USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk Dünyası’nın medya buluşması

Türk Dünyası’nın medya buluşması
21-12-2022

Bildiğiniz üzere Bursa 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti idi… Bu unvanı geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’ın 28 yıllık işgalden sonra kurtarılan kültür ve sanat şehri Şuşa’ya devretti...

Bursa’nın Kültür Başkenti olarak üstlendiği etkinlik takviminin sona erdiğini düşünmüştüm... Ancak Türk Dünyası Yeni Nesil Medya Çalıştayı anladığım kadarıyla etkinliğin son halkası…

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen Türk Dünyası Yeni Nesil Medya Çalıştayı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Hüdavendigar Salonu’nda iki oturum halinde gerçekleşti…

Çalıştaya Bursa yerel basınının yanı sıra Türkiye’den ve Türk dünyasından gazeteciler katıldı…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş çalıştayın açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Her ne kadar Türk Dünyası Kültür Başkentliğini Azerbaycan’ın Şuşa kentine devretsek de, gönül coğrafyasına hitap eden etkinliklere devam ediyoruz…

Bu düzenlediğimiz çalıştay da Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında planlanan bir etkinlikti…
Bu çalıştay Türk dünyası içinde ortak bir iletişim dili geliştirilmesi açısından önem taşıyor…”

Günümüzde bilginin hızla tüketildiğine dikkat çeken Başkan Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Teknolojik imkânların çok hızlı gelişimi sayesinde günümüzde bilginin tedavülde kalma süresinin anlık hale geldi. Son yıllarda hayatımıza giren dijital medya sayesinde 7’den 70’e herkes interaktif oldu.

Dijital medya uzakları yakın ediyor, yeni arkadaşlıklar kurmamızı sağlıyor, ürünümüzün, değerlerimizin tanınmasına katkı sağlıyor.

Öte yandan insanı bağımlı hâle getirişi, sanal zorbalık olayları, aldatıcılığı, siber saldırılar gibi birçok olumsuz yönüyle de sorgulanan ve çözüm yolları aranan bir ağ.

Dolayısıyla; insan haklarından ulusal güvenliğe, dijital zorbalıktan nefret söylemlerine, terörizm propagandasından sistematik dezenformasyon hareketlerine, algoritma diktatörlüğünden dijital faşizme kadar yeni medya teknolojileri üzerinden maruz kaldığımız tehditlere karşı ortak bir mücadele vermemiz gerekiyor…”

Başkan Aktaş yeni nesil medyanın doğru ve etkin bir şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekti:

“Kişilerin, kurum ve kuruluşların bu konuda yapabileceği çok şey var. Bu kapsamda çıkarılan dezenformasyon yasası da bilgi kirliliğini ve provokasyonu önleme adına çok önemli bir adım oldu. Yeni dijital çağda medyanın her alanında üretilen nefret söyleminin toplumsal anlamda karşılığı olan, kanıksanmış bir zemininin var olmaya başladığına şahitlik ediyoruz.

Bu sadece ülkemizin sorunu değil artık tüm dünyayı saran küresel bir sorundur. Bu sorunla mücadele etmek elzemdir.

Türk devletleri olarak nefret söylemi ve ırkçılığa karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Ortak platformlar kurarak, ortak söylem ve ortak eylem geliştirip, birlikte hareket etmeliyiz.

Önce ön yargıları kırmalıyız, sonra tehdit diline karşı stratejik aklı devreye sokmalıyız. Biz buna hazırız. Üzerimize düşeni yapacağız.

Biz Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak böyle bir organizasyonla iletişim alanına kurumsal katkımızı sunma çabasındayız…”
Başkan Aktaş Çalıştayda dijital medyanın geleceği ve internet gazeteciliğinin de çalıştayın gündeminde olduğunu anımsatarak “Paylaşılacak bilgi, birikim ve tecrübenin medya alanında faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlara ilham olacağı inancındayım. Buradaki bilgilerin de kamuoyunda yararlı olmasını diliyorum…” dedi…

Çalıştaya video konferans ile katılan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun yeni nesil medyanın haber alma ve üretme süreçlerine getirdiği yeniliklerle bir dönüşüm yaşandığını, bu noktada bireyler, toplumlar ve ülkeler için yeni fırsatlarla birlikte ciddi meydan okumaların da ortaya çıktığını hatırlattı.

Altun sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Bize düşen daima ve sadece hakikat mücadelesi yürütmek olmalı. Türkiye başta olmak üzere Türk dünyasında yer alan ülkeler dezenformasyon gibi yıkıcı faaliyetlere en fazla maruz kalan ülkeler arasında ilk sıralarda geliyor.

Dezenformasyonun dijital mecralarda hızla yaygınlaşması tüm toplumları tehdit ediyor. Bunun farkında olarak ortak vizyon, ortak misyon, ortak dil, ortak davamız etrafında kenetlenerek yeni dijital çağın imkânlarını kullanma ve tehditleri ile mücadele edebilmek için güçlü işbirlikleri ve ortaklıklar geliştirmemiz önem arz ediyor…”

Çalıştay’ın Medyada Dezenformasyon ve Nefret Söylemi ile Mücadele başlıklı ilk oturumunu Namık Göz yönetti… Konuşmacılar ise, Azerbaycan İçtimai TV Türkiye Büro Şefi Ramin Hüseynov, Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Kenan Kıran, Star Gazetesi Gazeteci Sevil Nuriyeva İsmayılov, Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli idi…

Çalıştay’ın ilk oturumunda dijital çağın değil 60 yıl, yarım ve çeyrek asır öncesi Türkiye’sinin geleneksel gazetelerinin dezenformasyona yönelik haberleri gündeme getirildi…

Dijital dezenformasyona yönelik aklımda kalan tek örnek dev ekrana yansıtılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “128 milyar dolar nerede?” tweetiydi…

Öğleden sonraki Dijital Medya ve İnternet Gazeteciliği başlıklı ikinci oturumu Sümeyra Değirmenci yönetirken konuşmacı olarak TRT Haber Dijital Yayın Uzmanı Sercan Türkyılmaz, Kazakistan Radyo ve Televizyon Kurumu muhabiri Aidos Nygymanov, Yeni şafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik, Memurlar.net Genel Yayın Yönetmeni Edip Üzen katıldı…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?