USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yıldırım değişiyor, dönüşüyor…

Yıldırım değişiyor, dönüşüyor…
21-11-2023

Yıldırım Bursa’nın alan olarak yüzde 1’ini kaplamasına karşın nüfusun yüzde 20’siin barındıran bir ilçe… Sosyal donatı alanı (Parklar, sağlık birimleri, okullar; mahalle konakları, spor ve kültür, sanat alanlar) ayrılan yerler çok azdır. Çoğunlukla kamulaştırma ve son yıllarda da kentsel dönüşüm vasıtasıyla üretilmektedir…

Üstüne üstlük Yıldırım’da  pek çok mahalle iç ve dış göçle çarpık bir şekilde oluşmuştur… Dar gelirlisi, sıfır gelirlisi, yoksulu boldur. Kalabalık ailelerde anneler sofraya çok yendiği  taze ekmek koymazlar; ekmekler devir daim halinde bayatlatılıp sofraya konulur…   Göç mahallerinde emekli maaşı olanlar ile fabrikalarda çalışanlar durumu iyi olarak nitelendirilir.

Emirsultan, Yeşil, Şıble, İpekçilik, Teleferik, Yenimahalle, Yıldırım Külliyesi civarı, İncirli ile yüksek heyelan riski taşıyan Mollaarap ve Temenyeri gibi Eski Bursa mahalleleri de Yıldırım’dadır…

Velhasıl Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz tabir caizse dar alanda paslaşarak hizmet üretmektedir…

Dün Barış Manço Kültür Merkezi’nde Yıldırım Belediyesi’nin 5 yıllık hizmet yelpazesinin özetlendiği bir basın toplantısı vardı

 “Ne varsa Yıldırım’da Var. Yıldırım’ın Geleceği İçin Biz Varız” mottosuyla gerçekleştirilen programa AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı İrfan Akkaya, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Rüştü Maviçiçek ile belediye bürokratları da katıldı…

Başkan Oktay Yılmaz  hazırlanan tanıtım filim eşliğinde 5,5 yıllık Belediye Başkanlığı dönemini  bir saate sığdırdı.

Çok güzel bir sunum hazırlanmış; özellikle de 2023’ün Yıldırımlı çocuk ve gençlerin hayallerinin 2053 yılında gerçeğe dönüştüğü kurgu gerçekten iyiydi. Tanıtım filmini kim hazırlamışsa başarılı bir işe imza atmış… Yıldırım’da yapılan farklı alandaki pek çok hizmeti de filme kısa geçişli de olsa sığdırmayı başarmışlar.

Ben de Yıldırım ahalisindenim. 12 yıldır İncirli’de oturuyorum. Mahallemde rutin hizmetlerin dışında belediyenin varlığını hiç hissetmemiştim. 

Son üç yıldır belediyenin varlığını hissediyoruz. Mahalle temizleniyor, çöp konteynırları ilaçlanıyor; durakların oradaki havuz ve etrafı sık sık temizlenip ilaçlanıyor.

Ağaçlar budanıyor, İncirli Caddesi’nin Yeşilyayla istikametindeki uç noktasındaki alanda kamulaştırma ile elde edilen alana İncirli Meydanı ve parkı yapıldı. Orada sıcak yaz akşamlarında mahalleli nefes aldı.

Yıldırım’da  11 kentsel dönüşüm projesi, 1 milyon metrekare yeşil alan, 7 kapalı pazar alanı, 31 yeni park, 22 spor yatırımı ve 3 kütüphane  ilçeye kazandırıldı.

 

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, ‘5 Yıllık Değerlendirme ve Bilgilendirme Toplantısı’ düzenledi. Barış Manço Kültür Merkezi’nde “Ne varsa Yıldırım’da Var. Yıldırım’ın Geleceği İçin Biz Varız” mottosuyla gerçekleştirilen programa basın mensuplarının yanı sıra AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı İrfan Akkaya, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Rüştü Maviçiçek katıldı.

Başkan Oktay Yılmaz yaptıkları her işte, ürettikleri her projede merkeze insanı alan bir yaklaşımla hareket ettiklerini, i. Bu yaklaşıma kentin ana unsuru olan insanı merkez alan ‘Yeni Yıldırım Yaklaşımı’ olarak adlandırdıklarını anlattı…

Başkan Yılmaz şunları söyledi:

 “Hedefimiz Yıldırım’da yaşayan 655 bin 806 hemşerimizin her birinin ihtiyacını, beklentilerini en doğru şekilde tespit etmek ve onlara en iyi hizmeti en kısa zamanda ulaştırmak.

Bu noktada belediye olarak kendimize hiçbir zaman sınır koymadık, koymuyoruz. ‘Halka hizmet hakka hizmettir’ şiarıyla temel yerel yönetim hizmetlerinin yanı sıra, eğitimden sağlığa, spordan sanata, emniyetten tarihi kültürel varlıkların korunmasına kadar her alanda gayretle çalışıyoruz.

Değerlerin şehri Yıldırım’a hizmet üretiyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana ciddi atılımlar gerçekleştirerek kentimize değer katacak birçok proje ürettik…”

Yıldırım Belediyesi İmar Uygulama Planları ve kentsel dönüşüm alanında çok ciddi çalışmalara imza attı…

Misal… 10 bin hak sahibine tapuları teslim edilmiş. Başkan yılmaz, kısa süre içerisinde bu sayının 40 bine çıkacağını anlattı…

Başkan Yılmaz “bu şehir için adeta sessiz bir devrimdir. Bu uygulamalar ile 68 bin metrekare spor alanın, 36 bin metrekare sağlık alanını, 680 bin metrekare yeşil alanını, 93 bin metrekare sosyal ve kültürel alanı, 78 bin metrekare cami alanını ve 250 bin metrekare okul alanını bedelsiz olarak ilçemize kazandırdık” dedi…

Ulaşım alanındaki en ciddi çalışmalardan ibri ise Ankara Yolu’na oluşturulan iki alternatif:

Başkan Oktay Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre;

“Bunlardan bir tanesinde Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte, Haşim İşcan Caddesi’nden Kestel Çimento Fabrikası’na kadar gidilebilecek bir alternatif güzergâh oluşturuyoruz.

İlerleyen zamanlarda ise Yakın Çevre Yolu’nu Gürsu’daki 35’lik yola bağlayacağız. Yine dikey yollarımıza da alternatif güzergâhlar oluşturuyoruz…”

Yıldırım  Belediyesi’nde bu dönemde mahalle park ve meydanlarının yanı sıra büyük parklar, koruluk içerisinde sosyal tesisli dinlenme ve piknik alanları da üretildi.

Şehrin yüzde 1’inde Başkan Yılmaz, “Daha göreve geldiğimiz gibi Yıldırım’a kişi başı bir metrekare yeşil alan kazandırmayı taahhüt ettik. 663 bin metrekareye tekabül hedefimize kısa süre içerisinde ulaşınca bu sefer hedefimizi 1,5 milyon metrekare olarak güncelledik.

Bugün itibari ile bunun 1 milyon metrekaresini tamamladık.  Bu minvalde 78 proje uyguladık. Balaban Orman Parkı ve Cumalıkızık Orman Parkı ile birlikte 31 parkı ilçemize kazandırdık, 40’ını ise yeniledik.

Yeşil alan üretmek kadar çevreyi ve yeşili korumak da çok önemli. Bu düşünceyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde başlatılan sıfır atık çalışmalarıyla, Bağımsız Atık Timleri’nden Mama Üretim Tesisi’ne, Kompost Tesisi’nden eğitim çalışmalarına 12 çevre projesi hayata geçirdik…”

İKİ YENİ KÜTÜPHANE MÜJDESİ

 Başkan Yılmaz şunları anlattı:

“Yıldırım’da haftada bir gün kullanılan bir toplantı salonunu 7 gün 24 saat çalışan uyumayan kütüphaneye dönüştürdük. 50 bin üyesi olan kütüphanemiz 650 bin misafir ağırladı. 20 bin eserin bulunduğu kütüphanemizde sınırsız internet himmetimiz, çay- çorba ikramımız bulunuyor. Mimar Sinan Uyumayan Kütüphanesi ve Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesi’ni hizmet açtık. Kısa süre içerisinde Karapınar ve Karaağaç Mahallelerimize de kütüphaneler kazandıracağız. Yine bu süreçte 22 yeni spor tesisini ilçemize kazandırdık. Bursa’nın en büyük spor kompleksi Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi gibi büyük spor komplekslerinin yanı sıra kadınlarımıza özel 5 yeni spor merkezi, gençlerimiz için 8 spor sahası hizmete açtık. Tesislerimizde 240 bin hemşehrimize spor ve eğitim hizmeti verdik. Katıldıkları her müsabakada göğsümüzü kabartan evlatlarımız 3 bin 400 madalya ve 197 kupa kazandı. Çocuklarımız ve gençlerimizin gelişimi için çalışıyoruz…”

Ayrıca 5 adet 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ve 4 Aile Sağlığı Merkezi’ni hizmete açılmış, 3 ASM inşaatı da devam ediyor…

32 BİN 763 KİŞİYE İŞ

Yıldırım’da genç nüfus oldukça fazla ve işsizlik ciddi bir sorun… Yıldırım Belediyesi’nin istihdama yönelik çalışmaları izlediğim konulardandır.  Çok sayıda istihdam garantili kurslar açıldı, binlerce genç meslek ve sahibi oldu. Engelli bireylere de özel bir ilgi gösteriliyor.

KADIN, GENÇ, ÇOCUK DOSTU BELEDİYE

Yıldırım İstihdam Merkezi’miz bin 535’i özel birey olmak üzere, 32 bin 763 kişinin istihdama edilmesini sağladı…
Yıldırım Belediyesi en kadın dostu belediye; 12 kadın kooperatifi ile Bursa’nın en çok kadın kooperatifine sahip ilçez. 8 ticari kooperatifin bir araya gelmesiyle şimdi de Sınırlı Sorumlu Gülçiçek Hatun Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kuruldu. Yine 25 mahallemizde bulunan Kadın Eğitim ve Girişimcilik Merkezlerimiz ile meslek sahibi olmak isteyen kadınlara Yıldırım Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi ile gençlerimize eğitimler veriliyor…

Kadına yönelik çalışmalarda ve verdiği destekte Yıldırım Belediyesi Bursa’da lider konumda…  

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?