USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yatırımcılar ihtiyatlı

02-05-2023

Londra’da bakır fiyatları, gevşek doların desteği ile erken Asya işlemlerinde hafif yükseldi, ancak Çin’in cansız ta­lebi ve yapılacak FED toplantısı öncesinde yatırımcıları ihtiyatlı davranmaya itti. Londra Metal Borsası’nda üç ay vadeli bakır, iki haftanın en düşük seviyesi olan 8.726,50 dolar/tonu gördükten sonra, TSİ’de %0,2 artışla 8.746,50 dolar/tona yük­seldi. Ancak Shanghai Vadeli İşlemler Bor­sası’nda Haziran bakır kontratı, %0,4 düşüşle 68.150 yuan/tona (9.875,24 dolar) geriledi.

ABD dolar endeksi, bir gecede %0,4 düştü ve erken Asya işlemlerinde on gü­nün en düşük sevi­yesi olan 101,19‘u gördü.

Öte yandan yatırım­cılar, FED’in bir sonraki politika hamlesi hak­kında daha fazla ipucu sağlayabilecek ABD ekonomik verilerinin bir karışımını bekliyor.

ABD’de hem Dallas FED‘in iş aktivite endeksi hem de Nisan ayı imalat üretim endeksi beklenti­lerin altında kaldı ve ABD ekonomisindeki yavaş­lama endişelerini artırdı. Bunun yanında Çin’deki zayıf talep ve ABD Hazine Bakanlığı’nın önümüzdeki aylarda borç limitini aşabileceğine dair artan endişe­lerin de metal fiyatlarını sınırladığı bildirildi.

LME’de alüminyum %0,3, nikel %1,1, kur­şun %0,2 ve kalay %0,8 düştü, çinko %0,4 arttı.

Dalian ve Singapur’da demir cevheri vadeli işlemleri, Çin devlet planlamacısından gelen başka bir fiyat uyarısının piyasa duyarlılığına baskı yapmasıyla düştü. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), demir cevheri piyasasını yakından izleyeceğini ve irrasyonel fiyat artışlarını sınırlamak için ilgili depart­manlarla birlikte adımlar atacağını açıkladı. Dalian Emtia Borsası’nda (DCE) Eylül vadeli demir cevheri, TSİ 06.20‘de %1,15 düşüşle 776 yuan/tona geriledi. Demir cevheri fiyat­ları bu yıl şimdiye kadar yaklaşık %2 arttı. Singapur Borsası‘nda, Mayıs va­deli demir cevheri, TSİ 06.10‘da %0,61 düşüşle 117 dolar/tondan işlem gördü. Öte yandan Çin’in beklenen­den güçlü ekonomik büyümesi, ikinci çeyrekte daha az teşvik politi­kası olacağı endişelerini artırdı ve demirli metal piyasası üzerinde baskı oluşturdu.

Shanghai Vadeli İşlemler Bor­sası’nda inşaat demiri %0,4 düşüşle 3.936 yuan/tona gerilerken, sıcak haddelenmiş rulo %0,54, filmaşin %0,5 düştü. Paslanmaz çelik %0,75 arttı. Çinli Zhejiang Huayou Co­balt, Filipinli bir maden şirketiyle ortaklaşa Filipinler’in üçüncü ni­kel cevheri işleme tesisini inşa etmek istedi­ğini açıkladı. Kaynaklar, komşu Endonezya’da yüksek basınçlı asit liç tesisleri inşa etmek için anlaşmalar imzalayan Huayou‘nun, Filipinler‘de de bir yerel nikel cevheri üretici­siyle ortaklaşa benzer tesis inşa etmek için ke­şif görüşmelerinde bulunduğunu bildirdi. Huayou, konuyla ilgili henüz açıklama yap­madı. Filipin Ticaret Müsteşarı Ceferino Ro­dolfo, biri Çinli ve diğeri Çinli olmayan iki po­tansiyel projeye baktıklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?