USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Geleceğimiz için küçük adımlar

01-02-2023

Sevgili okurlar, yaklaşık iki sene matbaa ve ambalaj sektöründe yöneticilik yaptığım süreçte, kurumun özellikle am­balaj konusunda müşteri ve ürettiği ürün sayısını artırmak için çok çaba harcadık. Aynı dönemde ilgili meslek örgütü üye ve temsilci­leriyle de iletişim ve paylaşımlarım oldu. İçinde bu­lunduğumuz Avrupa pazarının ileriye yönelik tüm projeksiyonlarında; ülkemi­zin ve sektör temsilcilerinin üretim ve iş hacminin çok daha iyiye gideceği konu­sunda çok somut bilgi ve ön­görüler var.

Ambalaj dediğinizde karşı­nıza çok farklı malzemeler ve teknolojiler var ancak içlerin­den en yaygın olanları plastik ve karton ambalajlardır. Eko­lojik sorunlar nedeniyle plas­tik ambalajdan hızlı çıkış arayışları sürerken, kutu am­balajlara talepte ise artış gözlemlenmekte ve beklenmektedir. Bu artışın temel sebebi ise; kutu ambalaj atıklarının geri dönüş oranının %80 ve üzerinde olmasıdır, yani görece daha az ağaç kesile­cek…

Bu girizgahtan sonra; gelelim ambalaj tasarımı ve kullanımı ko­nusundaki önerime: Tıraş kremi ve diş macunu kutuları…

Bu ürünleri üreten firmaların, tüplerin kapak ta­sarımlarını değiştirerek kapaktan asılacak bir tüpe veya tekli kutudan rafta durabilecek çoklu kutuya yönelmelerini öneriyorum (Almanya’dan gelen fo­toğraflarda çok marka olduğu için paylaşmamayı tercih ettim). YA ÇOK AZ KUTU YA DA KUTU­SUZ…

Daha vahim bir kısmı daha var! Ürünlerin içine konulan tüplerin doğada kaybolma süresi 500 YIL!

Diş macunları için Avru­pa’da başlatılan bir uygulama var; kutu içerisindeki haplar­dan birini ağzına atıyorsun, diş fırçanı ıslatıyorsun hap ağ­zında yumuşayınca fırçalıyor­sun, hem de nane kokulu.

Yapılacak bu radikal deği­şikliklerin ekolojik ve ekono­mik faydalarını bu yazımda paylaşmayacağım ancak çok ama çok ÖNEMLİ olduğunu bilmenizi isterim.

Bu yazımı yazmadan önce Almanya’daki du­rumu görüntülemesi ve genel bilgi vermesini rica etiğim sevgili arkadaşım SEVGİ’ye çok teşekkür ediyorum.

Yukarıda verdiğim örneklerin sayısını çok artırabilirsiniz, uyarı ve önerileriniz varsa bu köşede sizin adınızla payla­şımda bulunabilirim.

SONRAKİ YAZILARIMDA ÇEV­REYE KATKI SAĞLAYACAĞINI ÖNGÖRDÜĞÜM KISA UYARI VE ÖNERİLERDE BULUNMAYA GAY­RET EDECEĞİM.

Saygılarımla

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?