USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Otomotivde merkez oluyoruz

Bursa OSB’nin ev sahipliğinde Türkiye’de ilk kez yapılan, dünya ve Türkiye’den otomotiv ana ve yan sanayicilerinin katılımıyla düzenlenen AUTOMOTIVE MEETINGS- TURKEY organizasyonu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Türkiye dahil 28 ülkeden 220 firmanın katıldığı buluşmada 5 binin üzerinde ikili iş görüşmeleri yapıldı.

Otomotivde merkez oluyoruz
21-11-2017 12:47
Google News

Elif Didem DANACIOĞLU / EKOhaber

Dünya ve Türk otomotiv sektörünün önemli temsilcilerinin katıldığı organizasyonun açılış oturumuna, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ekonomi Bakanlığı Otomotiv Dairesi Başkanı Ali Rıza Oktay, Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi Baran Çelik, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Organizasyon ilgi değerlendirme yapan Bursalı dinamikler, Türkiye’nin en önemli sanayi dinamiklerinden biri olan otomotiv endüstrisinin tüm yönleriyle konuşulduğu ve Türkiye’de ilk kez düzenlenen organizasyonun otomotiv şehri Bursa’da gerçekleşmesinden dolayı mutlu olduklarını ifade ettiler. Bursalı dinamikler, otomotiv endüstrisinin her geçen gün büyüdüğüne ve geliştiğine dikkatleri çektiler.

Otomotiv sektörünün Bursa’da ele alınmasının hem ülke hem dünyadaki gelişmeler açısından Bursa’nın en önemli hareket noktası olacağının altı çizildi. Bursalı işadamları, sektör profesyonellerinin bir araya geldiği bu organizasyonların gelecek planlamaları için oldukça önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyor. Ana sanayi fabrikalara ve yüzlerce yan sanayi tesisleriyle Bursa otomotiv endüstrisinin başkenti konumundadır. İşte bu yüzden Otomotiv Buluşmaları Türkiye Organizasyonunun Bursa’da yapılması çok isabetli bir karar olduğunu savunan Bursalı sanayiciler,  daha önce Meksika, Kolombiya ve ABD’de yapıldığını, Avrupa’da da bu toplantı ilk defa Türkiye’de yapıldığını belirttiler. İş adamlarının görüşleri yerli otomobilin doğru adresinin TEKNOSAB olduğuna işaret edildi. Yerli otomobil üretimini Türkiye adına tarihi bir eşik olarak gördüklerini belirten ve yerli otomobilin üretim yerinin Bursa olmasını isteyen Bursalı sanayiciler, kapsamlı bir şekilde hazır olduklarını ifade ettiler.

Otomotiv Test Merkezi’nin de hayata geçirileceği Bursa’da, 4. sanayi devriminin sembolü olarak planlanan TEKNOSAB, milli otomobil projesinin üretilmesi için en doğru adres olarak tanımlanıyor. Türkiye’nin yan sanayi alanındaki birikimini ana sanayiye taşıyacak yerli otomobil projesi konusunda yaşanan süreç, yeni boyutlar kazanmaya devam ediyor. Organizasyon ile ilgili Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Otomotiv endüstrisi her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. Etkinliğin Bursa’da yapılıyor olması önemli. Sektör ciddi büyüyor ve gelişiyor. Hem ülkemiz hem dünyadaki gelişmeler açısından sektör burada ele alındı. Bursa en önemli hareket noktası olacak. Bursa daha fazlasını hak ediyor” dedi. Bursa Valisi İzzettin Küçük ise, “1960 yılında biten benzin değildi. Arkasındaki irade ve heyecanla bugün o araba tekrar harekete geçti. Ülkemizde ve dünyada otomotiv sektörünün bu kadar göz önünde olduğu bir dönemde bu programın Bursa’da gerçekleşmesi çok isabetli oldu” dedi. İşte değerlendirmeler ve görüşlerin devamı...

Hüseyin Durmaz-Bursa OSB Başkanı

‘Bursa, Türk otomotiv endüstrisinin başkenti’

Bursa OSB’de 50 bin çalışanla 6 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirerek Türkiye’ye ve Türk halkına hizmet ediyoruz.  TİM verilerine göre Türkiye’nin toplam ihracatı içinde otomotiv endüstrisi yüzde 20 paya sahip. Bursa, ana sanayi fabrikaları ve yüzlerce yan sanayi tesisiyle Türk otomotiv endüstrisinin başkenti. Bu etkinlikle alıcıyı, satıcıyı üreticiyi bir araya getirmeyi, birbirimizden faydalanmayı ve ülkemize, dünyaya ve insanoğluna hizmetimizi en kaliteli şekilde sunmayı amaçladık. Üç gün boyunca dünya otomotiv devlerinin temsilcileri ile yeni modeller, yeni siparişler, trendler, sektörün durumu ve geleceği konuşuldu. İkili iş görüşmeleri yapıldı.  Bursa’nın sektörel anlamda en kuvvetli olduğu üretim alanı da otomotiv ana ve yan sanayisidir. Bugün itibariyle Bursa’da otomotiv ana sanayisinde faaliyet gösteren üç otomobil fabrikası bulunmaktadır. Türkiye’de imal edilen her iki otomobilden birisi Bursa’da üretilmektedir. Bu durum, Bursa’da güçlü bir otomotiv yan sanayisinin yapılanmasını da sağlamıştır. Otomotiv endüstrisi teknoloji yoğun üretim yapılan bir sektör.  Bursa, ana sanayi fabrikaları ve yüzlerce yan sanayi tesisi ile Türk otomotiv endüstrisinin başkentidir. Türkiye’de imal edilen her iki otomobilden biri Bursa’da üretiliyor. Üretimin yüzde 50’sini Bursa’da yapıyoruz. O yüzden güçlü bir otomotiv yan sanayisinin yapılanması da kendiliğinden oluşmuştur. Otomotiv Buluşmaları Türkiye Organizasyonunun Bursa’da yapılması çok isabetli bir karar olmuştur.

Ahmet Nazif Zorlu- Zorlu Holding YKB

‘Bursa için çok önemli’

Gerçekten çok güzel bir organizasyon yapılmış. Bu organizasyonunda dünyada üçüncü bir ülke olarak bizim ülkemizde yapılması çok olumlu.

Türkiye’deki otomobil üretiminin yüzde 70’inin Bursa’da üretilmesi ve yan sanayinin oluşması o yönden de Bursa için çok önemli. Gelecek teknolojiler içinde bu bilgi alış verişinin yapılması önemli. Önümüzdeki 10 sene içerisinde dünya yenilenebilir enerji ile beraber elektrikli arabalar ve insansız araçlarla uzay çağında bu yönden çok olumlu buluyorum.

İbrahim Burkay - BTSO YKB 

‘TEKNOSAB, yerli otomobilin üretimi için biçilmiş kaftan’

TEKNOSAB projesi, yerli otomobilin üretimi için biçilmiş kaftan. TEKNOSAB, otomotiv sektöründeki rekabetçiliğe ciddi avantajlar sağlayan bir altyapıya sahip. Meksika, Kolombiya ve ABD’den sonra Avrupa’daki ilk ayağın Türkiye’de, Bursa’da gerçekleşiyor. Konjonktür ve zamanlama olarak baktığımızda yerli otomobil ile ilgili çalışmaların ete kemiğe büründüğü bir dönemde bu toplantının Bursa’da olması, Türkiye ekonomisi ve Bursa için çok önemli. Yerli otomobille ilgili çalışmaların arttığı bir dönemde böylesine önemli bir toplantının Bursa’da düzenlenmesinin otomotiv sektörü ve Türkiye ekonomisi için çok önemli. Otomotiv sektörünün geliştiği coğrafyada savunma, uzay havacılık ve diğer yeni teknolojiler de gelişim gösteriyor. Önemli olan bu altyapıyı, bu değişim ve dönüşümü sağlayacak merkezleri kazandırmak.

Cüneyt Şener – Sanpark Çelik Otopark Sistemleri YKB

‘Dünya gündemine taşımamız gerekiyor’

Global organizasyonun Bursa’ya taşınmış olmasından, sektörün burada tartışılmasından ve geleceğe yönelik çıkarımların değerlendirilmesinden memnuniyet duyuyorum. Sektör büyüyor, katma değeri yüksek bir sektör. Ülkemizi geliştirmek ve orta gelir tuzağından çıkabilmek için katma değeri yüksek  teknolojiye yatırım yapmamız ve büyümemiz gerekiyor. Otomotiv sektörüde bunların başında geliyor, bizim alt yapımız müsait. Bursa otomotiv sektöründe global bir oyuncu. Bu tip organizasyonlarla beraber sektörü dünya gündemine taşımamız gerekiyor.

Baran Çelik -Bursa OSB Başkan Yardımcısı ve OİB YKÜ 

‘Yüzde 75’i ihraç ediliyor’

Otomotiv endüstrisi son 11 yılın sektörel ihracat şampiyonu ve ülke ihracatının en önemli itici gücü oldu. Ülkemizin ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisi yaklaşık 2 milyon adetlik üretim kapasitesiyle Avrupa’nın en önemli üretim merkezlerinden birisidir. İhracata dayalı bir büyüme ile toplam üretiminin ortalama yüzde 75’ini ihraç eden endüstrimiz son iki yılda 3 basamak birden yükselerek dünya motorlu taşıtlar üretiminde 17. Sıradan 14. Sıraya yükselmiştir. Endüstri olarak ayrıca AB ülkeleri içerisinde Avrupa’nın en büyük beşinci üreticisi konumunda bulunuyoruz. Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi olma konumunu da sürdürmekteyiz.

Ali Rıza Oktay - Ekonomi Bakanlığı Otomotiv Dairesi Başkanı

‘Tüm ihtiyaçlara yönelik çalışmalar yapıyoruz’

Otomotiv sektöründe ülkenin geldiği nokta takdire şayan. Bakanlık olarak sektörün tüm ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Özellikle yatırımı teşviklerimizi sektörün ihtiyacı doğrultusunda her geçen gün yeniliyoruz. En son çıkan proje bazlı desteğimiz dünyada eşi benzeri olmayan imkanlar sağlayacak tarzda bir teşvik. Türkiye’nin otomotiv serüveni 1960’lı yıllarda başladı ve şu anda 2 milyonluk üretim kapasitesine, 1,5 milyondan fazla üretime, 1 milyonluk pazar büyüklüğüne ulaştı.

İbrahim Gülmez-Haksan Otomotiv YKB

‘Bursa birinci sırada olmalı’

Çok önemli bir organizasyon. Katılım yönüyle de baktığımız zamanda ciddi bir yoğunluk var. Otomotiv sanayi ve Bursa’nın geleceği ile ilgili önemli bir toplantının şahitliğini yaptım. Bursa yerli otomobilin yapımı ile ilgili gerekli tedarik zincirini oluşturmuş vaziyette. Bursa’nın bu yönüyle de değerlendirilmesini önemli buluyorum. Yerli otomobilin üretilmesi ile ilgili Bursa birinci sırada olmalı. Yan sanayi sadece Türkiye otomotiv endüstrisine değil, dünya otomotiv endüstrisine de kendini ispatlamış durumda. Türkiye ve dünya satış rakamlarımız aynı dengede gidiyor. Yan sanayinin yurtdışına kendini kabul ettirme gibi bir durumu yok.

Mehmet Demirci- MÜSİAD Bursa Şubesi Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı

‘Sürdürülebilir hale getirmeliyiz’

Organizasyon çok başarılı. Otomotiv sektörünün ihracatı sürekli artıyor. İyi bir gidiş var, ama sürdürülebilir hale getirmemiz gerekiyor. Bu tür faaliyetler bu sürdürülebilirliği sağlaması açısından çok önemli. Yerli otomobil iyi başladı.

5 farklı yeteneğe sahip firmanın bir araya gelmesi bir bütünlük oluşturuyor.

Mehmet Fikri Ünal- NOSAB Başkanı

‘Öne çıkmış kuruluşlar var’

Organizasyon gayet başarılı ve yeni iş alanlarına, teknolojilere kapı açacak bir organizasyon. Yerli otomobilin kritik bazı noktaları var. Özellikle elektrikli ürünler bakımından başaracağımıza inanıyorum. Türkiye’de yerli otomobilin kritik noktası olan akü konusu üzerinde öne çıkmış kuruluşlar var.

Şükrü Erdem - LEONI Türkiye Gen. Müdürü

‘Türkiye’yi sırtlayan sektör’

Ülkemizin değerler zincirine sağladığı katkılarla otomotiv sektörünün, yılsonunda 27 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması bekleniyor. Bu başarıyı sürdürülebilir kılmak için hepimize önemli görevler düşmektedir. Ağırlıklı olarak otomotiv için kablo üreten bir firma olarak, otomotiv sektörünün son dönemde ortaya koyduğu başarılı performanstan son derece memnunuz. Yerli otomobil üretimi konusundaki girişimleri de desteklemekteyiz.

Ahmet Yağcı - Chassis Brakes Intern. Türkiye Genel Müdürü

‘Çok önemli bir kazanç’

Öncelikle otomotiv sektörü istikrarlı ve sürekli artan bir hacimde büyümesini sürdürüyor. Halen, otomotiv sanayinin yılsonuna dek 27 milyar doların üzerinde ihracat hedefine ulaşma ihtimali bulunurken, tedarik sanayiinin ihracatının ise 10 milyar dolar olması bekleniyor. Yerli otomobil konusunda ülkemizde ‘otomotivin başkenti’ olarak nitelendirebileceğimiz Bursa’nın bu üretime ev sahipliği yapmasının, çok önemli bir kazanç olacağını düşünüyorum. 

Anıl Yücetürk - Maysan Mando Genel Müdürü

‘Bu büyük bir gurur’

Yerli otomobil üretimiyle ilgili babayiğitlerin belli olmasının ardından, bu konudaki çalışmaların daha da hızlanacağını düşünüyorum. Bu noktada, özellikle ülkemizde otomotiv ana sanayi ve yan sanayinin başkenti konumunda yer alan Bursa’nın, sahip olduğu üretim tecrübesi ve ekonomik gücü ile yerli otomobil üretimi konusunda ülkemizdeki en uygun kentlerin başında geldiğini düşünüyorum.

Müfit Karademirler - Martur Türkiye CEO

‘Birinci derecede tercih edilmesi gereken bir şehir’

Sektör gayet iyi gidiyor. İhracat rakamın otomotiv tarihinin en yüksek seviyesine gelecek. Önemli olan bundan sonraki süreçte yeni model gelmesi. Yerli otomobil özellikle sektördeki bizlerin en büyük temennisi. Bursa’da olmak zorunda. Bursa alt yapı, kalifiye iş gücü ve tedarikçi kalitesi olarak bence hazır. Bursa yerli otomobilde birinci derecede tercih edilmesi gereken bir şehir.

Ali İhsan Yeşilova- Yeşilova Holding YKB

‘Bursa’da gerçekleşmesinden dolayı çok mutluyuz’

Ülkemizin en önemli sanayi dinamiklerinden biri olan otomotiv endüstrisinin tüm yönleriyle konuşulduğu ve Türkiye’de ilk kez düzenlenen Automotive Meetings organizasyonun otomotiv şehri Bursa’da gerçekleşmesinden dolayı çok mutluyuz. Sektör profesyonellerinin bir araya geldiği bu organizasyonların gelecek planlamaları için oldukça önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum.

Prof. Dr. M.İhsan Karamangil U.Ü Müh. Fak. Otomotiv Müh. Böl. Bşk

‘Yerli otomobil uzun yıllardır bekleniyordu’

1960’lı yıllarda başladı ama durdu. Yerli otomobil uzun yıllardır bekleniyordu. Otomotiv sektörü her geçen daha da büyüyor. Üretim kapasiteleri artıyor ve yeni yatırımlar yapılıyor. Öncü bir sektör ve birçok şeyi tetikliyor. Yerli üretime teşvik vererek ve özendirilerek daha da güçlendirilmeli.

Sami Erol - Aktaş Holding YKÜ İcra Kurulu Başkanı

‘Bursa en uygun kent’

Yerli otomobil üretimi konusunda sorumluluk üstlenecek firmaların belli olmasının ardından da hangi şehrin bu üretime ev sahipliği yapacağı konusu gündemdeki yerini koruyor. Bu doğrultuda, gerek üretim altyapısı ve tecrübesi, gerek Otomotiv Test Merkezi’ne ev sahipliği yapma ihtimali, gerekse de ortaya koyduğu yüksek katma değerle, Bursa’nın en uygun kent olduğu düşüncesindeyim.

Miranda Minas

‘İki ülkenin ticaret hacmine olumlu yansır’

İran Bakanlığı olarak ilk defa resmi bir kurum olarak geldik. Çok başarılı bir organizasyon. İran’dan en büyük firmaları getirdik. İran firmalarına bu organizasyon merak uyandırdı. Burada olmamız bizim için bir avantaj. Umarım ki, iki ülkenin ticaret hacmine olumlu yansır.

Ayhan Korgavuş – Ünver Group YKB

‘B2B görüşmeleri yapma fırsatı buldular’

Automotive Meetings- Turkey Organizasyonu Bursa’da dünya otomotiv devlerini buluşturdu. Organizasyonda yeni modeller, trendler, sektörün durumu ve geleceği masaya yatırılırken, firmalar B2B görüşmeleri yapma fırsatı buldular. Bizde ÜNVER GRUP olarak 3 gün süre ile organizasyonda yer alıp katılım sağlayan firmalarla görüşmelerimizi gerçekleştirerek yeni işbirlikleri kurma ve mevcut ilişkilerimizi de geliştirme imkanı bulduk.

Abdullah Bayrak – BOSİAD Başkanı

‘Bu işin merkezi Bursa’

Organizasyonun başından beri içerisindeyim, ciddi anlamda yurtdışından firmalar katılıyor. Çok büyük bir sinerji yaratıldığına inanıyorum. Otomotiv ile birlikte yan sanayide ciddi anlamda gelişmeye başladı. Hem pazar kazanmak ve ekonomik olan bir takım pazarları da ülkemize getirmek adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bir başka yeri düşünmenin çok fazla gerek olmadığını düşünüyorum, çünkü yan sanayi ve iş gücü burada. Otomotiv ile ilgili alt yapı zaten Bursa’da var. Bu işin merkezi Bursa ve yerli otomobilin Bursa’da üretilmesini arzu ediyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35