USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yangın ve endüstriyel tesisler (1)

08-05-2023

Ülkemiz afetler yönünden kritik bir bölgede bulunuyor. Bunların başlıcaları deprem, sel, orman yangınları. Ku­raklık bir başka felaket. Bu yazıda yine büyük kayıplara neden olan, endüstriyel tesislerdeki yangın konusuna değinmek isti­yorum. Bu tür yangınlara sıkça rastlıyoruz. Hatta bazılarını tel­evizyonlardan canlı olarak izliyoruz. Peki, endüstriyel yangınlar neden oluşuyor? Nasıl önlemler alabiliriz? Bunlara bir bakalım.

-YANICI, PARLAYICI SIVI VE GAZLAR: Bu etkenlerin bulun­duğu ortamlarda doğal olarak yangın tehlikesi vardır. Bu tehli­kelerden meydana gelecek riskleri azaltmak için şu önlemler alınmalıdır:

-Tesiste kullanılan her sıvı ve gazın kimyasal özelliklerini bil­mek gerekmektedir. Parlama noktası, tutuşma noktası, patlama limitleri gibi özellikler çalışanlar tarafından bilinmeli ve kullanım sırasında dikkate alınmalıdır.

-Yanıcı sıvı ve gazların depolanması ve işletme içine alın­ması için belirlenmiş katı kurallar bilinmeli ve kesinlikle uygu­lanmalıdır. Bunların miktarı, üretim alanlarında sadece bir vardiyada tüketilecek kadar olmalıdır.

-Isı ve ateş kaynaklarından güvenli uzaklıklarda bulunma­sına özen gösterilmelidir. Yangına müdahale edebilmek için gerekli kişisel koruyucu ekipman ve uygun tipte yangın sön­dürücü maddelerin önceden iş yerinde bulundurulması sağ­lanmalıdır.

-PATLAYICI TOZLAR: Genellikle; gıda, ahşap ve kimyasal te­sislerde, metal işçiliğinde, ilaç ve hemen hemen tüm diğer sa­nayi iş kollarında yangının başlıca nedenlerinden biridir. Tutuşma tehlikesi taşıyan yanıcı katı maddeler toz halindey­ken patlayıcı ortam meydana getirir. Patlama; yanmanın özel bir halidir ve çok hızlı biçimde gerçekleşen yanma sonucu genleşen gazların oluşturduğu basıncın, içinde bulundukları kapalı hacmin mukavemetini aşması sonucu ortaya çıkan yı­kıcı etkiye denmektedir. Önlemek için öncelikle tozlu ortam­larda patlayıcı kısımları belirleyecek “Patlamadan Korunma Dokümanı” hazırlanmalı, enerji kaynaklarının seçimi buna göre hazırlanmalıdır. Patlamayı başlatmaya yeterli seviyede enerjiye sahip bir tutuşma kaynağı olmamalıdır.

Toz patlamasının etkilerine karşı kurulacak mühendislik ön­lemleri tasarlanırken; toza özel patlama basıncının artış hızı mutlaka belirlenmelidir. Örneğin, kömür öğütme tesislerinde 8 bar basınca göre tasarım yapılır.

Toz patlaması tehlikesi olan ortamda kullanılacak teçhizat seçilirken elektriksel özellikler yanında, teçhizat yüzey sıcaklığı önemlidir ve toza uygun olarak belirlenmelidir.

Yaşanmış patlamaların toz madde cinsine göre dağı­lımı: Gıda: %23, Ahşap: %24, Metal: %20, Plastik: %14, Kömür: %8, İnorganik: %4, Diğer %7.

-MAKİNE VE DONANIMLAR: Düzenli olarak bakımı yapıl­mamış arızalı makine ve donanımlar da endüstriyel tesis yan­gınlarının temel nedenlerindendir. Isıtma ve sıcak iş donanımları en büyük sorunlar arasındadır. Özellikle uygun şe­kilde kurulmamış, işletilmeyen ve bakımı yapılmayan endüstri­yel fırınlar sıkça yangına neden olmaktadır. Ayrıca, herhangi bir mekanik donanımdaki hareketli parçalar arasındaki sürtünme nedeniyle meydana gelen ısınma da yangın tehlikesi olabilir. Makinelerin çalıştırılmasında kapasite sınırlarına dikkat edilmeli­dir. Makine ve donanım yangınları nasıl önlenir? Bu tür yangın­ların önleme stratejileri üç ana kategoriye ayrılır.

-Farkındalık: Varlığı bilinmeyen risklerin, önlenmesi de mümkün olmaz. Çalışanlara güvenlik bilinci eğitimi verilerek, tesiste herkesin neye dikkat etmesi gerektiği, tehlike kaynakla­rının ve risklerin nasıl kontrol edilmesi gerektiği anlatılmalıdır.

-Temizlik ve Tertip, Düzen: Üretim alanlarındaki makine parkının tertiplenmesi ve düzenli tutulması, araç gereçlerin yerinde olması önemlidir. Makine ve donanımların etrafı daima temiz olmalı; yağ, toz ve kir birikintileri olmamalıdır. İş yerinde kapalı alanlarda kullanılacak yanıcı, parlayıcı maddeler özel kaplarda muhafaza edilmelidir.

-Periyodik Koruyucu Bakım: Tesislerdeki tüm ekipman ve makineler için; üreticileri tarafından önerilen periyodik koru­yucu bakım prosedürleri takip edilmelidir. Üretim sırasında bakımlar biraz ihmal edilmektedir. Sadece onarım gerekti­ğinde makineler durdurulursa, bu birçok yangının nedeni olur. Düzenli bakımla, aşırı ısınmadan kaynaklı yangın riski az­altılacağı gibi, üretim araçlarının en verimli şekilde çalışması da sağlanacaktır. Konuya devam edeceğim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?