USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Deprem yardımlarının vergi kanunları karşısındaki durumu

14-02-2023

Kıymetli okurlar, ülkemizin en acı felaketlerinden biri olan 6 Şubat 2022 tarihinde saat 04:17’de merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğün­deki depremden ötürü üzülerek bu yazıyı kaleme almak du­rumunda kaldık.

Malumumuz üzerine Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Diğer İndirimler” başlıklı 10’uncu maddesinin (1)-e bendinde, Cum­hurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdî bağışların tamamı, kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancın­dan indirilebileceği hükme altına alın­mıştır.

İlgili kanun hükmünün bir benzeri de Gelir Vergisi Kanunu’nun 89’uncu mad­desi kapsamında “Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına mak­buz karşılığı yapılan ayni ve nakdî bağış­ların tamamı” şeklinde hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili yapılan düzenlemeler kapsamında, 15 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan 4 no’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Afet ve Acil Durum Yöne­timi Başkanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. İçişleri Bakan­lığı da Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olduğuna göre AFAD’ın kampanyası Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan kam­panya kabul edilebilecektir. Bu sebeple açılacak yardım kam­panyalarına yapılacak bağışların tamamı kazancın yüzde 5’i sı­nırı konulmaksızın kurumlar vergisi matrahının tespitinde beyanname üzerinde indirim konusu yapılabilecektir.

Ayrıca Gelir Vergisi Kanunu’nun “İndirilecek giderler” başlıklı 40’ıncı maddesinde – Safi kazancın tespit edilmesi için indiril­mesi kabul edilen giderler sayılmıştır. İlgili kanun maddesinin 10’uncu fıkrasında fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlı­ğı’nca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamının ti­cari kazancın tespitinde gider konusu yapılabi­leceği hüküm altına alınmıştır.

Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile kamuya yararlı derneklere yapılan bağışlar, kurum kazancının yüzde 5’i ile sınırlı olarak kurum kazancından indirim konusu ya­pılabilecektir. Bu muafiyete sahip olmayan vakıf ve derneklere yapılan bağışlar ise kurum kazancından indiril­mesi mümkün bulunmamaktadır. Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıfların listesine www.gib.gov.tr, kamuya yararlı derneklerin listesine ise www.siviltoplum.gov.tr inter­net adreslerinden ulaşılabilmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?