USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk Metal masadan kalktı, uyuşmazlık tutanağı tutuldu

Türk Metal masadan kalktı, uyuşmazlık tutanağı tutuldu
22-11-2023

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasındaki Grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri 26 Eylül’den buyana sürüyordu…

Son görüşme ise bugün (22 Kasım’da) MESS Genel Merkezi’nde gerçekleşti… Sözleşme 140 bin civarında metal işçisini ilgilendiriyor…

ANLAŞMA SAĞLANAN MADDELER

Türk Metal Sendikası tarafından yapılan açıklamada TİS görüşmelerinde bugüne dek 5 oturumda 46 ana madde, 5 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 54 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 1 yönetmelik üzerinde anlaşma sağlandığı yer aldı.

ANLAŞMA SAĞLANAMAYAN  MADDELER

Anlaşma sağlanamayanlara gelince;

33 ana madde, 47 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 83 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelik…

Türk Metal Sendikası Genel Merkezi’nin basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddeler başta gelmektedir.

Sendikamız Türk Metal, bugüne kadar yürütülen bütün sözleşme müzakerelerinde olduğu gibi, bu sözleşme sürecinde de sosyal diyalog anlayışıyla hareket etmiş, çalışma barışını bozucu uzlaşmaz bir tavır ortaya koymamıştır.

Türk Metal sözleşmenin, günün ekonomik koşullarının gerektirdiği bir şekilde masada bitirilmesi için elinden gelen çabayı ortaya koymuştur.

Ancak Sendikamızın bu duyarlı ve yapıcı yaklaşımı karşısında, ne yazık ki muhatabımız olan MESS bugün yapılan oturumda Türk Metal’in kabul edemeyeceği bir teklifte bulunmuştur.”

MESS HER TİS DÖNEMİNDE  SÖZLEŞMENİN 3 YILLIK OLMASINI İSTİYOR

Bu teklifin ne olduğuna gelince… MESS son 3 TİS görüşmesinde temcit pilavı gibi sürekli sözleşmenin 3 yıllık olmasını talep etmişti…

Ancak enflasyonun belirsizliğini koruduğu, ücretlerin yüksek enflasyon karşısında eridiği bir dönemde sendikaların bu teklifi kabul etmesi olası gözükmüyor.

Türk Metal Sendikası’nın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

MESS öncelikle sözleşmenin üç yıllık olmasını talep etmiş, Sendikamızın ücret artışı teklifine karşılık olarak da, ilk 6 ay için yüzde 35, diğer 6 aylık periyotlar için TÜFE oranında artış önermiştir.

Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 65, 2 ve 3. yıllar için de TÜFE oranı kadar artış teklif edilmiştir. MESS ayrıca, bazı esnek çalışma düzenlemelerinin sözleşmeye dahil edilmesini ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını düzenleyen maddenin sözleşmeden çıkarılmasını da talep etmiştir.

Türk Metal Sendikası, sergilenen bu uzlaşmaz tutum nedeniyle sözleşme masasını terk etmiş, uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlatmıştır…”

DEMOKRATİK VE  MEŞRU EYLEMLER

Türk Metal Sendikası yaptığı açıklamada yasaların öngördüğü hükümler gereğince arabuluculuk sürecinin tamamlanmasını bekleyeceğini, bu sürecin sonunda MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımının devam etmesi halinde ise demokratik ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyeceğini bildirirken…

METAL İŞÇİLERİNE REVA GÖRÜLEN TEKLİF KABUL EDİLEMEZ

Şu mesajı verdi:

“Ülkemizin bir ekonomik krizden geçtiğinin, artan enflasyon nedeniyle hayatın her geçen gün pahalandığının, başta ücretliler olmak üzere halkımızın geçim sıkıntısı yaşadığının bilincinde olan Sendikamız, böyle bir dönemde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşımı kabul etmemektedir. Sendikamız buna karşı tavrını açıkça ortaya koymuştur.

Türk Metal Sendikası, üyelerinin sendikamıza emanet ettiği alın terlerine halel getirmemeye, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermemeye kararlıdır.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?