USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Soykırım ve sömürgeci devletler listesi

08-05-2023

Dün Osmanlı İmparatorluğu’nu tarihe gömmek için rol alanlar, yanlarına deniz ötesi yandaşlarını da alarak, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni de önce bölmek, sonra da diz çöktürmek, yok olmasını sağlamak amacıyla; ekonomik, siyasi, ticari yolları kulla­narak, terörü araç kılarak ve diğer araçlarla birlikte adeta örtülü savaş vermektedirler.

Bu araçlardan biri de aynı çevrelerce üretilen Ermeni soykırımı iddialarıdır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi, Sayın Doğu Perinçek davası ile ilgili davada; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10’ncu maddesine dayanarak davanın yargılamasını maddi hukuk dışında hukuki sebebinin ispatında dayanılan va­kalar için, Osmanlı Devleti faaliyetlerinde “Ermeni soykı­rımı” olmadığını tespit etmiş bu­lunmaktadır.

Söz konusu iddia, bazı Er­meni çevrele­rince tek yanlı olarak geçmişte de düzmece, yalan ve sahteci­lik üzerine ku­rulmuş bir algı ile “soykırım” olarak yıllarca dile getirilmiş, başta Fransa olmak üzere bazı batılı devletler Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne haksız itham ve uygulamalarına zemin hazırlanmıştır.

Dünyada pek çok ülkede ve iç hukukumuzda “soykı­rım” bir uluslararası suç olarak kabul edilmektedir (Bkz., TCK m.79). Sömürgecilik ise, akıl tutulması değil, bu yolda yürüyenlerin becerisi olsa gerek, bir uluslararası insanlık suçu olarak sayılmamaktadır.

Oysa sömürgecilik; bir ulusun, kendi sınırları dışında sahip olduğu, yönettiği, siyasi ve ekonomik çıkarlar sağ­ladığı topraklarla ilgili kurulan bir sistemdir. Böylesi bir sistemde, ülke kaynakları sömürgecilere aktarılmakta, sömürülen ülkelerin yüz binlerce insanı ölüme gönde­rilmektedir. Örneğin; günümüzde Irak ve Suriye’de ya­şanan olaylar gibi.

Sömürgecilik bir uluslararası insanlık suçudur ve mut­laka faillerinin cezalandırılması insanlık adına kaçınıl­mazdır.

Konu ile ilgili bilincin yeşermesi, kökleşmesi, yayıl­ması ve hukuki boyutta çalışmaların gecikmeksizin ger­çekleştirilmesi gerekir.

“Soykırım ve insanlığa karşı suçlar” kapsamına, TCK’nında, “Sömürgecilik suçu”nun da kabulü ile, “Soy­kırım Ve İnsanlığa Karşı Suçlar Hukuku” ile ilgili ilmi eserlerin yayımlanması, sömürgecilik yöntemleri, “Soy­kırım Devletler Listesi” ve “Sömürgeci Devletler Listesi” hazırlanması, hem soykırım hem de sömürgeci devlet­lerle kurulacak ikili ya da çok taraflı anlaşmalarda özel hükümler öngörülmesi, bu konuda kamu oyunda bilin­cin oluşturulması ve güçlendirilmesini sağlayacak bir ortamın varlığı gerekmektedir.

İstanbul Üniversitesi Uluslararası Soykırım ve İnsan­lığa Karşı İşlenen Suçlar Enstitüsünce, 24 Nisan 2023 Pa­zartesi günü, “Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Hukuk Açısından Ermeni Sorunu” Konferansı gerçekleştirildi. Konferansta açılış konuşmalarında yer alan Sayın Prof. Dr. Mahmut Ak; “Ulusal, etnik, ırksal ya da dinsel çatış­maların yoğun olarak yaşandığı bir sürecin ertesinde kurulan Osmanlı Devleti çok uluslu ve çok kültürlü bir yapı inşa ederek çağdaşlarından farklı bir anlayışla varlı­ğını sürdürmeye çalıştı.

Osmanlı Devleti’nin çağdaşı olan devletlerin büyük bir kısmı, bilhassa Batılı devletler kendilerinden farklı grupları kısmen ya da tamamen ortadan kaldırmaya yö­nelik eylemler gerçekleştirerek ulusal nitelikli devletler kurdular. İngiltere, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, İtalya ve Almanya başta olmak üzere Batılı devletler hem bulundukları bölgelerde hem de sömürgecilik faa­liyetleri kapsamında gittikleri yerlerde farklı olan grup­lara yaşam imkanı tanımayarak varlıklarını sürdürdüler.” açıklamasında bulunmuştur.

Adalet Bakanlığı’nın, “Soykırım ve insanlığa karşı suç­lar” kapsamına,” TCK’ nında, “Sömürgecilik suçu” nun da kabulü için bir yasa çalışması yapacağı inancındayız.

Diğer yandan, Uluslararası Soykırım ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar Enstitüsünce, “Soykırım Devletler Listesi” ve “Sömürgeci Devletler Listesi” hazırlanarak ya­yımlanması, ülkemiz için hem önemli bir kazanım hem de sözde Ermeni iddialarını ileri sürenlerin sömürgecilik perdeleri kaldırılarak gerçek yüzlerinin sergilenmesini sağlayacaktır.

Ailenizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.

Dilek: Tüm annelerin, anneler gününü yürekten kut­lar, esenlik ve mutluluklar dileriz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?