USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Osmangazi'nin molozlarla imtihanı!

Osmangazi'nin molozlarla imtihanı!
25-05-2024

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ilk geniş katılımlı basın toplantısını Osmangazi Meydanı’nda Haziran ayında faaliyete geçecek olan halk lokantasında düzenledi… Dün toplantının ilk bölümünü yazmıştım, bugün ikinci bölümünü paylaşıyorum... 

OSMANGAZİ’NİN MOLOZLARLA İMTİHANI!

Başkan Erkan Aydın Osmangazi Belediyesi Çağrı merkezine en çok gelen şikayetlerin moloz atıklarla eski ev eşyalarının alınmasıyla ilgili olduğunu anlattı:

“…Evlerde yapılan tadilatlardan çıkan moloz atıkları, eski eşyalar parayla toplanıyordu. Nilüfer Belediyesi ücretsiz topluyor. Vatandaş, zaten para ödememek için başka bir yere, boş bir arsaya atıyordu, belediye de oradan ücret almadan kaldırıyordu. Nasıl olsa bedava topluyoruz. Biz de belediye meclisinden karar çıkartıyoruz. 10 çuvala kadar para almayacağız.”

 BURSA’DA İKİ DAĞ ARASINDAKİ OVADA DEPREM OLURSA, BÜYÜKLÜK KATLANIYOR!

Başkan Aydın Bursa’nın depremselliğine  atıfta bulundu:

 “Gündemimizden hiç çıkmaması gereken deprem gerçeği var. Salı günü AFAD’da Vali Bey başkanlığında belediye başkanları ve kurum amirleriyle toplantı yaptık.

Bursa’nın deprem gerçeğini hiç unutmaması gerekiyor.

Yeni keşfedilen Yenişehir Kayapa hattı da var. Toplantıda iki dağ arasında kalan ovadaki deprem ve basen etkisi gündeme getirildi. Bursa’da Uludağ ve Katırlı dağları arasında ovaya yayılan bir şehir. Dolayısıyla da 6-6,5 büyüklüğündeki bir deprem, basen /alüvyon toprak etkisiyle 7-7,5 büyüklüğünde hasar oluşturuyor.

Toplanma alanları, deprem konteynerleri, dreprem anında hangi ilçenin hangi ille koordine olacağıyla ilgili kapsamlı çalışma AFAD tarafından yapılmış. Biz de kendi üzerimize düşeni yapacağız.

Deprem gerçeğiyle yüzleşmek durumundayız. Ovaya doğru kaçak yapılaşmayı engellememiz gerekiyor.

Çok hızlı kaçak yapılaşma var 50 yıllık hızlı sanayileşme ve getirdiği göç, bunun getirdiği çarpık yapılaşmanın en yoğun olduğu şehirlerden birisi Bursa.

Bununla etkin mücadele edeceğiz. Vatandaşlara söylüyoruz. Çocuklarınızın geleceğini karartmayın, kendi malınızı ve canınızı riske atmayın.

Hiçbir mühendislik hizmeti almadan denetim yapılmadan binalar, fabrikalar inşa ediliyor.

Yerinde kaynağında yapılmadan müdahale edeceğiz. Bir seviyeye geldikten sonra milli servet gözüyle bakılıyor.

Bununla mücadele edeceğimizi ifade etmek istiyorum. Osmangazi gri toprak olarak gösteriliyor. Gri toprağın anlamı alüvyon, suyun bol olduğu, ancak depremden en çok etkilenecek alan olduğudur…

Ağırlığı kentsel dönüşümde oradan vermek istiyoruz. Yolun üstü de sağlam değil. Yüksek ve eski binalar var. Akademik odalar daha önceki dönemde Çarşamba, Altıparmak kentsel dönüşümü ile ilgili çalışma yaptıklarını ifade ettiler.

Mimarlar Odası’nı ziyaretimde konuştuk. Bizim de katılacağımız, bilimin, odaların, yerel yönetimler, sivil toplumun onay vereceği, halkın onay vereceği projelere hazırız. Hızlı olmamız gerekiyor. Onlar da projeyi bitirmek üzere olduklarını ifade ettiler. Bizim ekiplerimiz de çalışıyorlar. Haziran ayında akademisyenlerle çalıştay yapacağız. Osmangazi’nin her yerini kentsel dönüşüme almamız gerekiyor. Yolun üstünde de eski binalar var. Ortak akılla hızlı şekilde bu işe el atmak durumundayız. “

“HAYVANLAR UYUTULMASIN, KISIRLAŞTIRILIP SAHİPLENDİRİLSİN”

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, hayvanlara yönelik yeni kanuni düzenleme ilgili olarak da açıklamalarda bulundu:

“…Benim de milletvekilliği yaptığım dönemde Ocak 2020’de bu konu meclise geldi. Araştırma komisyonu kuruldu.

 3 ay süreyle çalışıldı. Bunun sonunda taslak getirildi. Yasa çıkartıldı. İktidar partisi bunu yeterli görmüyor. Kamuoyunda tartışmaya açtı. Uyutulma meselesiyle ilgili tartışmalar var.

Hiçbir canın, çocuğumuz yaşlımızın bu tür başıboş köpekler tarafından hayatını kaybetmesini istemeyiz. Bununla da mücadele edilmesi gerekir. O araştırma raporu sonucunda ortaya çıkan önemli tavsiyeler vardı.

Hayvan haklarıyla mücadele edilmesi için fon kurulması teklif edilmişti. Bunun kaynağının nereden geleceği yazıldı.

Belediyelerin aldığı emlak, çevre, temizlik vergileri, milli piyango ve jokeyden alınan gelirler. Bir pay aktarılarak kurulacak fonla, kısırlaştırma yapılması. Bu yapılmayınca hızlı üreme oluyor. Bizim 114 dönümlük Hamitler’de barınağımız var. Her türlü hizmeti yapıyoruz.

Uyutulma işlemini doğru bulmuyoruz. Kısırlaştırılıp sahiplendirilmesini doğru buluyoruz.

Her hayvan etkin kısırlaştırılırsa popülasyon azalıyor. Mecliste daha önce hazırlanan teklif hayata geçirilsin. Fon kurulsun. Belediyelerde kaynak yok ancak bu fonla kentin nüfusu oranında aktarım olursa mücadele rahatlıkla yapılır. İlk meclis toplantımızda Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’nü kuracağız.”

Sokaktaki hayvanlar kısırlaştırılır, ama sahiplendirilmesi çok zor. İnsanlar barınaktan aldıkları hayvanları bile çocukları hevesini aldıktan sonra tekrar barınağa iade ediyorlar. Defolu mal gibi. Tanıdığım birisi aynen bu yazdığım gibi yapmıştı…

OSMANGAZİ MEYDANININ BUGÜNKÜ PARA İLE MALİYETİ 3,5 MİLYAR LİRAYI BULUYOR!

Erkan Aydın Osmangazi Meydanı’nın maliyeti hakkında şu bilgileri paylaştı:

“…Osmangazi Meydanı çalışmasına 5 yıl önce başlanmış. O günün rakamlarıyla 170, 180 milyon lira kamulaştırmaya harcanmış, 400, 450 milyon lira da inşaat maliyeti. Doların 3, 4 lira olduğunu düşünün… şimdi 32 lira. 650-700 milyon lira harcanmış, ortalama dolar kurunu 5, 6 lira olarak hesaplayın; kaç milyon dolar olduğunu bulup bugünkü dolar değerinden karşılığını hesaplayın…”

Hesapladım… O tarihte doları maksimumdan 6 liradan; maliyeti ise minimum 650 milyon liradan değerlendirdim… Erkan Aydın’ın siz bulun dediği bedel 3 milyar 488 milyon lira!!  Yani ortalama bugünün parasıyla 3,5 milyar lira harcanmış….

Erkan Aydın şunları söyledi:

“Bu meydanı 52 hafta yaşayan bir meydana dönüştüreceğiz. Otopark 4 katlı değil de bir ya da iki katlı olabilirdi. Buradaki 8 dükkanın ihalesi yapılmış, Müteahhidin haziran ayındaki yer teslimi bekleniyor.

Biz göreve geldiğimizde yandık, bittik d emedik.

Belediyeyi devraldığımızda 1 milyar TL civarında borcumuz vardı. Geçen ay 60 milyon, bu ay 70 milyon lirasını ödedik. Yarısı meydandan kaynaklı kredilerle uzun vadeli de bir borç. Bütçemiz 3,5 milyar lira olduğu düşünülürse çevrilebilir bir borç…”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?