USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kayalar yosun tutana kadar

16-01-2023
Zamanı unut diyor broşürde. “Jōzan-en”den bahsediyorum. Bir Japon evi ve bahçesi. Ishikawa Jōzan tarafından yapılmış. Ishikawa Jōzan bir samurai ailede dünyaya gelmiş. 16 yaşında Tokugawa Ieyasu Şogunluğu'nda hizmete başlamış. Ancak 34 yaşındayken Osaka Kalesi'ne yapılan seferde emirleri dinlememekle suçlanmış ve Mikawa bölgesindeki Anjo’ya sürülmüş. Burada yeni bir hayata başlamış Ishikawa. Kendisine Kyoto günlerini hatırlatacak bir bahçe yaratmış. Ve felsefeye dalmış hayatının kalanında.
.
Japon mimarisi sadelik üzerine kurulu. Tapınaklar bile öyle şatafatlı degil. Evler her zaman minimalist. Geleneksel evlerde yerler hasır bloklar yani  “tatami” ile kaplı. Adeta toprağı hissediyorsunuz. Duvar yerineyse “fusuma”lar var, yani geniş sürgü kapılar. Açtığınızda her yer sizin. Kapattığınızda odalarınız ayrı. 
.
.
İşte burada zamanı unutun diyor broşür. Nefesinizle ve bahçeden gelen su ve kuş sesleriyle baş başa kalınca zaman adeta duruyor. Nefesiniz her kar tanesinin farklı olması gibi çevrenin ritmine ayak uydurarak değişiyor. Yeşili, buruk matcha çayıyla içinizde daha bir hissediyorsunuz.
.
Japon milli marşının sözleri Heian döneminde yazılan bir şiirden alınmış. O da çok sade. Şöyle diyor:
.
Senin saltanatın
Bin yıl
Sekiz bin yıl sürsün.
Çakıl taşları
Kaya olana ve
Yosun tutana kadar
.
.
Anjo turistik bir yer değil, ama yolunuz düşerse, o yosun tutan kayaları Jōzan-en’de görmek mümkün. Keza internet sitelerinde baharı şimdiden hissedebilirsiniz: http://www.pandp-web.com/jyozan-en/y-autamn.html
.
Sevgiyle kalın.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Güler Mercanlı
Güler Mercanlı 1 yıl önce
Keşke sevgilerin saltanatı da sekiz bin yıl sürebilse;Kayalar yosun tutana kadar...Kalben beğenilerimle...
Yüksel Çilingir
Yüksel Çilingir 3 ay önce
Bir yerlerde çarpıyor o kalpler sevgiyle… diye ümit ediyorum. Çok teşekkür ederim.