USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Havacılık sektörü ihracatta da lider

09-01-2023

İnsanoğlunun bir yerden bir yere gitme sevdası insanlık tarihiyle eş zamanlıdır.

Ulaşmak için önce yürüyen, sonra da hayvanlardan yarar­lanan insan zekası tekerleği bularak bu konuda çok önemli bir aşamaya gelmiştir. Bununla da yetinmeyerek uçan kuş­lara öykünen devrinin çılgını olan insanlar, kollarına kanat ta­karak uçmayı da başarmıştır.

Ardından motoru icat eden ve motorlu kara taşıtları yapan insanlık, daha sonra uçak motorunu yaparak, hava araçlarını motorlu hale getirerek uçurabilmiştir.

Lesley Lims “Uçmanın Hikayesi” adlı kitapta bu serüvenin genişçe anlatır.

Bugün dünya üzerinde sayıları 5 bine yaklaşan havayolu işletmelerinin ticari olarak tabir edilen 30 bine yakın uçağı iş­lettiğini söyleyerek konumuza girelim.

Bu şirketlerden biri de dünya devlerinin arasında yer alan Türk Hava Yolları’dır.

THY, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı’nın (EURO­CONTROL) 2022 verilerine göre, günlük bin 245 uçuşla milli havayollarının lideri konumundadır.

Filosunda 400’e yakın uçak bulunan ve bu filo yapısıyla uçuş yaptığı İstanbul, (Günlük bin 156 uçuşla Avrupa lideri) Sabiha Gökçen ve Antalya Havalimanı gibi tesisleri de dün­yanın en önemli havali­manları arasına yükselmesini sağlayan THY’nin bu başarısının arka planına baktığı­mızda en önemli iştirak kuruluşu olarak THY Tek­nik A.Ş’yi (Turkish Tech­nic) görüyoruz.

Elbette kabul etmek gerek ki THY’nin bu başa­rısında diğer iştirak şir­ketlerinin yanı sıra pilotlar, kabin görevlilerini, yer hizmetleri çalışanlarını ve diğer çalışanların payını görmemek de onlara karşı büyük haksızlık olur.

Başta THY ve iştirakleri olmak üzere havacılık sektörünün değişik kollarında faaliyet gösteren şirketlerin, ihracat kapsa­mına giren kazançlarıyla başarı sıralamasında en önlerde yer alması, sektörün önemini göstermektedir.

Başkanlığını THY Yönetim Kurulu / İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat’ın yaptığı ve 2021 yılında kurulan Hiz­met İhracatçıları Birliği’nin aynı yıl 61,4 milyar dolarlık ihraca­tıyla, birlik üyesi şirketlerin yazdığı süper başarı hikayesi Türkiye ekonomisinin ve istihdamın öncü gücü olmaları göğüs kabarmaktadır. Bu yılın sonunda açıklanacak 2022 ra­kamlarında da aynı başarıyı göreceğimizden hiç şüphemiz yok.

17 ayrı iş kolunda ilk üçe giren firmalara baktığımızda, Uçak Bakım ve Onarım Hizmetleri dalında birinci sırayı THY Teknik A.Ş’nin aldığını görüyoruz. İkinci sırada MRO Teknik Servis A.Ş (My Teknik) ve üçüncü sırada ise MNG Jet Havacılık A.Ş adlı şirketi görüyoruz.

Deniz ve havalimanı İş­letmeciliği hizmetlerinde ise birinci sırayı İGA Ha­valimanı İşletmesi A.Ş alırken, ikinci sıradaki şir­ket adının açıklanmasını istememiş. Üçüncü sırayı de deniz limanı işleten Asyaport Liman A.Ş almış.

Seyahat Acenteliği (Tur operatörlüğü) Hiz­metleri dalında ise birin­ciliği Anex Services Turizm A.Ş., İkinciliği Odeon Turizm İşletmeciliği A.Ş ve üçün­cülüğü ise, MP Turkey Turizm A.Ş elde etmiş.

Turizm ve Konaklama Hizmetleri dalında birinciliği ETS Group alırken, ikinciliği Fine Otelcilik A.Ş ve üçüncülüğü de Galeri Kristal Turizm A.Ş kazanmış.

Havalimanlarında yer hizmeti veren şirketlerde ise ilk sırayı Çelebi Havacılık Holding alırken,ikici sırayı Havalimanları Yer Hizmetleri A.Ş (Havaş) ve üçüncü sırada da TGS Yer Hizmet­leri bulunuyor.

Havayolu yolcu taşımacılığında ise, ilk sırayı Türk Hava Yol­ları alırken, ikinci sırayı Pegasus, üçüncü sırayı da Güneş Eks­pres (Sun Express) şirketi almış.

Ülke ekonomisinde ve kalkınmasında ihracatın ne kadar önemli olduğunu çok iyi bildiğimize göre, başarı çizelgele­rine adını yazdıran havacılık sektöründeki şirketlerin başarı­sını alkışlamak gerek. Bu anlamda bu şirketlerin başarısında büyük pay sahibi olan çalışanların emek ve alın terinin karşı­lığını da hak ettikleri gibi vermemiz gerektiğini hatırlatırken, sevk ve idaredeki dirayetli tutumlarıyla başarılı olan yönetici­leri de kutluyoruz. Kalkınmamıza ve büyümemize katkı sağ­layan, Türkiye’ye değer katan bu şirketler milli güçtür. Kıymeti bilinmeli.

Mutlu yarınlar Türkiyem.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?