USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Deprem ve üretim

06-03-2023

6 Şubat 2023 günü sabaha karşı saat 04.17’de mey­dana gelen ve 11 ilimizi kapsayan depremin üze­rinden bir ay geçti. Yarattığı sonuçlar bakımından çok büyük bir afet olan bu olay bizi biraz da hazırlıksız yaka­ladı. İlk saatlerdeki müdahalenin büyük önem taşıdığı bu tür afetlerde bazı kesimler geç hareket ettiler. Bazıları bunu reddettiler, bazıları suçu başkalarının üzerine attı­lar, bazıları özür dilediler. Ama sonuç tam bir yıkım.

Olaya genel bir perspektiften bakalım. Ülke bizim ül­kemiz. İnsan bizim insanımız. Canlar bizim canlarımız. O zaman tüm ülke olarak tek bir hedefte birleşmek zorun­dayız.

Bundan daha şiddetli depreme uğrayan Japonya, Şili ve benzeri ülkelerde neden sonuçlar çok daha hafif olu­yor? Burada haklı çıkmaya çalışmak yerine hep birlikte çağın imkanları ile ülkemizin varlıklarıyla hazırlanmalı ve doğru çözümü vakit geçirmeden uygulamalıyız.

Bu depremin bir diğer özelliği 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki depremin birbirini izleyen 9 saatlik arayla meydana gelmiş olmasıdır. Buna ilaveten artçı depremlerinde en büyüğü 6 şiddetinde olmak üzere 11.000’i aşmış olması­dır. Yine ilginç bir durum, Hatay’ın Samandağ ve Defne il­çelerinde 20 Şubat akşamı meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremdir. Bu deprem öncekilerin aynı fay hattı üzerinde meydana gelmiş, 6,4 ve 5,8 şiddetinde ol­muştur. Bölgedeki deprem etkileri konusunda bir başka konuya değinmek istiyorum. Bölgedeki sanayi tesisleri­nin etkilenmesi konusuna iller bazında bir göz atalım...

Kahramanmaraş:

Türkoğlu OSB’de 8 işletmede ağır, 18 işletmede hafif hasar meydana geldi. Ayrıca ildeki durum çok kötü, çöken ve hasar alan fabrikalar var.

Malatya:

Fabrikalarda hasarlar oldu. Durum ağır. Ticaret ve Sa­nayi Odası Başkanı’nın ifadesine göre depremden zarar görmeyen bir işletme bile yok. Şu an üretimi tamamen durmuş durumda. Birçok çalışan da aileleriyle birlikte kentten ayrılmış. İşçi bulmakta zorlanılıyor. İşçiyi tutmak zor, çünkü konteyner bulmak mümkün olmuyor. İşçi bu­lamamak kısa ve uzun vadede çok büyük sorun olacak. Bir de bu işçilerin eğitilmesi var.

Adıyaman:

10 fabrika büyük hasar gördü. İşçiler ayrıldı. 120.000 kişi başka illere gitti. Geri getirmek için en az 4.000 kişilik konteyner kent kurmak gerekiyor. Barınma sorunu çözü­lürse üretime başlanabilir. Bu sözler Adıyaman OSB Baş­kanı Abdulkadir Çelenk’e ait. Ayrıca finansal desteğe ihtiyaçları var.

Gaziantep:

OSB Başkanı Cengiz Şimşek, “Küçük çaplı zararlar mey­dana geldi. Büyük hasarlar oluşmadı. Ancak başlangıçta bir haftalık bir duruş oldu. Yeniden tam kapasitede çalış­mak için 15 günlük bir süreye ihtiyaç var.”

Diyarbakır:

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’nın ifadesine göre, kentte yıkılan fabrika binası olmadı. Bir haftalık bir duruş­tan sonra üretim tekrar başladı. Ancak üretim ve ihra­catla ilgili sorunlar var. Korku ve göç, iş gücünü etkiledi. Mal tedarikinde sıkıntılar var. Destek gerekli. Özellikle faiz kredi desteği önemli.

Kilis:

100 adet fabrikanın faaliyet gösterdiği ilde yıkılan fab­rika yok. Elektrik var, ancak doğalgaz yok. Dolayısıyla üre­timde sıkıntı var. Kredi ve finans açısından destek bekleniyor.

Adana:

Sanayi tesisleri büyük hasar görmedi. Üretime devam ediliyor. Adana Şakirpaşa Havaalanı ve İncirlik Hava Üssü yurt içi ve yurt dışından uçakla gönderilen arama kur­tarma ekipleri ve yardım malzemelerinin sevk edilme­sinde katkıda bulundu.

Elazığ:

OSB’de zarar yok. Demografik yapıda değişimler oldu. Dışarıdan 70-80 bin kadar göç aldı. Kentte barınma ve ulaşım sorunu var. Finansal konularda destek bekleniyor.

Osmaniye:

OSB’de ve Küçük Sanayi’de çalışanların bir kısmının işe gelmemesi nedeniyle işler aksıyor. İlde yaklaşık 4000 konut ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Konteyner kent kurul­maya başlanmış. İnsanlar evlerine giremiyor.

Sizlere özet bir değerlendirme sunmaya çalıştım. Önü­müzdeki yazımda depreme karşı sanayi kuruluşlarının en az şekilde etkilenmesi için alınması gereken önlemler­den ve toparlanma ile gelişmelerden bahsedeceğim.

Sağlıkla kalın...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?