USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Manşetlere yaklaşamayan değerli insanlarımız!

28-11-2022

Sizi bilmem ama ben ne televizyonlarda haber programlarını izleyebiliyorum ne de gazetelerin, Ekohaber gazetemiz hariç, haber sayfalarını okuyabiliyorum. Zira hepsi kötü olaylar, kötü insanlar, kötü görüntülerle dolu. Bunları gördükçe şu soruyu hep sorar dururum kendime, yahu bu ülkede hiç güzel olaylar olmuyor mu, hiç değerli, güzel insanlar yok mu?

Meğer varmış, hem değerli, güzel insanlar, hem de güzel olaylar, haydi gelin bir göz atalım hemen onlara;

Prof. Dr.

Seda Keskin Avcı

Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi. Dünyanın Seçkin Yirmi Bilim Kadını listesinde yer aldı. Sizin haberiniz oldu mu? Tabii hayır diyorsunuz, ben de internette dolaşırken okudum, çok sevindim, hemen not aldım sizlerle paylaşırım diye.

Listeye kimya mühendisliği alanındaki çalışmalarıyla etki yaratmış kadınlar girmiş. Karbon yakalama alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Avcı’nın bu çalışmaları iklim kriziyle mücadelede önem taşıyor. Avcı, küresel ısınmaya sebep olan CO2’in yakalanmasını sağlayacak malzeme arayışını hızlandırmak üzere yürüttüğü COSMOS projesiyle Avrupa Araştırma Konseyi’nden 1,5 milyon avro fon almaya hak kazandı ve mühendislik alanında bu fonu alan ilk bilim kadını oldu. Daha sonra Küresel Genç Akademi üyeliğine seçildi ve mühendislik alanında Türkiye’den seçilen ilk kadın üye unvanını aldı.

Prof. Dr.

Ayşe Bayrakçeken Yurtcan

Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi ve Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı. Türkiye Bilimler Akademisi’nden Genç Bilim İnsanı Ödülünü aldı. Halen Atatürk Üniversitesi’ndeki çalışmalarını ağırlıklı olarak yakıt pilleri üzerinde sürdürmektedir.

İnsanlığın yer küre üzerinde yaşamını tehdit eden iklim değişikliğini körükleyen etkin unsurlardan birinin ulaşım araçlarından salınan gazlar olduğunu biliyoruz.

İşte bu salınımları sıfırlamayı hedefleyen bir oluşumu, 5 dakikalık şarj işlemiyle doldurulacak ve 480 km yol kat ettirecek yakıt pilini üretmeyi başardı değerli bilim insanımız. 16 yıllık çalışması sonucunda, 30 dakika ile 12 saat arasında dolup 240 km yol almayı sağlayan lityum bataryalara da rakip oldu. Çalışmalarında nano teknoloji olarak adlandırılan bir teknolojiyi geliştirdi.

Aslında bu teknoloji dünya ulaşım sektörünün ana hedefi oldu, olmak zorunda da. Örneğin Almanya 2030 yılında tüm petrol yakıtlı ulaşım araçlarını sıfırlamayı, tamamen elektrikli araç kullanmayı karar altına aldı. Ünlü Mercedes firması 32 dakikada şarj olan akü sistemiyle 407 km yol kat eden arabaları piyasaya sürüyor. Yine ulaşım sektörünün ünlü firması Tesla ilk elektrikli pikap aracını piyasaya sürüyor. Şarj olan aküsünün kullanım menzili 408 km, halen devam eden çalışmalarla 480 km’ye ulaşacak.

Ülkemizde de motorlu araç sektörü hızla büyüyor, inanıyorum sektörü yönetenler, pazarın elektrikli araçlara dönüşümünü yakın izliyorlardır, izlemek zorundadırlar da önümüzdeki yıllarda pazarda kalabilmek için ve bu dönüşüme kendilerini hazırlıyorlardır. Bu yönüyle de Prof. Dr. Ayşe Bayrakçeken Yurtcan’ın üretimini gerçekleştirdiği yakıt pilleri sektörün önünü açacaktır.

Değerli hocamız bu çalışmasıyla Türkiye Bilimler Akademisinin Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülünü kazandı.

İpek Aslantaş

Eskişehir Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencisi.

Uluslararası Bilim Temelli Bilgi Yarışması’nda Mate­matik Dalında Dünya Birincisi oldu, hem de Üniversite bitirmiş ve Doktora yapmış rakiplerini geride bırakarak.

O bir MATEMATİK ŞAMPİYONU, ama hiçbir medya organında adı geç­medi, neden diye sormadan edemiyorum.

Bu haberleri okurken hem çok sevin­dim hem de ülkem adına gurur duy­dum ve de sevincimi sizlerle paylaştım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?