USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Haşim Paşa haklı mıydı?

08-02-2023

Yarıyıl tatili bitti ama kar tatilinden sonra öğrenci­ler okullara dönecek. “Şu mektepler olmasa maa­rif’i ne güzel idare ederdim” sözünü Abdulhamid’in Maarif Nazırı Haşim Paşa’nın söylediği iddia edilir. Bu ünlü söz devleti yönetmenin ne kadar zor bir iş oldu­ğunu yalın bir şekilde ifade etmektedir.

Bugün okulları kapatsak milyonlarca öğrenci, öğret­men, veli ve binalarla uğraşma zorluğu kalmayacaktır. Ancak bu sorunla mücadele etmezsek insanımız hayata hazırlanmayacaktır, geleceğimiz kararacaktır. Bu ne­denle çağdaş eğitim uygulamalarını insanımıza öğrete­bilmek için şartlarımızı zorlamalıyız.

Bugün hastaneler olmasa Sağlık Bakanlığı da çok güzel idare edilir. Milyonlarca hasta ve binlerce sağlık personeliyle ilgilenmezsek insanımızı yaşatamayız değil mi? Sonuçta belirli bir bütçe ayırarak dünyanın kabul ettiği bilimsel sağlık protokollerini uy­gulamak durumunda­yız.

Maliye Bakanlığı’nı ka­patsak ne güzel olurdu değil mi? Kimse vergi ödemezdi sonuçları ne olurdu peki? Toplumsal ihtiyaçlar nasıl karşıla­nırdı? Kamu düzeni sağ­lanabilir miydi?

Emniyet teşkilatı ol­masa yaşayabilir miydik? Can ve mal güvenliğimiz olur muydu bugün polis, jandarma görev yapmasa?

Adliyeler olmasa toplumda adaleti kim nasıl dağı­tırdı? Adalet olmayan toplum ayakta kalabilir miydi?

Ordu olmasa vatan savunması yapılabilir miydi?

Örnekler uzayıp gidecektir. Okulsuz, karakolsuz, ver­gisiz, mahkemesiz bir ülke olmayacağına göre merkez bankası olmayan bir ülke de düşünülemez.

Bugün Türkiye’nin en yüksek binasına taşınmaya ha­zırlanan bir Merkez Bankamız vardır. Ancak elinde bir merkez bankasının temel enstrümanı olmayan bir ku­rumun var olduğunu inanarak söyleyemeyiz.

Şu dünyada “Şu mektepler olmasa maarif’i ne güzel idare ederdim” sözünü ifade etmiş bir insan yaşamış olabilir ancak “Merkez bankası olmasa ekonomiyi ne güzel idare ederdim” sözünün gerçekleştirilmesi tarihte bir ilk olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?