USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dünya, 90’ıncı yılında THY’nın kanatları altında

12-12-2022

Takvimler Temmuz 2022’yi gösterirken dünyaca tanın­mış üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Fitch, (Diğerleri, Standard & Poor’s ve Moody’s) 1 milyar 380 milyon TL ödenmiş sermayesiyle Türkiye’nin dünya ça­pında tanınan ve değerli markası olan Türk Hava Yolları A.O’nın kredi notunu B+’dan B’ye indirip, görünümü de ne­gatif olarak teyit etmiş, buna gerekçe olarak da Türkiye’nin yeni ekonomi politikasında kredi riskinin artmasını göster­mişti. THY de, KAP’a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) yaptığı bilgilendirmede haklı olarak bu durumun Türkiye’nin ülke notundan kaynaklı bir durum olduğunu açıklamıştı.

Aradan 5 ay gibi bir zaman geçmiş ve bu kez, Moody’s In­vestors Service, THY’nın Temel Kredi Değerlendirmesi no­tunu Kasım ayı sonunda CCA1’den B3’e çıkarmıştı. Bunu, Şirketin operasyonel değerlerindeki ve nakit akışındaki güç­lenmeye bağlamıştı.

Bu açıklamadan sonra tesadüf olmayan bir başka gelişme dikkatlerden kaçmadı ve Borsa İstanbul’da işlem gören THY hisselerinde önemli bir artış görüldü. Bu artışla Türk Hava Yol­ları’nın piyasa değerinin 9.78 Milyar avroya yüksel­diği ve böylece 9.23 Milyar avro değerindeki Alman şirketi Lufthansa’dan daha değerli bir duruma geldiği ortaya çıktı.

Bütün havayolu şirketlerini ve havacılık sektöründeki tüm paydaşların Covid-19 pandemisinden etkilendiği bir gerçek. Burada önemli olan pandemi krizinden sonra hangi şirketin nasıl ve ne kadar kısa sürede toparlanarak çıkmasıydı ki, THY bunu başaran şirketlerden oldu.

2023’te 90’inci kuruluş yılını kutlayacak olan THY’den 20 yıl sonra 1953 yılında kurulan Almanların bayrak taşıyıcısı ve milli havayolu şirketi olan Deutsche Lufthansa AG, Avru­pa’nın ikinci, dünyanın ise dokuzuncu büyük havayolu şir­keti olma özelliğini taşırdı. Borsadaki değeri yeterli artmadığı için artık değil. Filosunda 360 uçak bulunan ve grup bünyesinde Lufthansa, Eurowings, Sun Express (Yüzde 50), Australian,Brussels gibi havayollarını barındıran ve 100 bini aşkın personeli olan şir­ketin Covid-19 Pandemisinden etkilenerek zor duruma gir­diğini ve krizden zor çıktığını biliyoruz. Krizden çıktıktan sonra Lufthansa’nın hisselerinin artması THY gibi dinamik ve hızlı bir şirketin gerisinde kalmasını önleyemedi. THY’nın Av­rupa’da ilk beşe girmesi, 2022’te ise dünyada ilk on arasında olması da, Alman şirketini geride bırakması da bir tesadüf olmasa gerek. Tüm bunlar hak edilmiş başarıdır. Bu gerçeği bize rakamlar doğruluyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında kurulan ve 90’ıncı yı­lını kutlamaya hazırlanan göz bebeğimiz, dünya markamız (Turkish Airlines) Türk Hava Yolları’nın öyküsünü, göreve gel­dikten sonra çok farklı bir vizyonla ve başarılı bir yönetim anlayışıyla ve ona ayak uydurabilen başarılı ekibiyle ortaya koyan Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat sosyal medyada haklı bir gururla şöyle dile ge­tiriyor.

“20 Mayıs 1933’te kurulduğumuzda iki adet Junkers F-13, iki adet Curtiss Kingbird ve bir adet Tupolev ANT-9 tipi uçak­tan oluşan 5 uçaklık gayet mutevazı bir filoya sahiptik. Top­lam koltuk kapasitemiz de 28 idi. Çalışan sayısı ise 7 pilot, 1 telsizci, 8 makinist ve 8 memur olmak üzere toplamda 24 idi. Bugünse 391 uçaktan oluşan filosuyla kanatlarını 5 kıtadaki 129 ülkede 342 noktaya açmış büyük Türk Hava Yolları ailesi, 72 bin çalışanı ve milyonlarca yolcusuyla, 10 yılı aşkın bir za­mandır dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu olma başa­rımızı sürdürüyoruz. 28 yolcu kapasitesiyle başlayan yolculuğumuzun geldiğimiz noktasında 1 milyarıncı yolcu­muzu kutlamaya hazırlanıyoruz.”

90’inci yıla girerken çalışanlarını ve de misafirlerini mutlu etmek için büyük çaba sarf eden, dünyanın en büyük uçak üreticilerinin ve kiralayıcılarının (lessor) en önemli müşterisi olma özelliğini sürdüren ve yakın rakibini borsada ve uçak sayısında geride bırakan THY, diğer rakip şirketlerin de kor­kulu rüyası olmaya devam ediyor. Yolun açık olsun Türki­ye’nin milli havayolu.

Mutlu yarınlar Türkiyem.

‘Uçak Modu’ tarih olmasın!..

Ajanslardan gelen haberlere göre Avrupa Birliği Ko­misyonu, uçak seyahatlerinin vazgeçilmez güvenlik uygulaması olan akıllı telefonlardaki ‘’Uçak Modu’’nu aktif hale getirme işleminin kaldırmasını kararlaştırmış.

Komisyon, üye devletlerin 5G frekans bantlarını uçaklar için kullanılabilir hale getirmeleri için son tarih olarak 30 Haziran 2023’ü belirlemiş. Bu tarihten itibaren yolcular, uçuş sırasında artık telefonlarını istedikleri gibi kullanacak.

Bana göre, ilk bakışta hoşumuza giden bu uygulama be­raberinde bazı sıkıntılar da getirecek. Uçak kabinlerinin o dar alanında onlarca kişinin aynı anda yüksek sesle tele­fonla konuşmasının getireceği sorunları düşünebiliyor musunuz?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?