USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ekohaber 28 yaşında

03-04-2023

Bu hafta gazetemizin yayına başlamasının 28. yılını kutluyoruz, ben de bu yaz 24 yılımı dolduracağım köşemde. Bu süreç içinde beni gazetemize bağlayan özel­liği, siyasetten uzak, yazarlarının tarafsız bakış açılarıyla ül­kemizin ve kentimizin, başta ekonomi olmak üzere yaşam görüntülerini sizlerin değerlendirmesine sunmasıydı. As­lında benim tarzım da buydu belediye başkanlığı yaşa­mımda, bu özelliğim belki bana seçimi kaybettirdi ama, toplum içindeki itibarım değerini kaybetmedi, aynı gazete­mizin itibarı gibi. Başta sevgili Tahsin Ardıç olmak üzere tüm çalışanlarımız ve değerli köşe yazarı dostlarımla beraber Ekohaber ailemize nice başarılı yeni yayın yılları diliyorum.

Gelelim bu haftaki konumuza, musluğumuzdan akan suya kulak verelim, bakın bize nasıl sesleniyor, BENİ TASARRUFLU KULLANIN!!!

Evet, 22 Mart Dünya Su Günü’nde en değerli yaşam pı­narımız su bize böyle sesleniyor. 22 Mart 1993’te Birleş­miş Milletler tarafından 22 Mart Dünya Su Günü olarak ilan edildi. Burada dünya ülkelerinde gittikçe büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir durumda olan su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması yolunda somut adımlar atmak hedeflenmektedir. Yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun yaklaşık 1,6 milyarlık kısmı güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşıyor. Yaklaşık 4 milyar insan da yılda en az 1 ay boyunca su kıtlığı çekiyor. 1993 yılından itibaren Dünya Su Günü çalışmaları her yıl farklı bir tema ile yapılır, örneğin 2022 yılı teması ‘’Yeraltı Su­yunu Görünür Yapmak’’ şeklinde ifade edilmiştir. Yeraltı suyu dünyadaki içme suyunun yarısına yakınını, sanayi için gereken suyun 1/3’ünü, sulu tarım için gerekli suyun %40’ını sağlar. Bu nedenle dünya genelinde yeraltı suyu­nun daha verimli kullanılmasına dikkat çekmek için bu tema seçilmiştir.

Kentimizde de içme suyu sistemimizi yöneten BUSKİ 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında birtakım etkinliklerde bulundu. BUSKİ Genel Müdürü ve ekibi, Bursa Valisi Yakup Canpolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ı ziyaret ederek, Bur­sa’daki su kaynaklarının korunup geliştirilmesi konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundular. Bursa’nın uzun vadede su projeleri açılımına ışık tutan bu ziyaretlerinde, 2023 yılında Çınarcık Barajı’nın da dev­reye girmesiyle, şehrin yaklaşık 2050 yılına kadar su ih­tiyacının karşılanmış olacağına dikkat çektiler. İklim değişikliği ve dönemsel kuraklıkların da su kaynaklarını teh­dit ettiğinin vurgulandığı bu ziyaretlerde kent dinamikleri­nin birlikte hareket etmelerinin önemi de konuşuldu.

BUSKİ’nin bir etkinliği de minik öğrencilere 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında suyun tasarruflu ve bilinçli kullanımına ilişkin eğitim verilmesi oldu. Çocuklarda su ta­sarrufuna dikkat çekmek ve su bilinci oluşturmak için gerçekleştirilen bu eğitimlere anaokulu ve ilkokulların ilgisi yoğundu. Çocukların eğitimi deyince aklıma Japonya’da çocuklara verilen diş fırçalama eğitimi geldi. Eğitimde çocu­ğun fırçasını ıslattıktan sonra musluğu kapatması, fırçalama bitince musluğu açıp ağzını ve fırçayı çalkalaması öğretili­yordu, bu sayede her diş fırçalamada 1 litre su tasarruf edil­diği, söyleniyordu. Eğitime katılan öğrencilere BUSKİ tarafından ‘’Su Tasarrufu Kitapçığı’’ ve ‘’Boyama Kitabı’’ he­diye edildi.

Bursa Hayvanat Bahçesi de, her yıl olduğu gibi bu yıl da 22 Mart Dünya Su Günü’nü geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza, suyun korunmasına ve tasarruflu kul­lanılmasına yönelik, renkli gösteriler içinde, günde iki gruba bir hafta boyunca eğitim verdi. Eğitim sonrasında da doğa­mızın değerli can varlıklarının sergilendiği hayvanat bahçe­miz gezildi, bazı hayvan besleme etkinlikleri de çocukların beyinlerine unutmayacakları anılar olarak yerleşti.

BUSİAD Gıda Tarım Uzmanlık Gurubu ile Yeşil Bursa Çalışma Gurubu tarafından organize edilen, ‘’Bursa’da Suyu Konuşuyoruz, Su Varsa Hayat Var’’ paneli yapıldı. Uludağ Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Efsun Dindar yönetiminde gerçekleştirilen panelde ilk konuşmayı yapan BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Devrim İzgi Bursa’nın gün­lük su tüketiminin 425 bin m3 olduğunu, 2050 yılında 600 bin m3 olmasının beklendiğini ifade ederek, Çınarcık Ba­rajı’nın 2025 yılında şebekeye su vermeye başlamasıyla Bur­sa’nın içme suyu konusunda ciddi bir rahatlama yaşayacağını söyledi. İzgi şu anda 175 bin m3 suyun barajlardan, 84 bin m3 suyun pınar kaynaklarından, 128 bin m3 suyun da yeraltı sularından olmak üzere toplamda 387 bin m3 içme suyu verildiğini açıkladı.

Ancak şu anda kentin 98 günlük suyu olduğunu, kayıp kaçak oranının azaltılması, yağmur suyu kullanımının sağlanması gereğini vurguladı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, dünyanın %97’sinin su ol­masına rağmen içilebilir suyun sadece %3’ü olduğunu, bu nedenle su sıkıntısı yaşandığını kaydetti. 85 milyon nüfusa göre Türkiye’nin de su kıtlığı çeken ülkelerden olduğunu, bu suyun %77’sini tarımsal sulamada kullanıldığını kayde­den Çakmak, asıl tasarrufun burada sağlanacağını, çiftçinin eğitilmesi gereğini, vahşi sulamadan vazgeçip kontrollü damlama sulama sistemlerine geçilmesini vurguladı, bu sa­yede 2/3 oranında tasarruf sağlanacağını açıkladı.

Toplantıya katılan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan ise, “Üreticinin beyni gözündedir, görmeden inanmaz, ilkokul­dan itibaren sadece su değil, tüm kaynakların kullanımında eğitilmesi gerekir’ dedi. Bu nedenle çözümün eğitim, liya­kat, doğru yönetim ve planlamada yattığını anlattı, konuş­ması sürecinde.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?