USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yunanistan adım adım iflasa

 Yunanistan'daki ekonomik kriz zengin fakir demeden herkesi vurdu. Her evde yoğun gıda stokları başladı.

Yunanistan adım adım iflasa
20-06-2015 17:22
Google News

Yunanistan'daki panik sadece yoksulları değil, tüm halkı etkiliyor. Beyaz yakalılar artık yurtdışı uçuşlarında İstanbul'dan aktarma yapıyor. Ne olur ne olmaz diye eve gıda ürünleri stokluyor.

SÜMER DEMİRCİLER

Geçen çarşamba Mercedes'in yeni modeli için Almanya Stuttgart'a gerçekleştirilen dünya tanıtımına farklı ülkelerden 500 gazeteci katıldı. Avrupa ülkelerinden gelen katılımcılar direkt Almanya'ya uçarken Yunan ekibiyle İstanbul'dan THY ile Stuttgart'a giderken sohbet etme fırsatımız oldu.

İSTANBUL'DAN UÇUYORLAR

Yunan gazetecilere Atina'dan Olimpia Hava Yolları'yla Stuttgart'a uçmak yerine niye THY ile İstanbul aktarması yaptıklarını sorduğumuzda, Olimpia'nın uçuş saatlerindeki sorun ve hizmet kalitesindeki sıkıntı nedeniyle İstanbul aktarmasını tercih ettiklerini belirtip, bu yöntemin çok daha pratik olduğunu ve artık Almanya seyahatlerini bu şekilde yapacaklarını söylediler. Yunanistan'daki en son ekonomik gelişmeleri ve krizi de değerlendiren gazeteciler, ilginç bilgiler verdi.

Yarın ne olacağını bilemedikleri için bankada parası olanların çektiğini vurgulayan gazeteciler, "Bütün paramızı artık evde güvenli olduğunu düşündüğümüz yerlere koyuyoruz. Ancak bu kez de evlerde para saklamanın güvenlik sorunları oluyor. Evlere hırsız girmesi en büyük korkumuz" açıklaması yaptılar.

Yüksek maaşlı yöneticiler dahil hemen hemen herkesin evde uzun süre dayanabilecek makarna, konserve gibi gıdaları stokladığını da belirten gazeteciler, "Ülke genelinde bir belirsizlik ve panik havası hakim. Yarın ne olacak diye bilmiyoruz. Şu anda işi olanlar kendilerine şanslı saysa da, işlerini korumalarının bir garantisi yok. Ayrıca işinden olanların tekrar bir iş bulma şansı da artık sıfıra yakın bir olasılık. Bu yüzden evlerde gıda stoku da dahil olmak üzere herkes kendi olanakları dahilinde önlem almaya çalışıyor" diye konuştular.

PAZARTESi BANKALAR KAPILARINI AÇAMAYABiLiR

Yunanistan adım adım iflasa doğru sürükleniyor... Yunanistan Hükümeti ve kreditörler arasında yapılan ve önceki gün tamamlanan zirveden de bir sonuç çıkmadı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk Euro Bölgesi'nin 19 liderinin pazartesi günü Yunanistan ile görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi için acil olarak toplanacağını söyledi. Reuters'ın haberine göre, Avrupa Merkez Bankası Eurogroup'ta Yunan bankalarının pazartesi günü açılıp açılmayacağı konusunda emin olmadığını söyledi.

KÖTÜ HABERİ ECB VERDİ

Habere göre Eurogroup Başkanı, Avrupa Merkez Bankası Yöneticisi Benoit Coeure'ye bankaların cuma günü açılıp açılmayacağını sordu, Coeure de bu soruya "Yarın açacaklar ama pazartesiyi bilmiyorum" yanıtını verdi. Coeure'nin yorumu tüm katılımcıların duyacağı kadar yüksek sesle dile getirilmedi, ancak bu, Coeure'nin böyle bir şey söylemediği anlamına da gelmiyor.

ATM'LERE HÜCUM

Üst düzey üç banka görevlisi, Yunanistanlı mevduat sahiplerinin önceki gün bankalardan 1 milyar euronun üzerinde para çektiğini belirtti. Reuters'e açıklamalarda bulunan yetkililer, Pazartesi ve Perşembe arası çekilen paranın 3 milyar euroya yaklaştığını belirterek, bunun nisan sonu itibarıyla Yunan bankalarında hanehalkı ve şirketlere ait mevduatın yüzde 2.2'sini oluşturduğunu belirtti.

Yunanistan Başbakanı Çipras, sözde Yunanistan sorununun, tüm AB'nin sorunu olduğunu savunarak, "Bir fırtınanın ortasındayız. Ancak biz deniz kenarında yaşayan insanlarız, bu fırtınadan korkmuyoruz" dedi.

Yunanistan anlaşma yapmadığı takdirde, IMF'ye haziran ayında ödemesi gereken 1.54 milyar euroluk ödemeyi de gerçekleştiremeyecek. IMF Başkanı Lagarde, zirve 30 Haziran'dan sonraki herhangi bir tarihi kabul etmeyeceklerini söylemişti.

Yunanistan'da yaşanan gelişmeler ülkenin en büyük geçim kaynağı turizmi de etkiliyor. Sektör kaynakları gelecek döneme ilişkin rezervasyonların yavaşladığını belirtirken, gelen turistlerin de artık Yunan bankacılık sistemine güvenmediklerini ve bu yüzden daha çok odada kasaların olduğu otelleri seçtiğini ifade ediyor. Tatilciler böylece olası bir krizden korunmak için 7 günlük nakit parayla gelip bu parayı odadaki kasada tutuyorlar.

Yunanistan'daki krizle ilgili Barclays'in yayımladığı bir grafik, insanların bankacılık sektörüne olan güvensizliğini ortaya koyuyor. Buna göre bankalardaki mevduat miktarı 2009 başındaki 225 milyar euro seviyesinden bugüne neredeyse 125 milyar euroya kadar geriledi. Aynı şekilde ülkede dolaşımdaki banknotların mali değeri de aynı süre içinde 20 milyar eurodan 45 milyar euroya yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası ve IMF verilerine göre, Yunanistan'ın toplam borcu 320 milyar euro ve milli gelirin yüzde 177'ine tekabül ediyor. Yunanistan'ın kurtarma paketine ödemesi gereken 240 milyar euro borçlarının en büyük bölümünü oluşturuyor.
AKŞAM

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35