USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yemin töreni ne zaman yapılacak?

TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven'in "milletvekili seçim sonuçlarının açıklanmasının 11-12 gün süreceğini" açıkladığını anımsatarak, "Dolayısıyla biz 19-20 Haziran gibi ant içme töreninin gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

Yemin töreni ne zaman yapılacak?
08-06-2015 22:46
Google News

Neziroğlu, yeni milletvekillerinin kayıt işlemlerinin yapılacağı TBMM Şeref Holü'nde "kayıt süreci ve sonrasındaki işlemler ile TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı seçimleri" hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Neziroğlu, TBMM İdari Teşkilatı olarak 25. Dönem için hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.

Son kontrollerini yaptıklarını ve bugünden itibaren de milletvekillerini beklediklerini belirten Neziroğlu, görevlilerin, il seçim kurulundan mazbatasını alarak Meclis'e gelen milletvekilini kampüsün üç dış kapısında karşılayacağını söyledi. Neziroğlu, milletvekillerinin kaydın yapılacağı şeref holünde de çiçek ve çikolata ile karşılanacağını kaydetti.

Neziroğlu, daha sonra milletvekillerinin mazbatalarının teslim alınacağını ifade ederek, "Milletvekillerinin doldurması gereken formları biz daha önce valiliklere göndermiştik, milletvekilleri o formları burada teslim edecek. Eğer eksiklikler varsa onlar tamamlanacak. Daha sonra milletvekillerinin Genel Kurul'daki oylama ve yoklama için parmak izleri alınacak, banka hesabı açılacak, araç kartları için bilgiler alınacak. Milletvekili rozeti de alabilecek" dedi.

Geçen dönemden farklı olarak bu dönem farklı bir uygulamalarının olduğunu belirten Neziroğlu, "Yeni oluşturduğumuz stantlarda milletvekillerine 'yasama el kitabı' ve 'milletvekili danışmanın el kitabı' gibi, hem yasama denetim süreçlerini anlatan hem de idari teşkilat faaliyetlerinden bahseden bazı kitapları takdim edeceğiz. Milletvekillerimiz ek bilgi almak isterse, stantlarda arkadaşlarımız hazır olacak. Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'nda yasama uzmanı arkadaşlar, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler stantında görevli arkadaşlar, başhekimlikte görevli arkadaşlar, Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nda görevli arkadaşlar milletvekillerini bilgilendirecek. Daha sonra fotoğraf çekimi olacak. Böylece buradaki kayıt süreci tamamlanmış olacak" diye konuştu.

İrfan Neziroğlu, geçici Başkanlık Divanı oluştuktan sonra bütün siyasi parti gruplarının temsilcilerinin olacağı, isteyen milletvekillerinin de katılacağı toplantıda odalar için kura çekiminin yapılacağını belirtti.

- "Milletvekillerini en iyi şekilde karşılamanın gayreti içinde olacağız"

"Koalisyon olursa Başbakan ve Başbakan Yardımcısı için iki ayrı oda tahsis edilecek mi, yoksa farklı bir durum mu olur?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bunlar tabi Başkanlık Divanı'nın karar vereceği şeyler. Biz idari teşkilat olarak öncelikle bu karşılamayı en iyi şekilde yapmanın gayreti içinde olacağız. Daha sonra da ant içme töreni olacak. YSK Başkanı, 'sonuçların açıklanması 11-12 gün sürer' dedi. Dolayısıyla biz, 19-20 Haziran gibi ant içme töreninin gerçekleşmesini bekliyoruz. En yaşlı üyenin başkanlığında, en genç iki Katip Üyenin kürsüde olacağı bir tören olacak. Ant içme töreni tamamlandıktan sonra, Meclis Başkanının seçim süreci başlayacak. Anayasa ve İçtüzük gereği, ant içme günü dahil 5 günlük bir adaylık, bu süreç dolduktan sonra da 5 günlük seçim süreci olacak.

Bu seçim sürecine Danışma Kurulu'nun önerisi üzerine Genel Kurul karar veriyor. Başkanlık seçimi 4 tur olacak, '4 turun ilk iki turu hangi gün olacak, hepsi tek gün mü olacak?...' Bunlara karar verildikten sonra süreç tamamlanacak. İlk iki turda üçte iki, üçüncü turda salt çoğunluk aranacak, dördüncü tura ise üçüncü turda en fazla oyu alan iki aday kalıyor. Bu turda en fazla oyu alan aday, Meclis Başkanı seçilmiş oluyor. Meclis Başkanı seçildikten sonra da yine Danışma Kurulu toplantısı yapılacak ve Başkanlık Divanı'nın üye sayısı belirlenecek. Başkanlık Divanı'nın üyeleri genelde 16-17 civarında oluyor. Başkanvekilleri, katip üyeler, idare amirlerinin dağılımı belirlenecek. Bunların partilere göre dağılımları kararlaştırılacak."

İrfan Neziroğlu, Danışma Kurulu'nda ayrıca komisyonların kaç milletvekilinden oluşacağına ve hangi partiye kaç üyelik düştüğüne karar verileceğini belirtti.

"En yaşlı üye ile en genç üyelerin isimlerinin belli olup olmadığının" sorulması üzerine Neziroğlu, "Birtakım isimler dolaşıyor ama biz YSK'dan istediğimiz kesin liste geldikten sonra bunu resmen belirliyoruz" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33