USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Umutlar 2018’de

2017 yılı zor ama pek çok başarılı gelişmeye sahne olarak geride kaldı. Türkiye son yıllarda yaşanan global ve bölgesel sıkıntılara rağmen önemli bir büyüme trendi yakaladı. 2017’nin üçüncü çeyreğinde 11.1 büyüyen Türkiye ekonomisi, iş dünyası için 2018 adına motivasyon kaynağı olarak ifade edildi.

Umutlar 2018’de
02-01-2018 13:39
Google News

Elif Didem DANACIOĞLU / EKOhaber Gazetesi

2016 yılı olumsuz gelişmelere sahne olarak geride kalmıştı. 2017 yılını ise iş dünyası, toparlanma yılı olarak gördü.  Ayakta kalmayı başaran Bursa iş dünyası 2018’den umutlu.

Dövizdeki dalgalanma gibi riskler devam etmekle birlikte işadamları yeni yıla ilişkin ciddi bir iyimserlik taşıyor. İyimserliğin en önemli kaynağı hükümetin açıkladığı teşvik ve destekler olarak yorumlanıyor. 2017 yılından ayrılırken ve 2018 yılını umutla kucaklarken Bursa iş dünyasının, yerel yönetimlerin ve Türkiye ekonomisinin önde gelen isimlerinin görüşlerine başvurduk ve değerlendirmelerini aldık. Görüşlerde, 2017’de yarım kalan umutların, projelerin ve yatırımların 2018 yılına kalması dikkat çekiliyor. Değerlendirmelerde,  bir yandan hükümetin açıkladığı teşvik ve destekler, bir yandan açıklanan rakamlar nedeniyle 2018 yılının geçen yıldan çok daha iyi olacağı belirtiliyor. ‘Bir ülke ekonomisi için istikrar ve güven olmazsa olmaz’ diyen dinamikler, dünya genelindeki sıkıntılar ve yaşanan tüm bölgesel olaylara rağmen, Türkiye’nin büyümesini sürdürmesi önemli bir başarı olarak görüldü. ‘Sanayi üretimi ile birlikte tüketici güveni, ekonomide büyümeyi de beraberinde getirdi’ diyen dinamikler, bütün bunlar aslında istikrarın bir göstergesi olarak altı çizildi. ‘İş dünyası için motivasyon çok önemlidir’ vurgusunun yapıldığı görüşlerde, iş dünyası çalışma, üretim,  istihdam ve katma değer üretemeye devam edecek. İşte, 2017’de yeşeren umutların, 2018’de de devam edeceğini düşünen Bursalı dinamiklerin değerlendirmeleri...

Bakan Tüfenkci 2018’den umutlu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’nin gelecek yılki ekonomik beklentilerine ilişkin, “Hizmetin her alanda büyüyerek devam edeceği bir yıl olacağını şimdiden ifade edebiliriz. Biz 2018’i Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bir hizmet yılı olarak kabul ediyoruz.”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi‘2018’de ihracatta rekor kıracağız’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “2018 yılında ihracatta OVP hedefi olan 169 milyar doları aşarak tüm zamanların rekorunu kıracağımıza inanıyoruz” dedi. Büyükekşi, 2017 yılına ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu yılı ihracat ve istikrar için “atılım yılı” olarak ilan ettiklerini, koyulan hedefleri aşmak için de bir yol haritası oluşturduklarını anımsattı. Bu yıl hükümetten talep ettikleri desteklerin birçoğunun kabul gördüğünü bildiren Büyükekşi, “Verilen destekler, ihracatçılarımıza can suyu oldu.  Aynı zamanda, dünya ekonomisindeki toparlanma da ihracatımıza misliyle yansıdı.” dedi.  Büyükekşi, “2017 ihracatımız için Orta Vadeli Program’da (OVP) ilk konulan hedef 153,3 milyar dolardı. Biz 2017 yarıyıl değerlendirmemizde bu rakamı aşacağımızı söyledik. Çünkü ortaya koyduğumuz performans hem beklentilerin hem de dünya ticaretindeki artışın bile üzerindeydi.  Tüm bu gelişmeler ışığında eylül ayında açıklanan 2018-2020 yıllarını kapsayan OVP’de yıl geneli ihracat hedefi 156,5 milyar dolara revize edildi. 67 bin ihracatçı adına, bu rakamı da aşacağımızı söyleyebiliriz. Çünkü yılın ilk 11 ayının 8’inde ihracatımızda çift haneli artışlar elde ettik. İhracatımız yüzde 10,4 artarak 143,3 milyar dolara ulaştı. Aralık ayında da ihracatımızın yüzde 10’un üzerinde artarak 14 milyar doları aşacağını bekliyoruz. Yani yıl genelinde toplam 157,3 milyar doların üzerinde ihracat rakamına ulaşarak 156,5 milyar dolarlık hedefi de geride bırakacağımıza eminiz. 2018 yılında ise ihracatta OVP hedefi olan 169 milyar doları aşarak tüm zamanların rekorunu kıracağımıza inanıyoruz.”

İzzettin Küçük – Bursa Valisi

Bursa açısından performansı yüksek bir yıl oldu. Kamu ve özel yatırımlar, ekonomi, istihdam ve ihracat gibi tüm rakamlarda ciddi artışlar söz konusudur. Yılın ilk 11 ayındaki ihracat rakamımız 13 milyar 900 milyon dolardır. Türkiye büyüme rakamı yüzde 11,1, Bursa’nın ise yüzde 14 civarında.

İstihdam artışı da aynı paralelde. Devlet yatırımlarında hastaneler tüm hızıyla devam ediyor, bitenler hizmete giriyor. 2500 derslik civarında 100’e yakın yeni okulu gelecek seneye yetiştirmeye çalışacağız. Bunların hepsi çok ciddi rakamlar ve global büyük projeler. İzmir otobanı, 2019 yılında tamamlanacak, şu anda çalışmalar devam ediyor. Türkiye’nin bütün önemli merkezlerine hızlı ve konforlu bir ulaşım sağlayacağız. İlimizi İstanbul ve Ankara’ya bağlayacak olan hızlı tren yolu çalışması devam ediyor, 2019 yılında tamamlanacak. TEKNOSAB’ın alt yapı çalışmaları devam ediyor. 2018’in yaz aylarında inşallah fabrikaların yükseldiğini göreceğiz. Tüm bu projeler Bursa’nın büyüdüğünü, geliştiğini ve zenginleştiğini gösteriyor, mutluluk verici. 2017 yılını sevgiyle uğurluyoruz. 2018 yılında da beklentilerimiz ve umutlarımız çok büyük.

Tüm Bursa halkına mutluluklar diliyorum.

Alinur Aktaş - Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı

Yeni bir yıla başlıyoruz. Geçmişten ders alarak, bugünümüze sahip çıkıp, yarına güvenle yürümeyi hedefliyoruz. Bursa’nın değerlerini, bugüne dek olduğu gibi, 2018 yılında da daha ileriye taşımayı, bize duyulan güvenle emanet edilen bu hizmet bayrağını daha gür dalgalandırmayı ve zamanı geldiğinde, yine bu emaneti, güvenle teslim etmeyi gönülden istiyoruz.

Bursa’mızı layık olduğu noktaya taşımak için, 2018 yılında da tüm gayretimizle çalışıp, vatandaşlarımızın memnuniyetini hedefleyen hizmetlerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz.Yunus Emre’nin dediği gibi, “Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim”… Bursa’nın geleceğine parlak bir ışık yakmak için Bursalıların hizmetindeyiz. Hevesle ve heyecanla kentin değerine değer katmak ve Bursa’nın vizyonunu daha yukarıya çıkarmak için çalışmaya devam edeceğiz.

Mustafa Dündar -  Osmangazi Belediye Başkanı

Hayata geçirdikleri projeleri şehir, insan ve demokrasi başlıkları altında geliştirdiklerini ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Yürüttüğümüz çalışmalar ile bir yandan tarihimize sahip çıkarken, diğer yandan günümüz modern şehrini inşa ediyoruz. Bursa’nın en önemli ana akslarından biri olan Hamitler ve Yunuseli mahallelerini birbirine bağlayan Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nı hizmete açtık. Kent Meydanı Kentsel Dönüşüm projemiz bir Bursa projesi. Bölgedeki kamulaştırmaları tamamladık ve yıkımları gerçekleştiriyoruz. Panorama 1326 Bursa, Bursa’mızın tanıtımı ve tarihimizin anlatımı adına güzel bir eser olacak. Türkiye’nin en modern Kapalı Atletizm Salonu olma özelliğine sahip Osmangazi Atletizm Salonu, Bursa’nın adının dünyaya duyurulmasına çok önemli bir katkı sağlayacak. Hedefimiz, bundan sonra Osmangazi’nin tamamını dönüşüm kapsamına almak” dedi. 2018 yılı, Osmangazi Belediyesi adına yine vizyon projelerin hayata geçeceği bir yıl olacak.

İ. Hakkı Edebali – Yıldırım Belediye Başkanı

Yıllardır plansız ve çarpık yapılaşma ile anılan Yıldırım’ın biriken sorunlarını çözüme kavuşturmak için göreve geldiğimizde hazırladığımız ‘İdeal Şehir Yıldırım Vizyonu’ kapsamında görev süremizin ilk bölümünü planlama ile geçirdik. İlçemizin kaderini değiştirecek, Yıldırım’ın yüzde 33’ünü içerisine alan Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm hamlesini hazırladık. Yapısal dönüşüm adını verdiğimiz bu hamlemizi gençlik merkezleri, kültür merkezleri doğa parkı gibi sosyal donatı alanları ile destekliyoruz. Hassas planlama sürecinin ardından 2017 yılı ise Yıldırım için tohumların toprağa ekildiği dönem oldu. 2018 ise bizim için toprağa ektiğimiz tohumların baş verdiği bir yıl olacak. 2018 Yıldırım için yeni yatırımların, yeni bir yaşamın başlangıcı olacak.

Mustafa Bozbey - Nilüfer Belediye Başkanı

Bir yılı daha geride bıraktık acısıyla tatlısıyla ve yepyeni bir yıla adım attık umutla. Zaman hızlı geçiyor, Nilüfer Belediyesi olarak bu hızlı akışa, çalışmanın, başarının, emeğin hakkını vererek eşlik ettiğimize inanıyorum.  Kurum olarak, Nilüfer Belediyesi’nin “örnek ve lider” kimliğine yakışan bir yıl geçirdik. 2017 yılı boyunca çalışmalarımız, çabalarımız, tüm emeklerimiz ödüllerle tescillendi. Bütün dünya adına dileğim, 2018’in güzelliklerle, sevgiyle, barışla, umutla dolu olması. En zor günlerimizde bile, yaşamak umudunun içimizden hiç eksilmemesini, en zor günlerde de, birlik beraberlik duygumuzun, birbirimize desteğimizin güçlenerek devam etmesini diliyorum.  “Gülümseyin Nilüferdesiniz” sloganının altını, emeğinizle dolduracak, bu bilinçle 2018’de daha çok hizmet üreteceğiz. Yeni yılda da tek hedefimiz bütün canlıların gülümsemesi.

Prof. Dr. Yusuf Ulcay - Uludağ Üniversitesi Rektörü

UÜ 2018’de yeni yaşam merkezine kavuşacak. Yaklaşık 75 bin öğrencinin, akademisyenin, çalışanın ve Bursalıların böyle bir yaşam merkezine ciddi ihtiyacı var. Bunu da üniversitemize her hangi bir maddi yük getirmeden kazandırmış olacağız. Bu merkeze sadece üniversite öğrencileri ve çalışanları değil, Bursalılar da Bursaray ile ulaşım olduğu için ilgi gösterecektir. Bu merkez bir nevi cazibe merkezi olacak. 2018 yılı sonunda bitirilmesi planlanan proje, 4 bodrum kat, 1 zemin kat ve 1 normal kattan oluşacak. Ağustos sonunda hafriyatı bitirdiğimiz zaman temelini atarız. Nerden baksanız 100 bin metreküp toprak çıkartılacaktır. Eylül ayında temeli atılır. Bir yılda binanın bitmesini hedefliyoruz.

Dr. Özcan Akan - Bursa İl Sağlık Müdürü

Devam eden 21 yatırım projemiz içerisinde 2015 yılında temelini attığımız Gürsu Cüneyt Yıldız Devlet Hastanemiz 2016 yılı sonunda hizmet vermeye başladı. Mevcut olarak devam eden yatırım projelerimiz içerisinde Gemlik, Yenişehir, Kestel’deki hastanelerimiz ile beraber Yüksek İhtisas bünyesinde yapımına devam edilen Kalp Damar Hastanemizi önümüzdeki sene içerisinde hizmete sunmayı planlıyoruz. 2019 yılında tamamlanmayı bekleyen yatırımlarımızdan ise Bursa Şehir Hastanesi ve Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin inşaatları devam ediyor. Birinci basamakta ise Mustafakemalpaşa ve Orhaneli’de Sağlıklı Hayat Merkezlerimiz 2018 yılı içerisinde hizmete girecektir. Ayrıca; Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, İnegöl, Karacabey, Gürsu ilçelerimizde önümüzdeki yıl içerisinde Sağlıklı Hayat Merkezlerimizin yapımına başlanacaktır. Tüm bu yatırımlarımız tamamlandığında ilimiz sağlık hizmetleri sunumunda 2020 yılında en iyi sağlık hizmeti sunan illerin başında gelecektir.

Ersan Özsoy - DOSAB YKB

Türkiye, gerek önceki yıllardan devreden gerekse 2017’de yaşananlar nedeniyle karşı karşıya kaldığı sorunlara rağmen ciddi bir ekonomik büyüme ivmesi yakaladı. Bu sevindiricidir. Ancak, işsizliğin çift haneli rakamlara yapışması, enflasyonun tahminlerin üzerine çıkışı, bütçe açığı ve cari açık artışları gibi ekonomik göstergelerdeki bozulmaları da görmemezlikten gelemeyiz. Türk Liramız, yabancı paralar karşısında beklentilerin üzerinde değer kaybetti. Dolar öngörüsü OVP’de 3,18’lerdeyken, 3,60’lar ortalamasına geleceğini görüyoruz.  Bütün bunlara karşın ülkemiz dinamik reel sektörü, daha fazla üretim ve ihracat ile 2018 yılına iyimser giriyor. Sanayiciler olarak bizler, yeni yılda da daha fazla çalışıp katma değer üretmeye devam edeceğiz. 2018 yılının daha verimli ve başarılı geçmesi hepimizin ortak dileği… 

Fatih Vardar - Bursa Beton Genel Müdürü

2017 yılında ülke ekonomisi, bütün çalkantılı durumlara rağmen olumlu bir büyüme sergilemiştir. Dövizdeki aşırı yükselme ve enflasyon artışına rağmen büyümedeki inşaatın payının yüksek olması dikkat çekicidir. 2018 yılı da 2017 yılından kötü olmayacaktır. Temkinli bir iyimserlik içinde ülke ekonomimiz büyümesini sürdürecektir. Orta vadeli programdaki büyüme ise 4 ila 4,5 oranları seviyesinde olacaktır. 

Ali İhsan Yeşilova – Yeşilova Holding YKB

2017 yılı siyasi gündemin ekonomiye doğrudan etki ettiği önemli gelişmelerin gölgesinde geçti diyebiliriz. Özellikle kur dalgalanmaları sanayicileri oldukça etkiledi. Yeşilova Holding olarak 2017 yılında ticari faaliyetlerimize devam ederken bir taraftan da yeni yatırımlarımızı devreye aldık. 2018 yılının bölgemizdeki gergin havanın daha da yumuşayarak normalleşme sürecine gireceğini, dünyadaki olumlu ekonomik gelişmelerin devam edeceğini tahmin ediyoruz. 

Yavuz Uğurdağ – İMOS  YKB

2017 yılının ilk 3 çeyreğinde KDV indirimi ile birlikte iç piyasada önemli bir hareketlenme yaşadık. KDV indiriminin sonlanmasının ardından ise 4. çeyrek ilk 3 çeyreğe göre iç pazarda aslında beklediğimiz bir şekilde düşüş yaşandı. İhracatta ise 2017 yılı sonu itibari ile 2015 ve 2016 yılları oranında bir artış bekliyoruz. Geçtiğimiz iki yıla oranla ihracat pazarımızı çeşitlendirmeye dönük yapmaya başladığımız çalışmaların meyvelerini yavaş yavaş almaya başlıyoruz. Ancak asıl sonuçları 2018 yılından itibaren daha hissedilebilir şekilde almaya başlayacağız. İç pazarda 2018 yılı ilk üç çeyreğinin yine hareketli geçeceği kanaatindeyiz. İhracatta artış beklentimiz ise diğer 3 yıla göre daha fazla olması yönündedir. Yine Güney Kore ve Güney Afrika’ da 2018 ‘de hedef pazar olarak çalışmalar yapacağımız ülkeler olacak. 

Ali Tuğcu – Tuğcuoğlu Mimarlık

2017 yılının son çeyreğinde büyüme oranları çok yüksek çıktı. 2016 yılına göre 2017 toparlanma yılı oldu, özellikle hükümetin verdiği teşvikler önemli oldu. İnşaata yönelik vergi ve KDV oranları düzenlemelerinin güncellenmesi gerekiyor. Malzeme fiyatlarında çok ciddi artışlar var, tedbir alınması gerekiyor. Arsa fiyatları çok yüksek. 2018 yılından umutluyuz. Sektörün biraz daha teşvik edilmesi gerekiyor. Döviz de yaşanan dalgalanma sektörü olumsuz etkiledi. 2018 yılında önümüzü göreceğimiz şekilde önlemler alınması gerekiyor. Bu tarz önlemler alınırsa sektör, 2018 yılını daha rahat geçireceğini düşünüyorum. 

Dr. Can Fuat Gürlesel – Ekonomist

2017 yılı beklentilerimizden iyi geçti. Geçen sene bugünlerde 2017 yılı ile ilgili endişelerimiz vardı. Hükümetin yerinde aldığı önlemler ile birlikte piyasalar yeniden güven kazandı, ödeme sıkıntısını atlattık. Beklentilerin ötesinde ekonomide canlılık ve büyüme yarattı. 2017 yılında sağlanan ivme 2018 yılında biraz azalacak gibi gözüküyor ama yine ekonomide yüzde 4 ve yüzde 5 büyümeyi bize getirir. 

Yüksel Acar – BUYSAD Başkanı

Ülkemiz ekonomisi, bölgemizde yaşanan onca sıkıntıya rağmen 2017 yılında beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleştirmiştir. Türk ekonomisinde yakalanan bu pozitif ivme ekonomi yönetimi tarafından alınan ek tedbirler ve teşvikler, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ekonomiye enjekte edilen ek nakit kaynaklar ve vergi indirimleri sayesinde beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. Sanayicimiz 2018 yılına umutla bakmaktadır. Bununla birlikte ekonomik ivmenin bu yılda pozitif seyretmesi için hükümetin 2017 yılında gerçekleştirdiği teşvik, nakit destekler, SGK prim ödemeleri ve KDV desteği gibi piyasayı canlı tutan programları 2018 yılında da gerçekleştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. 2018’den umutluyuz. 

Ali Erman Aytac - Limak Uludağ Elektrik Genel Müdürü

Açıklanan güncel 2017 büyüme rakamları ışığında Limak Uludağ Elektrik açısından hedeflerimizi tutturduğumuzu ve verimli bir yıl geçirdiğimizi ifade edebiliriz. Türkiye her gecen yıl büyüyen ve gelişen bir ülke olarak Dünya ekonomisinde söz sahibi ülkeler arasında yerini kararlı bir şekilde pekiştiriyor. Özel sektör olarak bizler de üzerimize düşen Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarına ağırlık vererek katma değerli işler konusuna yoğunlaşıyoruz. 2018 yılında aynı hedeflerle yolumuza devam ederek ülkemizin gelişimine paralel olarak büyüme hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışıyor olacağız. 

Erdal Elbay - KalDer Bursa YKB

2017’yi ülke olarak unutulması zor bir yılın ardından karşılamıştık. O yüzden 2017’yi herkes gibi daha çok çalışarak, daha çok üreterek geçirmeye çalıştık. Aralık ayında yaptığımız yönetim gözden geçirme toplantımızda bir yıllık stratejik planımızı değerlendirdik. Elde edilen iş sonuçları derneğimiz açısından pozitif oldu. Kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizin yayılımını artırdık. Kitap-oyuncak desteği verdiğimiz okul sayısı arttı. Karikatür Yarışmamızı ilk kez uluslararası başvurulara açtık. 2018’de ülkemiz ve tüm insanlık için huzurlu, sağlıklı günler diliyorum. İş dünyasında olumsuz etkenlerin en aza indiği, ülkemizin küresel alanda her geçen gün daha çok söz sahibi olduğu nice yıllar diliyorum. 

Sezai Sezer- Profil Sanayi A.Ş YKB

TL’nin değer kaybetmesiyle kendimizi korumamız biraz zor oldu. 2018 yılı sektörümüz açısından iyi geçecek gibi gözüküyor. Özellikle KGF’lerin kullanılması piyasayı açtı. Biz yatırımlarımıza devam ediyoruz. Profil Sanayi olarak yüzde 35 bir büyüme sağladık, pazar açısından ciddi bir büyümeydi. 

İlhan Parseker – Simpet YKB

2017 yılı büyümenin olduğu bir yıldı. 2018 yılında gelen tüm teşviklerin ve desteklerin üretime yönelik olmasını diliyoruz. 2018 yılının 2017 yılından daha iyi olacağına inanmak istiyoruz, inşallah da öyle olacak. Büyümenin etkilerini yeni yeni hissediyoruz ve 2018 yılında da büyümenin aynı şekilde süreceğine inanıyoruz. 

Fahrettin Gülener – Ermetal Şirk.  Grb. YKB

2017 yılının başında ekonominin durağan olacağını düşünüyorduk, ama daha iyi geçti. Çok esktrem bir şey olmadıktan sonra 2018 yılında yüzde 10 – yüzde 15 arası büyüme rakamını görebiliyoruz. 

Nurcan Özdemir - EPSA Yalıtım A.Ş. YKB

İnşaat sektöründe yapı malzemeleri üretimi yapan bir sanayi kuruluşu olarak içinde bulunduğumuz sektör açısından 2018 yılının 2017 yılından daha da iyi geçeceğini öngörüyoruz. İnşaat sektörü ekonominin lokomotifi olmaya devam ediyor. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 11,1 büyürken inşaat sektörü ise yüzde 18,7 büyüdü. Önümüzdeki yıllarda da büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Ancak ekonominin lokomotifi inşaat sektörünün büyümesini sürdürebilmesi, yapılan yatırımların ve istihdamın artması için sektörümüzün devletimiz tarafından desteklenmesi gerekli. KDV’de ve faiz oranlarında sağlanan indirimlerin sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz de Türkiye’nin parlayan yıldızlarından olan inşaat sektörünün ihtiyaçlarını tespit ederek üretim kabiliyetlerimizi bu yönde güncelliyoruz. Bu bakış açısıyla 2018 yılında hizmete açacağımız yeni fabrika yatırımımızla üretim kapasitemizi %300 arttırmaya hazırlanıyoruz. 

Metin Anıl - İTSO Başkanı

2016 yılında ülkemiz sıkıntılardan geçti. 2017 yılını toparlanma yılı olarak değerlendiriyorum. 2018 yılına ümitle bakıyoruz.

2016 yılındaki sıkıntıları 2017 yılında toparlamaya çalıştık 

İbrahim Burkay - BTSO YKB

İş dünyası olarak yeni yıla büyük moralle giriyoruz. Dünya ekonomilerinde kalıcı, kapsamlı ve dengeli büyüme beklentisi bizlere fırsatlarla dolu bir yıl vadediyor. Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa’da ihracat, sanayi üretimi ve özel sektör yatırımlarıyla ülkemizin hedeflerine liderlik etmeyi sürdüreceğiz. Ekonomide seferberlik ruhuyla çıktığımız yolda hükümetimizin de sunmuş olduğu destekler ve uyguladığı teşviklerle birlikte üretimden ihracata, sanayiden istihdama kadar her alanda tüm dünyanın örnek gösterdiği bir performans ortaya koyduk. İhracatımız, 11 ayda 142 milyar doları aştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde uygulanan ‘İstihdam Seferberliği’ kapsamında 1,5 milyon kişilik ek istihdam oluşturduk. Yılın 3’üncü çeyreğinde ulaştığımız yüzde 11,1’lik performansıyla da açık arayla dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduk. Dünya ticaretinde yaşanan olumlu gelişmeler ve ülkemizin ekonomi politikalarındaki kararlı adımları sayesinde 2018 yılı için yüzde 5,5 olarak belirlenen ekonomik büyüme hedefini de rahatlıkla yakalayacağımıza hatta aşacağımıza inanıyorum. Ekonominin lokomotif kenti Bursa’nın 2017 yılında da üretim, istihdam ve ihracat başta olmak üzere ekonomik parametrelerin neredeyse tamamında Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergiledi. Bursa’mız geçen yıl gerçekleştirdiği ihracat rakamına 2017’nin 11 aylık döneminde ulaştı.  Girişimcilere verilen destekler sayesinde de geride kalan yılda 4 bine yakın yeni şirket açılışıyla Bursa ekonomi tarihinin rekorunu kırdı.   

Remzi Topuk – BTSO Meclis Başkanı

Hükümetimizin sağlamış olduğu destekler ve hayata geçirdiği tedbirler sayesinde 2017 yılında sanayicilerimiz önemli başarıların altına imza attı. Yılın 3. çeyreğinde gerçekleştirmiş olduğumuz 11.1 büyüme ile dünyada en hızlı büyüyen ekonomi olduk. Son çeyrekte yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme beklentisi mevcut. Çin ve Hindistan gibi büyüme oranlarıyla dikkat çeken ülkeleri geride bırakan ülkemizin büyüme hızı iş dünyamızın 2018 beklentileri için de umut oldu. Ülkemizin yakalamış olduğu bu başarıda şüphesiz ki ekonominin lokomotifi Bursa’mızın katkıları oldukça büyük. 2017 yılında Odamızın yürütmüş olduğu projeler ve üyelerine sunmuş olduğu destekler sayesinde Bursa iş dünyamız üretim ve ihracatını artırdı. Bu anlamda 2018 yılının da firmalarımızın pazar çeşitliliğini ve ihracatını artıracağı umut dolu bir yıl olacağı kanaatindeyim. 

İlker Oral - Sinta Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Türkiye 2017’de beklentilerin çok üzerinde büyüdü. Bu büyümede inşaat sektörünün etkisi çok büyük. İnşaat, yıllardır ülkemizin en dinamik sektörü. 2018 yılında da kentsel dönüşüm projeleriyle sektör hız kesmeden büyümeye ve gelişmeye devam edecektir. Aynı zamanda, 2018’de daha sakin bir dönem geçireceğimizi umuyor ve öngörülebilirliğin de arttığı bir ortamda ekonomik performansın gücünü sürdürmesini bekliyoruz. 2018’de ülkemizin başta sürdürülebilir büyüme ve verimlilik artışı yoluyla enflasyondan işsizliğe, dış ticaretten cari açığa kadar pek çok alanda 2017’den daha iyi bir yıl geçireceğine inanıyoruz. 2018 yılında da yüksek motivasyonla Türkiye için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. 

Yalçın Toy - KSİAD Başkanı

2017, zor ama üzerinden başarıyla geldiğimiz bir yıl oldu. Bunda devlet destekleri hiç kuşkusuz önemli rolü vardır. Özellikle 2017’nin son aylarına doğru başlayan hareketlilik, canlılık, teşviklerin artırılarak devam edecek,  2018 sürdürülebilir büyümede önemli bir eşik olacaktır.  

Kağan Yeşil - TOBB Bursa GGK Başkanı

2017 yılında dünyada yaşanan küresel olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomide büyümeye geçti. 2018 yılından umutluyuz.  Küresel dünyada yaşanan gelişmelerin 2018 yılında Türk ekonomisine büyük oranda şekil vereceğini düşünüyorum. 2017 yılında alınan tedbirlerin ve teşviklerin etkisiyle ekonomideki daralmanın 2018 yılında geride kalacağı, üretim, yatırımlar ve ihracatın hız kazanacağı yönünde umutlarımız var. İş dünyası olarak elbette ki 2018 yılında döviz kurlarındaki yükselişin devam etmemesini diliyoruz. Rusya ile yaşanan barış havasının 2018 yılında AB ile ilişkilerde devam etmesi ve Ortadoğu’nun eski refahın yeniden tesis edilmesi sadece ekonomimiz için değil ülkemizin geleceği açısından da en büyük beklentimiz olacaktır.

İpek Yalçın- BUİKAD YKB

2017 senesi Türkiye’nin gösterdiği büyüme performansıyla öne çıktı ancak bununla birlikte enflasyon ve işsizlik rakamlarının da çift hanede seyrettiği bir yıl oldu. Sanayinin en önemli sıkıntılarından biri olan, işsizlik değil işçisizlik konusu için; eğitim kalitesi ve istihdam konularındaki reformlara acilen öncelik verilmesi gerekmektedir. Çağdaş ve güncel yaklaşımları ile şekillenmiş bilimsel altyapısı kuvvetli bir eğitim sistemi ile nitelikli mesleki eğitim “özelik ile meslek liselerinin önemi ara kademe eleman bulma konusunda” öne çıkmaktadır. Kadın istihdam planları,  kadınların sosyal ve ekonomik yönden güçlendirilmeleri, genç istihdamı üzerine yapılacak çalışmalar önceliği belirlemeli, yeni politikalar bu yönde üretilmelidir. 

Mustafa Gürses - MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı

Yılın tamamı için büyüme oranının yüzde 7 civarında olacağını tahmin ediyoruz. 2018 yılı da böyle bir motivasyonla girdiğimiz ve önde gelen ekonomiler arasından pozitif olarak ayrıştığımız bir yıl olacaktır. Bu bağlamda 2018 yılında Türkiye ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak reel ekonomiye yönelik iyimser beklentilerimizi koruyoruz. 

Özer Matlı - BTB YKB

Bir ülke ekonomisi için istikrar ve güven olmazsa olmazdır. Dünya genelindeki sıkıntılar ve yaşanan tüm bölgesel meselelere rağmen, Türkiye’nin büyümesini sürdürmesi önemli bir başarıdır. Sanayi üretimi ile birlikte tüketici güveni, ekonomide büyümeyi de beraberinde getirdi. Bütün bunlar aslında istikrarın bir göstergesidir. Bu noktada devlet desteklerinin önemli olduğunun altını da ayrıca çizmek gerekiyor. Bu istikrarın sağlanmasında desteklerin önemli bir rol üstlendiği kanaatindeyim. Bu destekler neticesinde birçok işadamı, sanayici ve ticaret erbabı yatırımlarını büyüttü, istihdamını artırdı, yeni pazarlara açıldı. 

Şükrü Erdem - LEONI Türkiye Gen. Md.

Her yıl %10 ila %12 arasında büyüme gösteren LEONI için 2017 yılı, beklentilerimiz ölçeğinde geçti diyebilirim. Tabi 2017’nin bizim için ayrı bir önemi vardı. Çünkü şirket olarak, 2017 yılında 100. kuruluş yıl dönümü heyecanını yaşadık. Sektörün dünyadaki en büyük firmalarından biri olan şirketimiz, yenilikçi anlayış ve yüksek kalite öncelikli gelişim stratejileri doğrultusunda, geçmişte olduğu gibi bu yıl da önemli başarılara imza attı. Bu açıdan 2018 yılı hedefimiz, sürdürülebilir başarılara imza atmaya devam ederek, sektörün asırlık çınarı LEONI’yi hak ettiği noktaya taşımaktır.

Erdem Kaya  - Erdem Kaya Patent ve Danışmanlık A.Ş. YKB

2017 yılı sınai mülkiyet açısından çok önemli bir yıl oldu. Hepimizin malumu olduğu üzere 10 Ocak’ta Cumhuriyetimizin bu alandaki ilk kanunu olan 6769 numaralı Sınai Mülkiyet Kanunu yürürlüğe girdi. Avrupa’daki mevzuatlara büyük oranda uyumlu bu Kanun, sınai mülkiyetteki çıtayı olması gerektiği gibi daha üst bir noktaya taşıdı. Kasım sonu itibarıyla yerli patent başvurularının sayısının 2016’ya oranla yüzde 11.1 oranında arttığını görmekteyiz. 

Hasan Eker - BURKON Turizm & Kongre Gen. Md.

Bursa turizmi 2017 Eylül ayı itibarıyla 2015 yılına göre yüzde 20, 2016 yılına göre ise yüzde 10 arttı. Bursa turizminde Türkiye turizmine oranla hem yerli hem yabancı turist sayısında artış var. Ülkemizi 2017 yılı eylül ayı itibarıyla 30 milyon 371 bin 417 kişi ziyaret ederken, 20 milyar 174 milyon 468 bin turizm geliri elde edildi. 2016 yıl boyunca ise turizm geliri 22 milyar 107 bin 440 TL iken ziyaretçi sayısı 31 milyon 365 bin 330’du. Son 2 ay verilerini de eklediğimizde 2016 yılını geçeceğiz gibi duruyor. 2018’de Çin’de ‘Türkiye Turizm Yılı’ ilan edildi. Önümüzdeki yıl Çin’den epey bir turist bekliyoruz. 2018’in daha kötü olacağına dair hiçbir belirti yok, veriler ekstra durumlar olmazsa 2018’in daha iyi olacağını gösteriyor. Biz umutluyuz. Özellikle Çin, Japonya ve Malezya’dan gelen turist sayılarında Bursa’da artış olduğu verileri elimize geliyor. Rusya ile düzelen ilişkilerimiz de önümüzdeki yıl daha çok turist gelmesine sebep olacaktır ülkemize. 

Özkan İrman-Minteks YKB

Ben artık felaket tellallığından bıktım usandım. 2014’ten beri “gelecek yıl ekonomi çok kötü olacakmış” lafı yılsonu geyiği haline gelmiş ve inandırıcılığını yitirmiştir. İşleri normal şekilde yürüyen bir üreticiye, bir işadamına sürekli kötü haber pompalarsanız moralini bozarsınız. Oysa ekonomi moralden beslenir. Minteks olarak; geçtiğimiz yıl total ciro bazında ve bünyemizde faaliyet gösterdiğimiz ayrı ayrı işlerde de enflasyonun üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik. Sonuçlara baktığımızda, 2018’de de yatırıma ve çalışmaya devam edeceğiz. Her şeyin çalışarak daha güzel olacağına inanıyorum. 

Naci Güncü – Karacabey TSO YKB

İş dünyası için motivasyon çok önemlidir. Bizler, rehavete kapılmadan ve geçen yıllarda olduğu gibi sorumluluktan kaçmadan çalışacak, üretecek, istihdam sağlayacak ve katma değer üreteceğiz. 2017’de yeşeren umutlarımızın, 2018’de de devam edeceğini düşünüyorum. 

Dr. Serbülent Orhaner – BUSAT Başkanı

Eğer 2023 hedeflerinde ciddi isek, Sağlık Turizmi Yönetmeliği acilen yürürlükten kaldırılmalıdır. Kaplıcalar yönetmeliği ve Sağlık Turizmi Yönetmeliği yeni bir anlayışla tekrar düzenlenmelidir. Sağlık turizmi yapmak isteyen özel sağlık kurumlarının kadro kısıtlamaları kaldırılmalıdır. Sağlık turizminde dünyada lider ülkeler olan ABD ve Almanya sağlık turizmini düzenleyen bir yasa veya yönetmeliğe gerek duymamıştır. Bu ülkelere giden sağlık turistleri o ülkede, o ülkenin kendi vatandaşları için düzenlenmiş sağlık mevzuatına göre hizmet alır. Merdiven altı çalışan yapıların engellenmesini amaçladığını düşündüğümüz bu yönetmelik, amacının aksine merdiven altı yapıları artıracak ve gizli yapılan işlemlerden dolayı vergi kaybına neden olacaktır. Ülkemiz için hayati öneme sahip bu ekonomik savaşta üretici kapasitemizin önemli bir kısmını devre dışına çıkarmak bize yarar sağlamayıp, aksine büyük zararlara neden olacaktır. 

İlker Biliktü BURPAS Başkanı

2017 yılı güçlü büyüme ile kapatmak üzere olduğumuz bir yıl oldu. Bu büyüme rakamlara ulaşmada, devletimizin sağladığı destekler oldukça önemliydi. Bu desteklerin 2018’de devam etmesiyle inanıyorum ki 2018 yılı 2017’den çok dava verimli bir yıl olacaktır. 

Sami Erol -  Aktaş Holding YKÜ/ İcra Kurulu Başkanı

Aktaş Holding açısından gerek üretim ve ihracat, gerekse de yeni yatırım hamleleriyle birlikte 2017 yılı, dünya ölçeğinde büyüme stratejilerimiz doğrultusunda başarılı geçen bir yıl oldu.  Hedeflerimizin üzerinde bir büyüme yakaladığımız 2017 yılının ardından, 2018 yılıyla ilgili beklentimiz de bir hayli yüksek. Bu noktada, bilgiye ve teknolojiye yönelik yatırımlarımıza devam ederek, küresel düzeyde değer yaratmaya devam etme hedefindeyiz.

Hasan Moral – Moral Tekstil

2017 yılında yaşadığımız olumsuzluklara ve bölgesel risklere rağmen Türkiye ekonomisi beklentilerin üstünde bir performans sergilemektedir. Kasım ayındaki sanayi kapasite kullanım oranlarına bakılırsa bu olumlu performansın 2018 yılı ilk çeyreğine de yansıyacağını öngörebiliriz. Politik ve bölgesel riskleri bir yana bırakırsak; 2018 yılının ekonomik açıdan olumlu geçeceği beklentisindeyim. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak; 2017 yılı bizim açımızdan olumlu geçti. Bu doğrultuda yapmış olduğumuz yenileme ve ilave yatırımlarımız ile 2018 yılında artan hedeflerimize ulaşmak için hazırlıklarımızı yapmaktayız.

Yunus Aydın - Uludağ OSB YKB

2017 sanayi ve sanayici açısından güzel bir yıl olmadı. 2 aydır sanayicilerimizden olumlu sinyaller almıyoruz. Sevindirici olan dış şoklara karşı finans sektörümüzün ve sanayicimizin kendini bir daha ispat etmiş olmasıdır. Ancak kan kaybı 2018 yılında devam etmemelidir. Ekonomimiz 2018 yılında güvenli liman arayışına devam ederse üretim, istihdam ve ihracat açısından riskler oluşabilir. Kurların makul ve ihracatçılarımızı memnun edecek bir düzeyde stabil hale gelmesi bizim için önem arz etmektedir. Bir an önce dış politik riskler minimuma indirilip ülkemizin gündeminden düşmelidir. 2019 yılının seçim yılı olacağı da hesaba katılırsa sanayicinin bir yılını daha kaybetmeye tahammülü ve takati yoktur. 2018 yılı acil tedbir ve önlem paketlerinin hayata geçirildiği bir yıl olmalıdır. Son çeyrek büyüme rakamları dikkate alındığında 2018 yılından ümitliyim ancak büyümenin tüketim eksenli büyüme çizgisinden çıkartılması refah düzeyini tabana yayacaktır. İyi bir yıl olması dileğiyle teşekkür ederim. 

Ahmet Yağcı - Chassis Brakes International Türkiye Gen. Md.

Chassis Brakes International Türkiye olarak, otomotiv sanayisinin ülkemizdeki ve küresel ölçekteki gelişimi için ihtiyaç duyulan yenilikçi fren sistemlerini üretmeye devam ediyoruz. 2017 yılında devreye aldığımız yeni projeler ve yılsonunda da yüzde 35’lik bir büyüme gerçekleştirerek, son derece başarılı bir yılı geride bıraktığımızı söyleyebilirim. Chassis Brakes International Türkiye olarak, 2020 yılında sadece Avrupa’nın değil, dünyanın en iyi Chassis Brakes fabrikası olmak adına ciddi bir atılım içerisindeyiz. Bu kapsamda, 2018 yılının da bu hedefimize doğru somut adımlar attığımız ve sektörün global aktörü olan Chassis Brakes International’a, Bursa fabrikası olarak değer kattığımız bir yıl olması yönünde beklentimiz söz konusu. 

Berat Tunakan - BALKANTÜRKSİAD YKB

2017 yılında devletimiz tarafından uygulanan teşvik kararları, KDV ve ÖTV düzenlemeleri iç piyasada olumlu sonuçlar verdi. İlk iki çeyrekte gerçekleşen 5.2 ve 5.4’lük büyümenin yanı sıra üçüncü çeyrekte gerçekleşen yüzde 11.1’lik büyüme rakamının, beklenenin üzerinde çıkması, hem yerli, hem de yabancı yatırımcıların 2018’e dönük yatırım iştahını artırdı. Hükümetimizin aldığı istihdam ve yatırım teşvik kararlarının 2018’de ekonomiyi daha da canlandıracağına inanıyoruz. Bu anlamda bizler 2018’in verimli geçeceğini düşünüyoruz. 

Barış Gül - Faveo Eğitim & Danışmanlık Genel Müdürü

2017 yılında şunu çok net gördük ki, artık Türkiye’nin kulvar değiştirmesi, daha nitelikli ürünler üretmesi, hizmette-üretimde savurganlığı bırakıp verimliliğe odaklanması ve en önemlisi işgücünü ve büyümeyi tüm ülke coğrafyasına yayarak ulusal bir kalkınma hamlesi yapması gerekiyor. Bursa, 2017 yılını çalışan bulmakla, bulduğunu elde tutmakla, tutabildiğine de işi öğretmekle geçirdi.

2017 yılında ülke olarak 1.5 milyon kişiye istihdam yaratmışız. Devlet teşvik ve destekleri işvereni cesaretlendiriyor. 

Abdullah Bayrak - BOSİAD YKB

2017’ye dış dünyadaki olumsuzlukların etkisiyle başlayan Türkiye ekonomisi, ihracatın güçlü katkısı ve iç talepten aldığı destekle iyi bir gelişim hızı sergiledi. Bu olumlu tablo büyüme rakamlarında da kendini gösterdi. Önümüzdeki yıl da ihracatın performansı, doğal olarak da büyüme rakamları büyük ölçüde küresel ekonomik gelişmelerin yönüne göre şekillenecek. Ancak 2017’deki olumlu seyrin 2018’de de devam edeceğini tahmin ediyorum. 

Sertaç Karaalp - Alpiş Group YKB

Türkiye Cumhuriyeti 2017 yılında tüm zorluklara göğüs gererek ekonomik büyümesini sürdürülebilir hale getirmiştir. Bir yandan yakın coğrafyamızdaki karışıklıklar, diğer yandan da küresel arenada yeniden karılan kartlar, kuşkusuz iş dünyasına da olumsuz etkiliyor ancak Türk iş adamları hırsı ve azmi tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırıyor. Bu da 2017’de olduğu gibi beklentilerin üzerinde bir büyüme ivmesi yakalamamıza yardımcı oluyor. İnşaat sektörü adına konuşacak olursak, 2018’den ciddi anlamda beklentilerimiz olduğunu söyleyebilirim. Son dönemde inşaat maliyetlerinde çok önemli artışlar yaşandı ve bu durum bazı firmaların zora girmesine sebep oldu. Sektör temsilcileri olarak bizler, bu noktada kalıcı çözümler üretilmesinden yanayız. 2018’de devletimizden bu konuda bir destek bekliyoruz. 

İbrahim Öztürk - DOSABSİAD Başkanı

Küresel gelişmelere karşı ekonomimiz dirençli bir pozisyonda. Artık en ufak bir dalgalanmada gerek yerli gerekse de yabancı yatırımcı ülkemizdeki çalışmalarında küçülme pozisyonuna gitmiyor; çünkü biliyor ki Türkiye ve ekonomimiz gelecek vaat ediyor. Biz de bu inançla üretecek, büyümemizi sürdürülebilir kılacağız. Bu noktada teşviklerin de devam etmesi gerektiği kanaatindeyim. İnşallah 2018 güzel bir yıl olacak; izlenimlerimiz bu yönde.

Yalçın Aras – Gökçelik A.Ş YKB

2017 yılı bizim için önemli bir yıl oldu. “Ağır Yüklerin Sorumluluğu Da Ağır Olur” sloganı ile Gökçelik Depo Sistemleri markası ile Nilüfer Organize Sanayi Bölgesinde depo sistemleri seri üretim hattını hayata geçirdik. Endüstri 4.0 tabanlı yeni yatırımımız ile kapasitemizi yüzde 30 arttırdık. İnandığımız değerlerimizi, tecrübe, teknoloji ve kalite ile birleştirip, 50’den fazla ülkeye çözümler üretmeye devam ediyoruz. Yaptığımız yatırımların meyvesini de almaya başladık. 2018 yılında da asıl meyveleri toplama zamanı olarak görüyorum. 2018 yılının herkes için bereketli ve huzurlu bir yıl olmasını diliyorum.

Ahmet Özkayan - Ermaksan YKB Vekili ve Gen. Md.

Globalleşen dünya ekonomisinin gerekliliklerine uygun şekilde gerçekleştirdiğimiz AR-GE ve inovasyon faaliyetlerimiz çerçevesinde; 2017 yılında da çok sayıda yenilikçi ve katma değerli ürünü geliştirerek, küresel piyasalarla buluşturduk. Özellikle bilime dayalı teknoloji üretmeye odaklanmış durumdayız. Bu anlamda da rakiplerimizden farklılaşıyoruz. Bu açıdan 2017 yılının, kendimize belirlemiş olduğumuz hedef çizgisine göre son derece başarılı geçtiğini söyleyebiliriz. Tabi şirketimizin temel önceliklerinin başında, yenilikçi teknolojiler geliştirmenin yanı sıra, sürdürülebilirliği olan başarı geliyor. İleri teknolojiye ve büyümeye yönelik yatırımlara devam etmeyi hedeflediğimiz için 2018 yılıyla ilgili beklentimiz de son derece yüksek. 

Adil Gökçadır -İMSİAD Başkanı

İlgili göstergeler inşaat ve gayrimenkul sektörünün, ekonomimizin itici gücü konumunda ve ne kadar stratejik bir pozisyonunda olduğunu gösterdi. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmaları sektördeki hareketliliği sürekli kıldı. Talepler açısından da olumlu bir yılı geride bıraktığımızı söyleyebilirim. Umuyorum ki 2018 de bu doğrultuda devam edecektir. 

Ramazan Kaya - GESİAD Başkanı

Ülkemiz son yıllarda yaşanan global ve bölgesel sıkıntılara rağmen beklenilenin aksine önemli bir büyüme trendi yakalamıştır. 2017’nin birinci çeyreğinde 5.2, ikincisinde 5.4, üçüncüde de 11.1 büyüyerek uzmanları bile yanıltan Türkiye ekonomisi, iş dünyası için 2018 adına motivasyon kaynağı olmuştur. Büyüme rakamlarının bu seviyede gerçekleşmesinin ardında Türk insanının hırsı ve inadı mutlaktır ancak devletimizin sağladığı teşvik ve desteklerin payı da yadsınamayacak derecededir. Bu sebeple 2018 yılında bu desteklerin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. 2018 hepimiz için zorlu bir yıl olacak gibi gözüküyor ama bu durum bizleri kesinlikle korkutmuyor çünkü Türk sanayicisi dalgalı denizleri seviyor. 2018 Türkiye için her anlamda yeni bir atılım yılı olacak. 

Levent Bilek – Bilekler İnşaat Mak. YKB

2017 yılı daha sonra toparlama ve ilerleme ile geçti. Nitekim büyüme oranları kendimize güvenimiz arttırdı. 2017 yılında yapmayı planladığımız yatırım miktarının üzerinde yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Global pazarlarda yaşanan dalgalanmalara ve belirsizliklere rağmen, yatırım planlarımızda revizyona gitmedik. Planlarımızı tüm koşulları göz önüne alarak yaptık ve en iyi şekilde uygulamaya devam ediyoruz. 2017 yılı mutlak surette 2016 yılından iyi geçmiştir. 2018 yılı beklentilerine gelince; büyümeyi sürdürebilir kılmak zorundayız. 2018, bizim için faaliyette bulunduğumuz sektörlerde hem ülkemize hem iş ortaklarımıza hem de bulunduğumuz coğrafyalardaki toplumsal refaha katkıda bulunmaya, değer yaratmaya devam edeceğimiz bir yıl olacaktır. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5,5 olmak üzere, önümüzdeki üç yıl ortalama yüzde 4’ün üzerinde büyümesini bekliyoruz. Tüm beklentiler olumlu. 

Anıl Yücetürk - Maysan Mando Gen. Md.

Maysan Mando olarak, 2027 yılına dek yol haritamızı, Ar-Ge ve inovasyon öncelikli gelişim stratejileri çerçevesinde şekillendirmiş durumdayız. Nitekim 2027 yılıyla ilgili hedefimiz, Türkiye’deki ilk 100 şirket arasına girmek… Bu noktada, 2017 yılının kendimize belirlemiş olduğumuz büyüme hedefi doğrultusunda, son derece başarılı sonuçlar getirdiğini söyleyebilirim. Sürdürülebilir büyüme öncelikli gelişim yolculuğumuzda, 2018 yılında da Ar-Ge odaklı yenilikçi ürünler geliştirmeye devam ederek, ülkemize ve sektöre en yüksek düzeyde katma değer sağlamayı hedefliyoruz. 

Osman Arslan - TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı

Tüm dünya Türkiye’yi 2017 yılında ekonomik olarak bir çöküşe geçmesini beklerken bizler Türk insanının azmini ve gayretini bir kez daha herkese gösterdik. 2017’de üretmeye, istihdam sağlamaya ve ihracat yapmaya devam ettik. Küresel ve bölgesel sorunlara rağmen ekonomik büyümemizi sürdürülebilir kıldık. 2017’nin ilk çeyreğinde yüzde 5.2, ikinci çeyreğinde 5.4, üçüncü çeyreğinde ise son altı yılın rekorunu kırarak yüzde 11.1 oranında bir büyüme hızı yakaladık. İş dünyası olarak bu durum 2018’e umutla bakmamızı sağladı. Bu bağlamda 2018’in üretim, istihdam ve ihracat noktasında çok daha iyi geçeceğini düşünüyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35