USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Patent belgesine 10 milyon TL destek

29-05-2023

Ar-Ge ve Ür-Ge yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünler ile orta-yüksek / yüksek teknoloji alanında yer alan ve cari iş­lemler hesabına katkı sağlayacak ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak ama­cıyla KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım (Teknoyatırım) Destek Programı buluyor.

Başvuru yapılabilmesi için; yatırım projesine konu ürünün aşağıdaki çalışmalardan biri so­nucu ortaya çıkmış ve prototip çalışması başarı ile sonuçlanmış olması esastır.

KOSGEB tarafından desteklenen Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik projeleri ile diğer kamu kurum ve kuru­luşları, kanunla kurulan vakıflar veya uluslararası fonlar tarafından desteklenen Ar-Ge/yenilik proje­leri
Patent belgesi
Doktora çalışması
Teknolojik ürün (TÜR) deneyim belgesi
Yurt içi teknoloji geliştirme bölgelerinde yürü­tülen Ar-Ge ve yenilik projeleri
TEKMER’lerde yürütülen Ar-Ge ve yenilik projeleri
Kamu araştırma enstitülerinde/merkezlerinde yürütülen Ar-Ge faaliyetleri
12/03/2008 tarih ve 26814 sayılı Resmi Ga­zete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında kuru­lan Ar-Ge Merkezlerinde yürütülen Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri
Başvuru yapılabilmesi için bu sonuçların 5 yıl içinde çıkmış olması gerekmektedir.
Orta-yüksek/yüksek teknoloji alanında yer alan ve Cari İşlemler Hesabına Katkı Sağlayacak Ürün Lis­tesi’nde bulunan ürünler için yapılması esastır.
Yüzde 35 Oranında Erken Ödeme

Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanındaki ürün­lere 10 milyon TL’ye kadar destek verilecek. Prog­ram çağrı esaslı olmayıp, yıl içerisinde sürekli başvuruya açık tutulacak olup program için şartları taşıyan herkes istediği zaman başvuru yapabile­cek. Destek almaya hak kazananlar, talep etmeleri halinde komite kararında belirtilen tahmini geri ödemeli destek tutarının %35’lik kısmını erken ödeme olarak projesine başladığında alabilecek.

Destek Oranları

Destek programı kapsamında uygulanacak des­tek oranı, makine-teçhizat desteği ve yazılım gider­leri desteği yüzde 70’i geri ödemeli, yüzde 30’u geri ödemesiz olmak üzere %60’tır.

Personel giderlerine ise yüzde 100 oranında geri ödemesiz destek verilecek. Makine-teçhizat ve ya­zılım giderleri için yerli malı belgesi bulunması du­rumunda geri ödemesiz destek oranına yüzde 15 ilave edilecek.

Teknoloji Düzeyine Göre Destek

Düşük/orta-düşük teknoloji alanında yer alan ürünler için geri ödemeli 1 milyon 400 bin TL, geri ödemesiz 600 bin TL olmak üzere toplamda 2 mil­yon TL destek sağlanırken, orta-yüksek/yüksek tek­noloji alanında yer alan ürünler için ise geri ödemeli 7 milyon TL, geri ödemesiz 3 milyon TL olmak üzere toplam 10 milyon TL’ye kadar destek verilecek. Toplam proje süresi 36 ayı geçemeyecek.

Koşulları sağlayan firmaların bu desteklerden ya­rarlanmasını şiddetle öneririm. Devlet destekleri şirket kazanlarının çok önemli bir kalemini oluştu­rabilir. İyi haftalar dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?