USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Su akar yolunu bulur, peki ya çöpler?

04-07-2023

Yağmur bereket, yağmur temizlik... Bazen de gerçeklerin su yüzüne çıkması için vesile... 

Geçenlerde Brüksel kanalının kenarında dolaşırken suyun yüzeyinde köpük köpük yükselen atıkları gördüm. Nedir bu diye araştırırken anladım ki bunlar yağmur sonrası kanalizasyon sisteminden taşanlar. Sistem yağmur sularını taşıyamaz hale gelince kanala boşaltacak şekilde tasarlanmış.

Brüksel kanalının ilk bölümü 16. yüzyıl eseri. Anvers kanalının geçmişi ise 13. yüzyıla dayanıyor. Su taşımacılığının kara taşımacılığına göre 40 kat daha verimli olduğunu keşfetmeleri yeni değil.

Şehir kanalizasyonun acil durumlarda kanala boşalması o zamanlar iyi fikirdi belki. Ama etraf bu kadar beton değilken, toprak suları rahatça emerken tabii. Artık suyun doğal yollardan emilmesi mümkün olmayınca, her büyük yağmurda yaşanan manzara bu.

Bir de çöpler var. Tonlarca çöp çıkarılıyor yıl boyunca. Sanıyoruz ki su alır götürür her şeyi. Ama nereye götürecek? Koltuklar çıkıyor kanaldan, kayak takımları... Savrulup atılan pet şişeleri, çer çöpü söylemeye hacet yok. Eskiden bir sanayi bölgesinin içinden geçen kanal, çevresi yerleşim alanına dönüşünce insanların çöpleriyle daha fazla tanışır olmuş.

Kanal temizliği için yapılan faaliyetler var. Maksat temizliğin yanı sıra bu kısır döngüyü ortadan kaldırmak için insanların bilincini artırmak. Bunlardan birini de CANAL IT UP isimli gönüllübir kuruluş yapıyor ve bu amaçla çeşitli faaliyetler düzenliyor. Bunlardan biri de kano üzerinde yapılan temizlik. Bir yandan kano keyfi sürerken, bir yandan da kanaldaki durumu gözlemliyor ve uzun file kepçelerle çöpleri toplayarak temizliği katkıda bulunuyorsunuz.

Geçtiğimiz günlerde bu temizlik faaliyetlerinden birine Cinemaximiliaan gönüllüleri ile birlikte ben de katıldım. Cinemaximiliaan, Belçika’ya yeni gelen göçmenleri destekleyen bir organizasyon. Sinema, müzik, hikaye anlatımı... İnsanların kendini ifade etmeleri ve sanatta bir yol çizmeleri için ortam sağlıyor. Ben de gönüllüsü olmaktan onur duyuyorum.

Biz de birlikte hem yaşadığımız şehrin bu yüzünü yakından gördük, hem de çözümün bir parçası olmaya çalıştık. Gerisini fotoğraflar anlatsın.

Sevgiyle kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?