USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Şuşa: 28 yıllık işgali yaşadı, şimdi  2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti

Şuşa: 28 yıllık işgali yaşadı, şimdi  2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti
10-12-2022

 Azerbaycan’ın en önemli kültür ve sanat merkezlerinden olan Şuşa, 8 Mayıs 1992 yılında işgal edildi…

22 bin Azerbaycan Türk’ü şehir terk etti. Çok sayıda Şuşalı öldürüldü, esir alındı ya da kayboldu… Hocalı katliamının yaşandığı ve Dağlık Karabağ’ın Ermenistan tarafından işgal edildiği zamanlardı…

Şuşa, 28 yıllık işgalden 8 Kasım 2020 tarihinde kurtuldu… Bu satırları yazarken, Bursa’nın bazı kendini bilmezlerin “Keşke Yunan işgalinde kalsaydık” dediği aklıma düştü. Bursa 2 yıl 2 ay esaret altında kalmıştı… Şuşa’nın kurtuluşu için 28 yıl geçmesi gerekti…

1752 yılında Karabağ Hanı Penahali tarafından kurulan ve hanlığa başkentlik yapan Şuşa aynı zamanda Azerbaycan kültürünün, edebiyatının ve müziğinin de merkezi olarak biliniyor

"Kafkasya'nın sanat mabedi", "Azerbaycan müziğinin beşiği" ve "Doğu konservatuarı" denilen Şuşa’da pek çok önemli sanatçı, müzisyen, mimar, ressam ve yazar yetişmiş…

Azerbaycan'da ilk defa profesyonel müzik eğitiminin temelleri atan, opera müziğinin kurucusu, gazeteci, oyun yazarı, eğitimci, müzikolog, d dahi olarak tanımlanan  büyük besteci Üzeyir Bey Hacıbeyli Şuşalı…

Şuşa aynı zamanda  Cabbar Garyagdıoğlu, Gurban Pirimov, Bülbül, Seyid Şuşinski, Han Şuşinski, Reşid Behbudov, Niyazi, Fikret Emirov, Süleyman Alasgarov gibi sanatçıların da vatanı… Gazeteci, yazar, hukukçu Ahmet Ağaoğlu da Şuşalı.

Cami, medrese, hamam gibi şehrin tarihi sivil mimari açısından anıt niteliğindeki yapıları da 28 yıllık işgalde harabeye dönüştürülen kentte yaralar sarılıyor…

Aradan geçen iki yıl içerisinde, Şuşa’yı işgal nedeniyle terk eden Azerbaycan Türklerinin önemli bir kısmı, doğup büyüdükleri kente geri döndü… Azerbaycan devleti kentin tarihi dokusunun onarılmasına, sosyal, kültürel ve sanatsal iklimin yeniden yeşermesine önem veriyor.

Bu kapsamda Şuşa 2021 yılında Azerbaycan’ın Kültür Başkenti ilan edilmişti…

Şimdi de 2023 yılı Türk Dünyası Kültür Başkentliğini üstlendi… 2022 Türk

2022 TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ BURSA UNVANINI ŞUŞA’YA DEVRETTİ

Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkentliğini Şuşa’ya devir teslim töreni Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi…

Törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Vali Yakup Canbolat, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev, Gagavuzya Kültür Bakanı Mariya Maruneviç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ak Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile çok sayıda STK temsilcisi ve Bursalı katıldı…

TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTLERİ KOORDİNASYONU: BURSA

Açılışta konuşan Başkan Alinur Aktaş şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıl Hiva'dan aldığımız emaneti büyük bir gururla Şuşa’ya teslim etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bursa Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğundan bu yana Türk Dünyasını temsil eden pek çok etkinliği hayata geçirdik…

Hem şehrimizi hem ülkemizi en güzel şekilde tanıttık. Çünkü bu aynı zamanda bir turizm faaliyetiydi. 300 milyonluk bir Türk dünyası söz konusuydu.

Aldığımız emaneti can Azerbaycan'a, Karabağ zaferinin nirengi noktası olan Şuşa'ya teslim ediyoruz. Görevimizi tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Bu unvanı ilelebet Bursa olarak taşıyacağız. Son Daimi Konsey'de Türk Dünyası Kültür Başkentleri Koordinasyonu gibi bir görev bize tevdi edildi.

Bursa, Türk dünyası kültür başkentliğini ziyadesiyle hak ediyordu. Bu haklı gururu hep birlikte yaşıyoruz. Bu süreçte katkı ve emek veren herkese yürekten teşekkür ediyorum. Dostluğumuz, kardeşliğimiz, birlik ve beraberliğimiz daim olsun…”

 

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev de Bursa'nın Türk Dünyası Kültür Başkenti olmanın ötesinde bu uygulamaya yeni bir soluk getirdiğine dikkat çekti:

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam ise, Bursa'nın Türk Dünyası Kültür Başkentliği unvanını başarıyla taşıdığını vurguladı…

Bursa Valisi Yakup Canbolat, İpek yolunun önemli güzergahlarından Bursa'nın kadim bir tecrübeye sahip olduğunu anımsattı:

"Biz bu tecrübeye her zaman güvendik. Bu ulu şehir bizi hiç yanıltmadı. Tüm Türk dünyasına başkentlik yapmak babayiğitlik isterdi. Şehrimiz bunu gösterdi. Alnımızın akıyla bu görevi nihayete erdirmiş olduk. Verdiğimiz sözü tutmuş olduk. Hem vazifemizi en güzel şekilde ifa ettiğimiz için hem de başka bir babayiğide teslim ettiğimiz için mutluyuz. Şuşa, emanetin hayırlı başkentliğin kutlu olsun…”

Protokol konuşmaları akabinde TÜRKSOY üyesi ülkelerden gelen halk oyunları ekipleri ve sanatçılar sahne aldı…
Ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov'a Türk Dünyası Kültür Başkenti sembolünü takdim etti…

Bundan böyle 2023 yılı Türk dünyası Kültür Başkenti Şuşa… Hayırlı olsun…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?