USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İftarda ne pişircem diye düşünmeyin!

Ramazanın en güzel taraflarından birisi de saatler boyu süren açlık ve susuzluğun, özenle hazırlanmış iftar sofralarında, birbirinden lezzetli yemeklerle sonlandırılmasıdır.

İftarda ne pişircem diye düşünmeyin!
04-07-2015 15:39
Google News

Günlük iftar menüsü tarifleri, içerdiği, hem göze hem de damağa hitap eden yemeklerle, iftarda ne pişirsem karmaşasını da başlamadan çözüyor.

İşte Ramazan’ın 17. gününde de Ramazan iftar menüsünün doyurucu lezzetleri sizlerle…

*Mengen Çorbası

*Sultan Kebabı - Zeytinyağlı Yaprak Sarma

*Roka Salatası

*Elma Hoşafı

*Halka Tatlısı

 

Mengen Çorbası

Bulgurla yapılan yemekler hem daha doyurucu, hem de uzun süre tok tutan etkiye sahiptir. Yoğun meyaneli ve lezzetli bir çorba olan Mengen çorbasını denemeye ne dersiniz?

 

Malzemeler:

 

4 çorba kaşığı bulgur

1 adet kuru soğan

2 çorba kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı un

3 su bardağı et suyu

Su, tuz, nane, pul biber

 

Yapılışı:

Bulguru yumuşayana kadar haşlayın. Ayrı bir tencerede tereyağını eritin, soyup yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun. Unu da ekleyerek kavurmaya devam edin. Bu kez salçaları da ilave edip  kavurma işlemini sürdürün. Et suyu ve normal suyu da tencereye alın, haşlanmış bulgur ve baharatları da aynı tencereye alarak 1-2 taşım kaynatın ve çorbayı ocaktan alın.

 

Sultan Kebabı

Yufkadan bir bohçanın içerisine gizlenmiş sebzeler ve et.. Karbonhidrat  ve proteini bir arada veren, zengin içerikli ve son derece leziz bir yemek. Hem gündelik, hem davet, hem de iftar sofralarına son derece yakışan bu yemeğin adı: Sultan Kebabı.. İster tavuk etiyle, ister kırmızı etle yapın, etle sebzenin mükemmel harmonisini damağınızda hissettirecek bir lezzet… Biz dana etiyle yapılan tarifi veriyoruz. Ve önce malzemelerden başlıyoruz.

 

Malzemeler:

 

250 gr kuşbaşı dana eti

2 adet yufka

1 çorba kaşığı tereyağı

100 gr bezelye

1 adet şeklinde doğranmış patates

1 adet küp şeklinde doğranmış havuç

1 adet yemeklik doğranmış soğan

3 diş ezilmiş sarımsak

1 tatlı kaşığı domates salçası

Yarım su bardağı su

Tuz, karabiber

 

Beşamel Sosu İçin:

 

1 su bardağı süt

1 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı tereyağı

Tuz, karabiber

 

Üzeri İçin:

 

100 gr kaşar peyniri rendesi.

 

Yapılışı:

Önce dana etini düdüklü tencerede yaklaşık 15 dakika haşlayın.

Başka bir tencerede önce tereyağı ve soğanları kavurun, sonra haşlanan etleri de ilave edin ve kavurmaya devam edin.

Patates, havuç, bezelye ve sarımsağı da ekleyip kavurmayı sürdürün.

En son, az miktar bir suyla incelttiğiniz domates salçasını, tuzunu ve karabiberini de katıp koyu bir kıvam alana kadar pişirin.

 

Beşamel sos yapımı için, tavaya tereyağını alın ve eritin. Unu ilave edin ve kavurun. En son sütü, tuzu ve karabiberi de ekleyip koyu bir kıvam alana kadar pişirin.

 

Yufkaları 4 eşit üçgen halinde kesin ve 2 üçgen parçasını üst üste koyun. Bu üçgen yufka parçalarını, kenarları dışarı taşacak biçimde bir kaseye oturtun. Yufkaların orta yerine etli sebzeli iç harcından koyun ve dışarı sarkan parçalarla üzerini kapatıp bohça şeklini verin. Kaseyi, yağlanmış fırın tepsisine ters çevirin. Diğer bohçaları da bu şekilde hazırlayın, ardından üzerlerine beşamel sos gezdirin ve kaşar peyniri rendesi serpin.

Sultan kebabını 200 derece fırında, üzerleri kızarana kadar (yaklaşık 20) dakika pişirin..

Lezzet bohçalarınız servise hazırdır. 

 

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Türk mutfağının en prestijli ve aranan lezzetlerinden olan zeytinyağlı yaprak sarma, klasik ve eskimeyen özelliğiyle, yer aldığı her sofraya zenginlik ve bereket katar. İyi bir yaprak sarma yapmanın elbette ki koşulları vardır. Lezzetinin müptelası olduğunuz halde, yapmayı hiç denemediyseniz, belki size cesaret verebiliriz.

 

Malzemeler:

 

Yarım kilo salamura veya taze yaprak

 

İçi İçin:

 

4 adet soğan

2 su bardağı dolmalık pirinç

1 çay bardağı zeytinyağı

 

 

1 paket dolmalık fıstık

2 çorba kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı yenibahar

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çorba kaşığı nane

Tuz

Kaynamış su

 

Üzeri İçin:

 

Limon

 

 

Yapılışı:

 

Salamura yaprak kullanıyorsanız tuzlarının çıkması için ılık suda yaklaşık 3-4 saat bekletin, bol suda durulayın ve yapraklara zarar vermeden sıkın.

Eğer taze yaprak kullanacaksanız da, kaynar suda yapraklar sararana kadar bekletin ve sudan çıkarın fazla suyunu sıkın.

 

İç harcını hazırlamak için, soğanları küçük küçük doğrayın. Tencereye zeytinyağını alın. Soğanları ve fıstıkları pembeleşene kadar kavurun. İçine yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ilave edin ve 2-3 dakika kavurun. Tarçın, yeni bahar ve toz şekeri ilave edip karıştırın, en son 1 su bardağı kaynamış suyu ve tuzunu da ilave edin ve ağır ateşte pirinçler hafif diri kalacak şekilde pişirin. Harç hafif ılınınca kuru nane ve kuş üzümlerini atın ve karıştırın.

Yaprakların saplarını koparın ve yaprakları açıp içlerine 1 tatlı kaşığı dolusu iç harcı koyun ve kenarları da içe kıvırarak düzgünce sarın. Ne çok ince, ne de çok kalın sarın. Çok gevşek yahut çok sıkı da olmasın.

Tencere dibini kapatacak kadar yaprak yayın, üzerlerine sardığınız dolmaları düzgün sırayla yerleştirin. Hepsinin üzerine yaprakların koparttığınız saplarını ve limon dilimleri yerleştirin. Bu, sarmanıza hafif ekşilik verecektir.  Sarmaları tabakla kapatın. Tencereye 2 su bardağı kaynamış su ilave edin. Su kaynayınca ocağı kısın ve sarmalar suyunu çekene kadar pişirin. Sarmalar pişince bekleyin ılınsın ve servis tabağına alın. Üzerlerine parlak görünmeleri için sızma zeytinyağı gezdirin ve limon dilimleri ile süsleyin.

 

Roka Salatası

Roka, yalnızca balıkla hatırlanan ve tüketilen bir ot olarak bilinir. Balığa son derece yakışan bir yeşillik olan roka, diğer et yemeklerinin yanında da, hatta tek başına salata olarak da tüketilecek bir salata malzemesidir. Rokayı sadece balık aldığınız günlerde değil, her zaman anımsayabilir ve kendisini son derece leziz salatalara meze yapabilirsiniz. Tıpkı birazdan yapacağınız gibi…

 

Malzemeler:

2 demet roka

2 adet domates

2 diş sarımsak

1 limon

Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Tuz

 

Yapılışı:

Rokaları güzelce yıkayıp doğrayın. Domatesleri yıkayıp küçük küpler halinde doğrayın, sarımsağı ezecekle ezin, zeytinyağı, limon suyu ve tuzla karıştırın. Roka ve domateslerin üzerinde gezdirin. Geniş bir kapta harmanladığınız roka salatasını, salata tabaklarına alıp servis yapın.

 

Elma Hoşafı

Bir kış meyvesi olan elmanın hazmettirici ve vücuda sakinlik veren özelliğinden faydalanmak istiyorsanız, elma kurusu ile nefis hoşaflar hazırlayabilirsiniz. Ancak elma sadece kışın değil, yazın da bulunabilen bir meyve olduğundan elma kompostosu da hazırlayabilirsiniz. Kuru meyvelerle yapılan karışımın hoşaf, taze meyvelerle yapılanınsa komposto olduğunu bir kez daha hatırlatarak, seçimi size bırakıyoruz. Dilerseniz taze elmalarla yapılmış bir elma kompostosu tarifini sizinle buluşturalım

 

Malzemeler:

5-6 adet orta boy elma

1,5 su bardağı şeker

1 adet limon

Yeterince su

 

Yapılışı:

Elmaları soyup çekirdeklerini çıkarın ve küp küp doğrayıp tencereye alın. Üzerine elmaları 1-2 parmak geçecek kadar su ekleyin ve elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Elmalar pişince şekeri ve 1 adet limonun suyunu ilave edin. Yaklaşık 8-10 dakika kaynatın ve ocaktan indirin. İyice soğuyunca servis edin.

 

Not: Eğer ekşi elma kullanacaksanız limon kullanmanıza gerek yoktur.

Halka Tatlısı

 

Pırıl pırıl parlayan, kıtır kıtır, bol şerbetli bir halka tatlısı için pratik bir tarifimiz var.

 

Malzemeler:

50 gr margarin (1 paketin 5’te 1’i)

1 su bardağı un

1 tatlı kaşığı irmik

1 tatlı kaşığı nişasta

3 yumurta

1 su bardağı su

 

Şerbeti için:

2 su bardağı toz şeker

1,5 su bardağı su

2-3 damla limon suyu

 

Yapılışı:

 

İlk olarak şerbeti hazırlayın. Bunun için tüm şerbet malzemelerini tencereye koyarak kaynatın. Kıvamı yoğun bir şerbet olmalı. Şerbeti hazırladıktan sonra kenara alıp soğumaya bırakın.

Su ve margarini başka bir tencereye alıp kaynatın. Kaynayan suyun içine un ve tuzu ekleyin, 5-6 dakika karıştırarak pişirin. Ocaktan alın ve ılınması için bekleyin. Ilınınca, karışıma irmik ve nişastayı karıştırın ve ister hamur karıştırıcıda, ister kaşık yardımıyla çırpın. Yumurtaları hamur harcına tek tek kırarak yedirin. Hepsini birden kırmayın! Hamur, akışkan hale gelene kadar çırpın.

Hazırladığınız hamuru krema torbasına doldurun ve soğuk yağın içine halka şeklinde sıkın. Yağın altını açın ve hamur halkalarını nar gibi olana kadar kızartın. Kızarttığınız tatlıları kağıt havluya alıp fazla yağlarını süzdürün ve soğuk şerbetin içine daldırarak fazla bekletmeden çıkarın.

Tatlıları hemen servis edebilirsiniz. Üzerlerini dövülmüş Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.

 

Afiyet Olsun…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35