USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Demir fiyatları altı ayın zirvesinde

02-01-2023

Dalian’da demir cevheri vadeli iş­lemleri, Çin’de talep görünümü­nün artan Covid vakalarını gölgede bırakmasıyla altı ayın en yüksek seviye­sini geçti. Dalian Emtia Borsası’nda Mayıs vadeli demir cevheri, sabah işlem­lerini %1,5 artışla 844.50 yuan/tondan kapattı.

Kontrat 846 yuan/ton ile Haziran ortasından beri en yüksek seviyesini gördü. Singapur Bor­sası’nda Ocak kontratı, %0,7 artarak 113,90 dolar/tona çıktı. Analist­lere göre özellikle yakın vade demir cevheri olmak üzere Çin’de yeni yıl ve Bahar Bayramı öncesi çelik imalatha­nelerinde talep bek­lentilerinin ilave destek sağladı.

Öte yandan çelik fabrikalarında demir cevheri stoklarının düşük olduğu belir­tildi. Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda inşaat demiri %0,1, sıcak haddelenmiş rulo %0,4, filmaşin ve paslanmaz çelik %0,4 arttı.

Bakır fiyatları, resesyon endişeleri ve Çin’den gelen talep belirsizliğiyle riskten kaçış hissi nedeniyle dar bir aralıkta işlem gördü.

Londra Metal Borsası’nda üç ay vadeli bakır, TSİ de %0,2 artışla 8.323,50 dolar/tona yükseldi.

Çin’in katı Covid politikalarından dönüş nedeniyle bir dizi politika önlemi ve daha iyi sanayi faaliyet umutları fiyat­ları desteklerken, ülkedeki vakalarda büyük artış, metal pi­yasası üzerinde eşit derecede baskı oluş­turdu.

Çin Merkez Ban­kası, yıl sonundaki nakit hücumunu dengelemek için bankacılık sistemine yaklaşık iki ayın en büyük haftalık likidite enjeksiyonunu yaptı.

Bu arada, dünkü ABD istihdam ve büyüme verilerinin Fed‘in daha uzun süre şahin tavrını sürdüre­ceğine işaret ettiği be­lirtildi. Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda Ocak vadeli bakır, %0,7 düşüşle 65.510 yuan/tona (9.369,41 dolar) geriledi.

Bazı Japon alıcıların Ocak Mart dönemi için alüminyum sevkiyatında 86 dolar/ton prim öde­mede anlaştığı bildirildi.

Kaynaklara göre primler bir önceki çeyreğe göre %13 düştü.

Üzerinde anlaşılan rakam, Ekim-Aralık çeyre­ğinde ödenen 99 dolar/tondan daha düşük ve art arda beşinci çeyreklik dü­şüşü ve 2020‘nin Ekim-Aralık çeyreğin­den bu yana en düşük primi işaret ediyor.

Bir kaynak, iki üretici ile 86 dolardan anlaştıklarını bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?