberleri yoğurt ile karıştırarak servis tabağına alın.

 

Güllaç

Malzemeler

10 yaprak güllaç

1,5 litre süt

2 su bardağı şeker

Çekilmiş ceviz içi

Dilerseniz 2 yemek kaşığı gül suyu

 

Süslemek İçin:

Dövülmüş fındık/ fil fıstık/nar taneleri/tarçın

(tercih size kalmış)

 

Yapılışı:

Süt ve şekeri tencereye koyup, şeker eriyene kadar ısıtın. Sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakın. Sütünüz kaynar derecede olursa güllaç yaprakları hamura  dönüşür. Güllaç yapraklarının parlak kısımları üste gelecek şekilde derin bir tepsiye koyun. Üzerine, yaprakların her tarafı eşit ıslanacak şekilde bir miktar süt dökün.5 güllaç yaprağını bu şekilde döşeyin. Ve 5. Kat güllacın üzerine ceviz içini serpin ve diğer 5 güllaç yaprağını da yine sütle ıslatarak  döşeyin. Kalan şekerli sütten 1 su bardağını ayırın ve içine gülsuyu ekleyip tatlının üzerinde gezdirin.  Tatlınızı buzdolabına alın. 3 saat kadar dinlendirdikten sonra üzerini istediğiniz malzemelerle süsleyin.

 

Yazan: Seda Çapçı

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35