USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu: “Yas Uzun Bir Veda”

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu: “Yas Uzun Bir Veda”
21-01-2023

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu yasın el kitabını yazdı: “Yas, Uzun Bir Veda…” Yasla ilgili bir kitaba ancak bu kadar yerinde bir isim bulunabilir.

Yas Danışmanlığı ülkemizde çok da bilinmeyen bir dal… Genelde ailede birinci derece yakınlar yitirildiğinde insanlar ya psikologlardan danışma alıyor ya da psikiyatristlere başvuruyor.

Psikiyatristler çoğunlukla bu sürece ilaç vererek destek oluyor. Özellikle de kamu hastanelerinde kısıtlı sürede çok sayıda hasta bakmak zorunda olan psikiyatristlerin danışanı ya da hastayı dinleme adına yeterli zaman ayırabilmesi çok zor…

Annesini yitiren bir yakınım çocuklarına ninelerinin öldüğünü söylemekte zorlandı. Psikiyatristten nasıl söyleyeceği konusunda danışma almasaydı çok zorlanırdı…

Annesini yitireli bir ay olmadı, çok da zorlanıyor… Kendisine Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu’nun “Yas, Uzun Bir Veda” adlı kitabını önerdim... Çok da yararlı olacağını düşünüyorum…

Dürüst olayım, Yas Danışmanlığı diye bir sağaltım desteğinin varlığından Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu sayesinde haberdar oldum…
Şengül Hoca, çoğunuzun bildiği gibi eşini, çocuklarının babasını çok genç yaşta alçakça bir suikast ile kaybetti…

Kaza ya da hastalık olsa kabullenmesi farklı. Bir de uzun yıllar Necip Hablemitoğlu’nu katleden failler yakalanamadı. Hablemitoğlu cinayeti dönem dönem basında yer aldı… Kişinin kaybını kendisinin hatırlaması başka bir şey, bir de sürekli katillere yönelik tartışmalı kavramlarla gündeme gelmesi başka bir şey…

Özetle Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu “Yas”ı yaşadı… Yaşamakla kalmadı… Aile bireylerini yitiren insanların yas sürecinde desteğe ne kadar ihtiyaç duyduklarını biliyor…

Eşinin alçakça kaybından sonra iki küçük kızıyla kalan Şengül Hoca, yaşadığı acıyı yazdığı “Sessiz Ağıt” adlı kitabına taşımıştı…

Kendisiyle Türk Ocakları Bursa Şubesi’nin düzenlediği etkinliğe geldiğinde tanışmıştık. Daha sonra kitap tanıtımı için de gelmişti.

Sonraki yıllarda kendisini Dr. Mete Ateş ile birlikte Ankara Üniversitesi’nde ziyaret etmiştik.

Bursa’ya geldiği tüm etkinliklerde görüşmüştük. Çok yürekli, üretken, sürekli araştıran, kendisini yenileyen bir akademisyendir, aynı zamanda da dört dörtlük bir annedir…

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu yurtdışı ve yurtiçinde çeşitli eğitimlere katılarak vasıflarına Aile ve Yas Danışmanlığı’nı da kattı…

Ve… “Yas, Uzun bir Veda” adlı kitabı yayımlandı… Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, kitapta yasın çok kişisel bir süreç olduğuna değinirken, yas tutanlara  devam edebilmek  adına hayatı anlamlandırmanın yollarını anlatıyor…

Şengül Hoca bir bilim insanı, aile ve yas danışmanı olarak kendi deneyimini, gözlemlerini hem yüreğinin hem de bilimin süzgecinden geçirerek okurla paylaşıyor…
Diyor ki:

“…Yas, kaybettiğimiz sevdiklerimize içimizde bir yer açmaktır: Onları içimize sığdırmak için kendimizi büyütmektir.”

“…Yas tutmak, tozunu alıp kapağını kapatıp bir yere kaldırabileceğimiz bir bitişe karşılık gelmez. Birçok yönden yaşamımız boyunca kapağını kaldırıp içine bakacağımız bir sandık gibidir.”

Şengül Hoca kitabında hayata devam edebilmek adına yas tutmanın doğal bir süreç, bir hak, bir gereksinim olduğuna vurgu yapıyor. Kaybının yasını tutan kişinin yanı sıra onlara destek olmak isteyen yakınlarına da rehberlik yapıyor…

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu kitapta şöyle diyor:

“İnsan kaybının ardından öyle bir boşluk hisseder ki, bu boşluğu başka şeylerle doldurmanın peşine düşebilir. Örneğin sürekli çalışmak, sosyalleşmek, kendisini daha önce yapmadığı pek çok aktivitenin içinde bulmak; bunlar meşgul olma çabalarıdır. Bazen de geçici uyuşma-unutma ve rahatlama hissi sağlayan bazı maddeleri ve alkol kullanmayı deneyebilir. Yaşamımızda açılan boşlukla yüzleşmeye katlanamadığımız için fazla sosyalleşmek ya da tersine buna hakkımız olmadığını düşündüğümüz için de sosyal yaşamdan çekilmek isteriz. İnsan içine çıkamayız. Sağlıklı bir yas sürecinde bu durum kendiliğinden düzene girer.”

 PROF. DR. ŞENGÜL HABLEMİTOĞLU

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, 1986’da Ankara Üniversite¬si’nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Aile ve Tüketici Bilimleri Anabilim Dalında 1989’da yüksek lisansını, 1996’da ise doktorasını tamamladı.

 Türkiye Bilimler Akademisi bursuyla 1997’de gittiği ABD’de Purdue Üniversitesi Kadın Çalışmaları Programı’nda misafir öğretim üyesi olarak araştırmalar yaptı.

2008 yılında Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nün kuruluşunda görev aldı ve bölüm başkanlığına atandı.

 2008-2015 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Dekanlık görevi yaptı, aynı yıllarda Ankara Üniversitesi’nde Aile Danışmanlığı ve Sosyal Hizmet Anabilim Dallarını kurdu.

 Bu dönemde özellikle yas ve aile ilişkileri alanında yurtdışında farklı kurs ve seminerlere katıldı.

Ayrıca 2012’de Aile Danışmanlığı Yetkinliği Sertifikası alarak yas ve aile danışmanlığı yapmaya başladı. 2015’te Ankara Üniversitesi’nden ayrıldı ve bağımsız bir kuruluş olan Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü’nü kurdu.

Enstitünün çalışmaları kapsamında, çeşitli özel, kamu kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenen aile danışmanlığı eğitim programlarını planlayarak eğitmenlik yaptı.

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, bireysel ve kurumsal gelişim odaklı modüler eğitim programları, workshoplar düzenlemekte, aile danışmanlığı, toplumsal cinsiyet eğitimleri ile yas danışmanlığı seminerleri vermekte, sosyal hizmet alanında eğitimler ve grup çalışmaları yapmakta.

Bugüne kadar yayımlanmış dokuz kitabı olan Hablemitoğlu, halen Lefke Avrupa Üniversitesi Sağlık bilimleri Fakültesi Dekanlığı ve Sosyal Hizmet Bölüm Başkanlığı görevlerini sürdürüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?