USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ülkemizde, güzel insanlar da var, onların yaptığı güzel işler de!!!

27-03-2023

Televizyonumuzu açtığımızda, günlük gazeteleri oku­duğumuzda önümüze ağırlıklı olarak, zorda olan in­sanlar, kötü olaylar hep ön planda önümüze seriliyor. Sizi bilmem ama bunları ne seyrediyorum ne de okuyorum. İşte bu duygular içinde aşağıda okuyacağınız olayları ve ki­şileri, yazımın başlığı altında sizlerle buluşturuyorum, evet ülkemizde, güzel insanlar da var, onların yaptığı güzel işler de.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ nedeniyle Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, programı değiştirerek, ül­kemizin yaşadığı felaketin acısını taşıyan özel bir konser verdi. Konseri yöneten orkestra şefi bir bayandı, NİSAN AK. Çalınan eserlerde orkestraya dört bayan sanatçımız­dan oluşan bir grup da eşlik etti, NEMETH KUARTET. Tabii yıllardan beri çok değerli konserler icra eden orkestramız sanatçıları içinde de değerli bayan sanatçılarımız da var. Konseri izlerken, konser broşüründe okuduğum bu sanat­çılarımıza ait bilgiler beni çok etkiledi, yüreğimdeki dep­rem felaketi acısını adeta azalttı ve bu sanatçılarımızı sizlere de tanıtmak kararı aldırttı, inanıyorum okuduğu­nuzda sizler de onlarla gurur duyacaksınız, gelin şimdi onları daha yakından tanıyalım;

NİSAN AK, 2019 yılında Forbes Türkiye tarafından, otuz yaş altı en başarılı otuz isme yer verilen ‘’30 under 30’’ kulübüne seçilme ayrı­calığına erişen orkestra şefi, eğitimci ve besteci. Halen Columbia, Güney Caroli­na’daki Bruch Oda Orkestrası’nın müzik direktörüdür. De­vamlı şeflik pozisyonlarının yanı sıra, Aiken Senfoni Orkestrası’nın ikinci şefliğini sürdürmektedir, College of Charleston’da da ders vermektedir. İstanbul doğumlu olan Nisan Ak, yüksek lisans eğitimine kadar Türkiye’de eğiti­mini sürdürdü. İlk bestesinin prömiyeri 15 yaşındayken ya­pılan Nisan AK, özellikle lisans seviyesindeki çalışmalarında besteciliğe odaklandı ve Türkiye’deki gençlik festivalle­rinde besteleri seslendirildi. City of New York’ta yüksek li­sans eğitimini tamamlarken yılın öğrencisi seçildi. 2019’da Washington D.C.’deki Smithsonian Müzesinden sipariş alan bestecinin yazdığı eserin ilk seslendirilişi yine müzede ya­pıldı. Yüksek lisans eğitimine devam ederken South Caroli­na’ya davet edilen Nisan AK, tam bursla ve eğitim asistanlığı maaşıyla sürdürdüğü doktora çalışmasını 2020 yılında tamamladı. Türkiye’nin yanı sıra Kuzey Amerika ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde konserler yöneten Dr. AK, 2019 Ekim ayında ilk Meksika konserini verdi. Nisan AK eği­timci kişiliğinin bir parçası olarak klasik müziğin erişilebilir­liğine çok önem veriyor ve müziği sade bir dille, akademik dillerden arındırılmış olarak anlattığı videolarla daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca her vesile ile kadın li­derlerin görünürlüğünü artırmak için çeşitli çalışmalar sür­dürüyor.

NEMETH KUARTET topluluğu Türkiye’nin en aktif kon­ser veren oda müziği guruplarından biri olup, alanında seçkin sanatçılardan Gülen Ege Serter(keman), Şeniz Ser­ter(keman), Pınar Basalak (viyola) ve Mutlu Varlık Kocaili’den (çello) oluşmaktadır. 2013 yılından beri aktif konser veren topluluk is­mini, Anadolu Üniversitesi Dev­let Konservatuarı’nda kendilerini müziğe başlatan ve 1995 yılında geçirdikleri trafik kazasında hayatlarını kaybeden Macar sanatçılar Istvan Nemeth ve Katalin Nemeth’ten al­maktadır. Nemeth Kuartet, Moskova’da, New York’ta, Lef­koşe ve Girne’de, Frankfurt’ta, Gürcistan’da, Buenos Aires’te ve Macaristan’daki konserlerinin yanı sıra 2016 yılında Pa­nama’da Panama Senfoni Orkestrası ve 2018 yılında Saray­bosna’da Saraybosna Filarmoni Orkestra eşliğinde verdiği konserlerde ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil etmişler­dir. 2019 yılında Amsterdam’da düzenlenen Uluslararası Yaylı Kuartet Bienali’ne katılarak dünyanın ünlü sanatçıla­rıyla beraber çalışmışlardır.

Ülkemizde de, Eskişehir Büyükşehir Senfoni Orkestrası ve Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde konser­ler vermişlerdir.

Türkiye’nin farklı şehirlerinde konser vermeyi amaç edin­miş ve her yıl konser programlarına en az bir yeni şehir ek­leyerek, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Ankara, Batman, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne, Samsun, Balıkesir gibi farklı şehirlerde konserler vermektedirler.

Dünya Kadınlar Günü nedeniyle verilen konser vesile­siyle, ülkemiz sınırlarını aşan bu değerli sanatçılar, toplu­mumuzun yeteneklerini önümüze seriyorlar. Aslında klasik batı müziği ülkemizde çok popüler olan bir sanat dalı değil, ama insanımız yetenekleriyle dünyada bu sanat da­lına ismimizi yazdırabiliyorlar. Çok sıkıntılı günler yaşarken onların varlıkları, onların başarıları, toplumumuzun yete­neklerini önümüze seriyor ve yer küre üzerindeki varlığı­mızı güçlendiriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?