USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kişisel verilerimiz ortalık yerlerde

17-05-2023

Araç plakalarımız, modeli, markası, hangi ta­rihte nerede olduğumuz, cep telefonu numa­ralarımız, mail adreslerimiz, herhangi bir yerde kazaya karışıp karışmadığımız, alkollü ya da ku­surlu olup olunmadığı, yanımızda kimler olduğu vs vs hepsi hukuken devletin koruması altında oluna­cağı kanun tarafından korunması gereken kişisel durum, veriler de kişisel, kanun gücü kanunla sı­nırlı amaçlar dışında hiç kimse işleyemez ortalık yere saçamaz.

Çok büyük cezası var. (güya)

Mart 2016 tarihli 6698 sayılı kanunumuz bu kişi­sel verilerin açık rıza dışında aktarıl­masını yasaklıyor.

Gelin görün ki kişi­sel verileri evvela ka­nunu uygulamakla görevli kolluk güçleri başta kanunu çiğne­yen bir kısım görevli­ler aktarıyor.

Çoğumuzun ba­şına gelmiştir.

Basit trafik kaza­ları sonrası bile cep telefonlarınız sus­maz.

Simsarlar sıraya girer. Google arama motoru başta, sosyal medya si­telerinde de (kanuna açıkça aykırı olmasına rağ­men) “sigorta danışmanlık” gibi süslü adlarla epey yaygınlaşmışlardır.

Kimse sizi bulamaz iken sizi hem de cep telefonu­nuzdan arayan kişiler sigortadan kısa sürede sizin için paralar tahsil edileceğini başta değer kaybı olmak üzere pek çok “ısrarlı “vaadlerde bulunur.

Üstelik bu arayanların pek çoğu fütursuzca kendile­rini avukat-hukuk bürosu namlarıyla ilan ederek güven yaratmaya çalışırlar.

Ara sıcak bilginiz olsun, avukatlık meslek ilkele­rine ve yasaya aykırı bu tür aramalar asla meslek ahlakıyla bağdaşmayacağı için arayanın gerçek hu­kukçu olmadığından pek bir şüphelenmenizi tav­siye ediyorum.

İşte büyük soru!

Bu trafik kazaları sonrası bu kişiler neredeyse sa­atler geçmeden kaza ve kişisel bilgilerinize nasıl ulaşabiliyorlar.? Bu sorunun cevabını biz değil DEV­LET savcılıklarıyla, emniyetiyle, idari gücüyle etkin biçimde araştırmalı, soruşturmalı, gerekenleri yap­malı. Ama sanırım ucunda büyük “mama” olduğu ve sanırız bu mama çetelerce paylaşıldığı için bu büyük sorunun cevabı karanlık.

Barolar; savcılıklara, içişlerine, emniyete, kurula, ba­sına yani tüm makam ve görevlilere başvura başvura bu işten tabir caizse yoruldu. İşin içinde şu anki mes­lektaşları ile kişisel verileri yasak olmasına rağmen pas­laşan emekli trafik polislerinden tutun bunlara hizmet eden her kesimden meslekten insan olduğu, adli, idari ve güvenlik sisteminin bu “örgütlerle “baş edebilmesi için sağlam ve temiz bir iradeye ihtiyaç olduğu bilini­yor. İstenmeyen reklam mesajları, Telekom adına yapı­lan fütursuz aramaların engellenememiş olması gibi. Ama sadece konuşuluyor. Evet; devlet, soruşturma, yargı idari güçleriyle kanun emrini uygulayamıyor, aciz kalıyor bu alanda da ortalığı maalesef boş bırakmış du­rumda. Tabii ki siz siz olun maden bulmuş gibi arayan­lara itibar etmeyin, konuyu sadece ve sadece avukatınızla çözümleyin. Bir kazadan salimen kurtul­duktan sonra alacağınız tazminatı da karanlık ellere kaptırmayın. Sigorta simsarı aramalarına itibar edip te vekaletname çıkaran pek çok vatandaş sonrasında so­luğu savcılıklarda avukatlarda arıyor, kesin bilgidir.

Kişisel verilerinizin başkalarının eline nasıl geç­tiği hususunda “avukatların” isimleri kullanılsa bile belki de çok ufak azınlık dışında meslek yeminine sadık, mesleki ahlaka sahip avukatların bu konu­nun dışında olduğunu da bir kez daha üzerine ba­sarak not ediniz.

Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?