USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KATAR’IN HATIRLATTIKLARI

23-12-2022

Her Dünya Kupası utulmaz olaylar, takımlar ve isimler ile anılarda yerini alır. Katar’daki şampiyonanın ardından gelin şimdi geçmişe uzanıp turnuvalarda gönülleri kazanmış, şölenlere renk katmış ya da hayal kırıklığı yaşamış takımları ve de futbolcuları özetleyerek hatırlayalım...

Tarihte kupayı en çok kazanan takım Brezilya. 1958, 1962, 1970, 1994 ve 2002 Dünya Şampiyonaları’nda kupayı kaldırmayı başardılar ama 20 senedir kupaya hasret kaldı Sambacılar, Katar macerası onlar adına hayal kırıklığı...                              

Türk futbolseverlerin ilk kez ekranlardan izlediği şampiyona Almanya’da oynanan 1974 Dünya Kupası’dır. Finalde Hollanda’yı 2-1 yenen Batı Almanya zafere uzanırken, turnuvanın en sempatik takımı, 1958’den beri turnuvalarda boy gösterememiş İskoçya olmuştu. Grup maçlarında Zaire’yi yenip, Brezilya ve Yugoslavya ile berabere kalan İskoçlar hiç yenilgi almadan averajla kupaya veda etmişti.                                                                                                                              

1986’da Meksika’da düzenlenen, kupayı Maradonalı Arjantin’in kazandığı “Tanrı’nın eli” kupasının en göze batan takımı, tarihinde ilk kez turnuvaya katılan, teknik direktörlüğünü Bursaspor’da da çalışan Sepp Piontek’in yaptığı Danimarka olmuştu. “Avrupalı Brezilyalılar” olarak nam salmıştı Kırmızı Beyazlılar...                                                               

1990 Dünya Kupası’nda Kamerun, gülümseten gol danslarıyla belleklerimizde yerini aldı. Grubun ilk maçında, Omam-Biyik’in golüyle Arjantin’i, sonrasında Romanya’yı yenmişler, Sovyetler Birliği’ne 4 golle mağlup olmalarına rağmen grubu lider tamamlamışlardı. O sempatik takımın 38 yaşındaki golcüsü Roger Milla Kolombiya’yı 2-1 yendikleri maçta takımının iki golünü de atarak Kamerun’u yarı finale taşımıştı. Amerika’da düzenlenen bir sonraki Dünya Kupası’nda, ‘en sempatik takım’ seçilen Kolombiya, ilerleyen senelerde kendi kalesine gol attığı için öldürülen savunma oyuncusu Andrés Escobar’ın yürek yakan hikâyesi ile anılacaktı.      2002’nin yaz aylarında Türkiye, sığ futbol tarihinin en afili hikâyesini yazdı.

 

Brezilya’nın mutlu sona ulaştığı Güney Kore ve Japonya’nın ortak organizasyonunda Şenol Güneş yönetimindeki Ay Yıldızlı takımımız 3. olurken ülke futbolunun çıkışı yakaladığına inananlar kısa zaman sonra yanıldıklarını anladı. O turnuvanın gönüllerde iz bırakan sempatik takımı kısa sürede erirken, ne yazık ki sonraki kupalarda yer alamadı.

Ve 2022 Dünya Kupası Katar’da, Arjantin’in Fransa’yı penaltılar sonunda devirdiği final maçıyla tarihteki yerini aldı. Fas’ın gönüllerin şampiyonu olduğu turnuvaya büyük umutlarla gelen İngiltere’nin yine bir penaltı kazasıyla evine dönmesiyle umutları bir sonraki turnuvaya kaldı.

Hoş ve ilginç bir ayrıntıyla bitirelim.                                                                                                

İngiltere Milli Takımı’nın dönüş yolunda, uçakta bir fazla yolcu vardı! İngiliz futbolcular, Dave adını verdikleri ve Katar'da odalarına aldıkları, hatta basın toplantısına götürdükleri sokak kedisini de yanlarında ülkelerine getirdiler!  Mancester City’nin ikilisi John Stones ve Kyle Walker’ın sahiplendiği sokak kedisi 4 aylık karantinadan sonra artık İngiltere’de yaşayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?