USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Havayolları, işe alımda yaş kriterini yükseltmeli

28-12-2022

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın veya verileri hep tartışılan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı bilgilere bakarak ülkemizde istihdam, işsiz sayısı ve oranına göz attığımızda şöyle bir tablo görüyoruz.

12 Aralık 2022 tarihinde açıklanan işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı 2022 yılı Ekim ayında yüzde 9,9 olarak gerçekleşmiş. Ne kadar doğru bilemem ama, istihdam edilenlerin sayısı da 31 milyon 595 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 48,6 olarak gerçekleşmiş. Ülkenin nüfusunun 2021 yılı itibariyle 85 milyon olduğunu, çalışamayacak yaşta ve durumda olanları düştüğümüzde 31,5 milyonluk istihdam tartışılmaya açıktır.

Mevsim etkilerinden arındırılmış veriler dikkate alındığında; işsizlik oranı yüzde 10,2 olmuş. Nüfusun yarısının çalışma yaşında olduğunu farz edersek en az 5 milyon işsizimiz var demektir.

TÜİK Kurumsal Hane Halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 136 bin kişi azalarak 3 milyon 541 bin kişi olmuş. Bu rakamın doğruluğunu da her hanede en az bir kişinin işsizlik girdabında kıvrandığını yaşayarak gören Türk halkının anlayışına bırakarak, size işsizliğin hangi boyuta ulaştığını net bir şekilde veren iki ayrı işe alım duyurusu hakkında görüşlerimi belirtmeliyim.

Bundan bir yıl kadar önce Bin 200 kabin memuru olmak için ilan veren Türk Hava Yolları’nın bu başvurusuna tam 22 bin başvuru yapılmıştı. Binlerce genç kızımız binlerce genç delikanlı yüksek maaşlı ve çok cazip gördükleri bu iş için seferber olmuş, ancak binlercesi elenmiş, hayali sukuta uğramış, umutları tükenmişti.

Şimdilerde Türk Hava Yolları yeni bir duyuru yaparak kabin için tecrübesiz kabin memuru, kokpit için de ikinci pilot alacak. İştirakleriyle birlikte 70 bine yakın personel istihdam eden THY, son 19 yılda kabin ekibi sayısını sekiz kat arttırmış. Halen 12 bin 841 kabin mürettebatı olan THY, pilot sayısını da dokuz kat arttırarak 5 Bin 793’e çıkarmış. THY, yeni yaptığı duyuruda 2023 yılında istihdam etmek üzere, kabin memuru ve ikinci pilot alarak yüzde 10 gibi bir büyümeyi hayata geçirecekmiş.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi yaptığı bir konuşmada “2023’e kadar 2 Bin 600 yeni hostes alacağız. Kokpit için de bin 200 yeni pilot alacağız” diyerek işsizlik sarmalında kıvranan binlerce insana bir umut kapısı açıldığını duyurdu. Bu alımı fırsat bilen 50 bin kişinin başvurmasının beklendiği akımlar yeni bir rekora gebe.

Kaptan Pilot, II. Pilot, Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı ve Simülatör Eğitim Öğretmeni (SFI) alacak olan THY’nin Covid-19 nedeniyle iki yıl kaybeden tüm kokpit adaylarına yaş kriterinde birkaç yıl daha esnek davranması iyi olacaktır.

Kabinde yapılan, kokpitte de yapılabilir. THY, bir süre önce yaptığı alımlarda çok doğru ve yerinde bir kararla 2022 yılında yapılan tecrübesiz kabin memuru alımı yaş kriterini, 18 yaşını bitirmiş olup, 39 yaşından gün almamış olarak revize etmişti. Aynı uygulamanın yeni yapılacak 2 bin 600 kişilik alımlarda da geçerli olması birçok kişiye yarayacak. Tecrübesiz kabin memuru alımındaki bu üst sınırın yukarı çekilmesi, işsizlikte sorun yaşayan insanlar için de bir fırsat eşitliği yaratacağını söylemek mümkün. Aynı şekilde sektörün ikinci büyük şirketi Pegasus da tecrübesiz kabin memurları alacağını duyurmuş. Yeni sezon için yeni çalışma arkadaşları arayan bu iki şirket bu alımlarda aradığı yaş kriterlerini çok dar aralıkta tutarak binlerce insanı ta baştan eliyor ki, bunu artık düzeltmeliler.

Tecrübeli kabin memuru alacak olan Pegasus, başvuracak adayların 01.01.1987 ve sonrasında doğmuş olma şartını arıyor. Yani hem tecrübeli olsun diyor hem de 35 yaşını geçmiş olanlara kapıyı kapatıyor. Bu sınır 40 yaş olmalı.

Pegasus, okuma şansı bulamayan ve ancak liseyi bitirenlere de başvurma şansı tanımıyor ve adaylar en az ön lisans mezunu olmalı diyor. İşin doğrusu kabin memurluğu için bir yüksek okulu bitirmemin şart olmadığını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de kabul ediyor. Ayrıca uluslararası otoriteler de şart koymuyor.

İşsizlikten bunalan insanlar, THY’den, Pegasus’tan, Sun Express’ten, Corendon’dan, Free Bird’den, Tailwind’den, Southwind’den, Anka Air’den, Mavi Gök ve BBN Air’den ve tüm hava taksi işletmelerinden yaş ve eğitim konusunda anlayış bekliyor. Ben bu istekleri binlerce kişi adına yazdım.

Tüm şirketlerin karar vericileri duysun.

Mutlu yarınlar Türkiyem.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?