USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ST (Aziz)

02-05-2023

Değerli okurlar, sizleri tebessüm ettirecek, muhteme­len daha önce duymadığınız bir hikâye daha. :)

Geçmiş bir zamanda her toplumda olduğu gibi İs­koçya’da insanlar hayatlarını tarım ve hayvancılıkla sürdürürlermiş. Hayatın içerisinde her şey olduğu gibi hırsızlar da varmış, hayvanlar çok değerli olduğu için koyun hırsızlığı yaygınmış. Halk bu hırsızları yakaladı­ğında; bir daha insan içine çıkamasınlar ve ne oldukları yüzlerinden anlaşılsın diye alınları ST harfleriyle dam­galanırmış.

“Koyun Hırsızı” İngilizce’de “Sheep Thief” olarak yazı­lır, kısaltması ST olarak tanımlanmış.

İşte bu sebepten yakalanıp, damgalanan iki hırsız in­sanlardan kabul görmeyip dışlanınca bölgeden uzak­laşıp dağlara çıkmışlar ve yıllarca orada yaşamışlar. Aradan 20 yıla yakın bir zaman geçtikten sonra artık “ne olacaksa olsun” diyerek tekrar geçmişte yaşadıkları kasabalarına dönmüşler. Çok değişimin ol­duğu bu kasaba büyümüş, nü­fusu artmış, çok varlıklı olmasalar da dindar bir hayat hüküm sü­rüyorlarmış. O hırsızlık kuralları da tarih olmuş ve hatır­layan, uygulayan yokmuş.

Halk, alınlarında kocaman ST damgasını gören iki ki­şiyi çok büyük önem ve değer vererek karşılamış. Bu iki kişiyi zaten alınlarında yazıyor diye AZİZ ilan etmişler. Onlara; ev, para, yemek, eş gibi ne isterlerse vermişler ve mükemmel bir hayat sunmuşlar. Halk kendilerinde olmasa bile onların hiçbir şeyini eksik etmemek için çok çaba sarfetmiş. Hatta; birçok kritik kararda onlara danışmışlar, birçok konuda yetki vermişler…

Saint isminin anlamı;

Cambridge Sözlükte: İyi ve kutsal bir şekilde yaşadığı için Hristiyan, özellikle Roma Katolik Kilisesi’nden resmi bir onur alan bir kişi (verilen unvan). Meşhur bir örnek ve­relim; St. Nicholas (nam-ı diğer Noel Baba).

Türkçe sözlükte: Aziz, ev­liya, eren, ermiş, kutsal.

Hikâyenin sonunu mu merak ettiniz? Siz neyi seçerseniz öyle sonuçlana­cak…

Bu hikâyeyi bana çok yakın arkadaşım Rüştü Köse­oğlu aktardı; kendisine sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum. Rüştü ile üniversite sırasında ve tatillerde yaşadıklarımızı yazma fırsatı bulursak “çok satanlar” lis­tesine gireceğimizi öngörüyorum, dilerim gerçekleştiririz.

Saygılarımla.

Yaşasın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü

İşçinin, emekçinin bayramı kutlu olsun!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?