USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Temel doğru atılırsa gelecek de doğru olur

14-02-2023

Deprem ülkemizin bir gerçeği ve ülkemizde yaşa­yan her insan bu doğa olayını mutlaka korku ile yaşamıştır.

1999 Marmara Depremi’ni Mudanya’da yaşamıştım ve beş yıl boyunca, yatma zamanı geldiğinde depremi düşünmediğim tek bir geceyi hatırlamıyorum.

Ayrıca 4 aylık kısa dönem askerlik için gittiğim Erzin­can’da, kışın bir ay çadırda geçirdiğimi ve uykuda yaka­landığımız deprem esnasında herkesin en yakınının ismini sayıklaması ve o esnadaki iniltileri halen daha kulağımda. Ülkemizde herkesin buna benzer deprem hikayeleri vardır ama göçük altında kalan ve yakınlarını depremde kaybeden insanların dramını kimse bilemez.

Bütün bu yaşadıkları­mıza rağmen ve dep­rem yönetmeliğine göre düzenlenen yapı­laşma ve denetim sis­temlerini uygulamayışımızı, ben çok sık çıkan imar afla­rına bağlamaktan başka bir kabahat bile­miyorum.

Burada birilerini suç­lamak için söylemiyo­rum, toplum olarak çıkan aftan memnuniyet duyuyoruz fakat yanlış her zaman yanlış olduğu için yine felakete bizler yakalanıyoruz.

Örneğin Sakarya’da 40 yıl önce bir deprem yaşamış ve bölgenin coğrafik şartları dikkate alınarak iki kattan fazla­sına müsaade edilmemişti ama kısa zaman sonra yaşa­nanlar unutulmuş ve 1999 Marmara Depremi’nde yine yapılan yanlış ve yanlışın üzerine kurulan temeller yıkıl­mıştı. Halen daha da unutulmaya devam ediliyor. Gölcük keza öyle, deprem sonrası çıkartılan yasalar yine erozyona uğramıştı. Bu işlerde ta ki yeniden yaşanacak zamana kadar böyle gidiliyor. Marmara Depremi’nde çıkartılan yapı denetim sistemi nasıl uygulanıyor bilemiyorum.

Mesela ben Marmara Depremi’nden sonra şunları hayal etmiştim…

Gölcük’te, Düzce’de, Sakarya’da yıkılan bir bina ka­mulaştırılarak müze haline getirilsin ki depremi unut­turmasın.

Deprem toplanma alanları tabelalar ile belirtilerek deprem gerçeği unutturulmasın.

İmar affı anayasamıza konularak deprem unutturul­masın…

Neticede yanlışın üzerine kurulan temeler yıkılıyor, tek doğru ise deprem gerçeğidir. Nitekim Antakya böl­gesinde yaklaşık 500 yıl önce olan deprem 6 Şubat 2023 tarihinde yine karşımıza çıktı ve ülke olarak çok acı günleri, çok derinden ve hep birlikte yaşıyoruz.

Burada kimse kimseyi suçlamasın çünkü ülke olarak da çok üzgünüz ve mesnetsiz suçlamalar bütün top­lumu daha da derinden üzüyor. Herkes duygu ve dü­şüncelerini şu acı günlerde içinde saklasın ve metin olalım.

Son olarak başımdan geçmiş bir hikayem ile yazımı bitirmek istiyorum.

2013 yılında ülkemize yatırım yapmaya gelen Japon firması DENSO ile tanıştık ve böylelikle Japon iş mantı­ğını yakından tanıma fırsatım oldu.

Firma yetkilileri İstanbul Dudullu’da bir emlak firması vasıtası ile bina yapısı sağlam kiralık fabrika binası bula­rak, binanın akredite edilmiş bir firmaya analizini yap­tırmış ve bina 7 şiddetinde depreme dayanıklı çıkmıştı. Fakat Japonlar bunu yeterli bulmamış ve 8 şiddetindeki depreme göre fabrikanın içini çelik konstrüksiyonla güçlendirmişlerdi.

Kendilerine “çok güçlenmiş ve burada kimseye bir şey olmaz” diye söylediğimizde kendileri bize şunu söy­lediler.

“Bizim hedefimiz bir şey olmaması değil, 8 şiddetinde bir depremin ardından normal hayatımıza 5 dakika sonra devam etmektir.”

Alınacak çok yolumuz var ve söylenecek sözden çok yapılacak işimiz var diye düşünüyorum.

Temel doğru atılırsa gelecek de doğru olur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?